علی شمیرانی

در حالی که مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی اساسنامه شرکت فن‌آوری اطلاعات را دارای مشکل دانسته‌ و ابهامات متعددی در فضای رسانه‌ای و کارشناسی در خصوص ضرورت‌های وجودی این شرکت پابرجاست، مدیر عامل و مجموعه این شرکت ظاهرا اصرار زیادی برای حضور در فضای رسانه‌ای دارند. این در حالی است که همچون گذشته و با توجه به تجربه ناموفق و ناتوانی نهادهای بزرگتری همچون شوراها در حوزه فن‌آوری اطلاعات، قاعدتا کسی آینده و عملکرد روشنی برای راهبری طرح‌های کلان از سوی یک شرکت متصور نیست.

اما خبرها یکی پس از دیگری از سمت شرکت فن‌آوری اطلاعات به سمت رسانه‌ها می‌آید که نه تنها به شفافیت فضا کمکی نمی‌کند، بلکه فضا مبهم‌تر نیز می‌شود؛ چراکه مدیر عامل این شرکت صراحتا اعلام می‌کند بر اساس تغییر وظایف شرکت‌ فن‌آوری اطلاعات، پروژه‌های جدیدی به منظور اجرای وظایف حاکمیتی، تدوین شده است.

از آن جمله بد نیست به مواردی که اخیرا طرح شده کمی توجه کرد. ایجاد مرکز هماهنگی امداد رایانه‌ای و همچنین تهیه و تدوین راهکارها و سیاست‌های لازم برای توسعه و دسترسی به اینترنت پرسرعت، از جمله پروژه‌های تدوین شده محسوب می‌شود. این بخشی از سخنان مدیر‌عامل شرکت فن‌آوری اطلاعات است.

در مورد مرکز امداد رایانه‌ای که می‌توان گفت سال‌ها قبل شورایی عالی ایجاد شد که مقوله امنیت را پیگیری کند و سندی تدوین شد به نام افتا (امنیت فضای تبادل اطلاعات)، از آن زمان به بعد خبری از اجرای این طرح و حتی خود آن شورا نیز منتشر نشد و امروز یک شرکت قصد دارد کار مشابهی را در دستور کار خود قرار دهد.

در خصوص تدوین راهکارهای توسعه دسترسی به اینترنت پرسرعت نیز باید گفت بی شک و شبهه این گونه امور از وظایف ذاتی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی محسوب می‌شود که البته با این مورد آخر یعنی راهبری برگزاری مزایده اپراتور سوم گویی بخشی از وظایف سازمان رگولاتوری در حال واگذاری و تقسیم با شرکت فن‌آوری اطلاعات است.

در خصوص تغییر فرمول محاسبه کاربران اینترنت که این شرکت با اشتیاق خاصی همواره آن را طرح می‌کند نیز باید گفت که این یک طرح محسوب می‌شود و نه ماموریت خاصی.

این در حالی است که قبلا تاکید شده بود که شرکت فن‌آوری اطلاعات قرار است مسوولیت بزرگ و البته به اعتقاد نگارنده غیر قابل اجرای هماهنگی طرح‌های کلان فن‌آوری اطلاعات کشور را بر عهده بگیرد، اما قبل از آن که فی‌المثل صحبت از یکی از چند ده طرح بر زمین مانده و نیمه تمام فن‌آوری اطلاعات کشور شود، باز هم خبر از تعریف طرح‌های جدید آن در دل این شرکت می‌شود.

این در حالی است که در کشور طرح‌های زمین‌گیر زیادی از گذشته تا کنون وجود دارد که یکی از آنها برای نمونه همان سند افتا (امنیت فضای تبادل اطلاعات) است که بودجه و انرژی کشور صرف تدوین آن شد و به اجرا نرسید اما در عوض طرح کوچک دیگری تعریف می‌شود تا ...

به هر تقدیر و بر خلاف نام شرکت IT این شرکت تنها متمرکز روی طرح‌های مرتبط با نام خود نبوده و با روند فعلی و گستره فعالیت‌ها شاید اسم درست تر آن را باید شرکت ICTs یا شرکت فن‌آوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی گذاشت.

شاید به بن بست کشاندن طرح ادغام شوراها، اجرا نشدن بسیاری از وعده‌ها از گذشته تا کنون و مهم‌تر از همه عدم پیگیری بسیاری از این مشکلات خود عاملی باشد برای آن که این شرکت نیز مسیر خود را تعقیب کند.