بر اساس گزارش رویترز، شرکت مخابرات قطر (QTEL) از بررسی امکان ارائه‌ پیشنهاد برای دریافت مجوز اپراتور سومی تلفن همراه ایران در راستای توسعه به بازارهای جدید خبر داد.

به گزارش ایسنا، این شرکت مخابراتی در بیانیه‌ای در وب‌سایت بورس دوحه اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک بازار ارتباطی با پتانسیل بالای رشد و توسعه فضای بالقوه‌ای از فرصت سرمایه‌گذاری است.

براساس گزارش رویترز، Qtel هنوز وارد هیچ شراکتی در رابطه با این پروژه نشده است و در حال حاضر در حال بررسی این فرصت بوده و تصمیم خود را تا تکمیل بازبینی‌اش اعلام خواهد کرد.

شرکت‌های مخابراتی عربی تحت کنترل دولت یا وابسته به آن با اشباع بازارهای خانگی‌شان در حال توسعه به خارج بوده و میلیاردها دلار برای مالکیت و دریافت مجوز فعالیت از اندونزی تا آفریقای جنوبی هزینه کرده‌اند.

شرکت Qtel که با ورود شرکت انگلیسی Vodafone Group Plc در سال آینده برای نخستین بار در خانه‌ خود با رقابت مواجه می‌شود، در کشورهایی از جمله اندونزی، عراق و الجزایر فعالیت می‌کند.

ایران در واگذاری تلفن همراه بیست و دوم شد

احمد پورنگ‌نیا مدیرکل دفتر امور بین‌الملل وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در گفت‌وگو با سیتنا با اعلام این خبر افزود: براساس آمارهایی که اتحادیه جهانی مخابرات اعلام کرده و در مجلات معتبر جهان به چاپ رسیده است ایران در واگذاری تلفن همراه به مردم در شرایط مساعدی است.

وی گفت: در شاخص ارائه تلفن ثابت نیز در میان سایر کشورهای جهان در رتبه‌های بالایی قرار دارد.

لازم به ذکر است در حال حاضر تعداد مشترکان تلفن ثابت به بیش از ۲۴ میلیون مشترک رسیده است و ضریب نفوذ تلفن همراه در کشور نیز به بالاتر از ۵۰ درصد رسیده است.

دلایل ارسال و دریافت چندباره‌ پیامک تلفن همراه

به گفته‌ معاون نظارت و مدیریت شبکه‌ شرکت ارتباطات سیار ایران دریافت نکردن تاییدیه یا همان سیگنالینگی که باید پس از ارسال شدن پیامک به مرکز برسد، علت دریافت چندباره‌ بعضی پیامک‌هایی است که فرد فرستنده تنها یک بار آن را ارسال کرده است و به همین دلیل مرکز بنا را بر این می‌گذارد که این پیام ارسال نشده و پیام را دوباره می‌فرستد و تا زمانی که این گزارش به مرکز نرسد، این کار تکرار خواهد ‌شد.

محمدحسین فلاح اصغری در گفت‌وگو با ایسنا، درباره‌ اینکه چرا برخی پیامک‌ها که یک بار ارسال شده چندین بار توسط مشترک مقصد دریافت می‌شود، گفت: در بعضی مواقع این مشکل به گوشی مشترک مربوط است که به دلیل مشکلاتش، یک پیامک چندین بار برای مشترک دیگر ارسال می‌شود.

معاون نظارت و مدیریت شبکه شرکت ارتباطات سیار ایران ادامه داد: البته این کار هزینه‌ای برای مشترک نخواهد داشت و مشترک فقط هزینه‌ یک پیامک را پرداخت می‌کند.

فلاح اصغری همچنین درباره‌ علت دریافت نشدن پیام دریافت پیامک‌ها در زمانی که این پیامک ارسال شده است، تصریح کرد: ممکن است این گونه پیام‌ها در ساعات شلوغی به مشترک ارسال نشوند.

به گفته وی مراکز پیام کوتاه شرکت ارتباطات سیار ایران آمادگی و توانایی لازم را دارند تا مرز ۱۰۰ میلیون پیامک در روز را پوشش داده و انتقال دهند.