م.ر.بهنام رئوف

این روزها اگر سری به بازار تلفن همراه زده و قصد تعویض گوشی خود را داشته باشید قطعا و حتما یکی از پیشنهادهای فروشنده‌ها به شما یک گوشی هوشمند است. تعریف‌های فروشنده به همراه رنگ و لعاب‌های گوشی از یک سو و قابلیت‌هایی که این گوشی‌ها می‌تواند برای کاربرانش فراهم کند از سوی دیگر باعث می‌شود که ناخودآگاه خریدار به فکر تجربه این گوشی‌ها بیفتد، اما اینکه چرا در یک سال گذشته این گوشی‌ها با بیشترین حد استقبال در بازار روبه‌رو شده‌اند و اینکه امکانات یک گوشی هوشمند چیست، موضوعی است که قصد داریم امروز به آن بپردازیم.

باهوش‌های قهرمان

سال گذشته چه در بازارهای جهانی و چه در بازار داخل کشور گوشی‌های لمسی و هوشمند نسبت به سال‌های گذشته بازار پررونق‌تری داشتند؛ چرا که میزان خریدوفروش این گوشی‌ها به شدت افزایش یافت و بیشتر مشتریان به خرید این گوشی‌ها در بازار روی آوردند. بر اساس برخی از تحقیقات منتشر شده گفته می‌شود میزان فروش گوشی‌های هوشمند تا سال ۲۰۱۴ به بیش از یک میلیارد دستگاه خواهد رسید.

شاید به باوری یکی از فاکتورهای اصلی یک گوشی هوشمند داشتن صفحه لمسی باشد، اما اینطور نیست؛ چرا که بسیاری از گوشی‌های لمسی در بازار که با قیمت‌های پایین هم عرضه می‌شوند عملا قابلیت‌های یک گوشی هوشمند را ندارند و صرفا در بخش سرگرمی خلاصه شوند. هر چند که پیش از عرضه گوشی‌های لمسی در بازار، نوکیا برترین تولید کننده تلفن همراه با عرضه مدل‌هایی از سری E سعی کرده بود به نوعی به سمت گوشی هایی با قابلیت هوشمند رفته و با بکارگیری برنامه‌هایی، کاربرد روزمره تلفن همراه را به یک دستیار شخصی همراه کاربران تبدیل کند، اما به هر حال انقلاب اپل در بازار با عرضه گوشی استثنایی آی فون به همراه حجم زیادی از برنامه‌های کاربردی باعث شد تا تعریف یک گوشی هوشمند عوض شده و مسیر پیشرفت این خانواده از گوشی‌های همراه به سمت تازه ای متمایل شود.

یکی از مشخصه هایی که این روزها برای گوشی‌های هوشمند به کار گرفته می‌شود در اختیار داشتن پردازنده قوی در کنار حافظه‌های جانبی بالا برای پردازش اطلاعات و برنامه‌های کاربردی است. داشتن صفحه نمایش بزرگ لمسی که کار با برنامه‌های کاربردی را راحت‌تر کند یا صفحه کلید کامل فیزیکی از دیگر مشخصه‌های یک گوشی هوشمند به حساب می‌آید. هر چند که هم اکنون قابلیت هایی همچون بالا بودن کیفیت دوربین عکاسی به واسطه پیشرفت‌های چشمگیر در این فناوری دیگر به عنوان فاکتوری برای گوشی‌های هوشمند محسوب نمی‌شوند، اما به هر حال هم‌اکنون پایین‌تر از دوربین ۵ مگاپیکسلی در گوشی‌های هوشمند وجود ندارد. از جمله دیگر مواردی که گوشی‌های هوشمند را نسبت به گوشی‌های معمولی متفاوت کرده علاوه بر در اختیار داشتن صفحه نمایش لمسی و استفاده از سیستم عامل و پردازنده پرقدرت، پشتیبانی از سرویس‌های شبکه‌های نسل سوم، دوربین‌های پیشرفته و رابط‌های کاربری مختلف است.

چرا پر فروش؟

اما چرا بازار گوشی‌های هوشمند هم‌اکنون پررونق یا به باوری سکه است؟ فروشندگان در این باره معتقدند که تا چندی پیش تنها افراد تحصیلکرده و افراد شاغل با توجه به نوع شغلشان به خرید این نوع گوشی‌ها در بازار می‌پرداختند، اما گستردگی استفاده از این گوشی‌ها حتی به نوجوانان و گروه‌های سنی ۱۱ تا ۱۵ سال نیز رسید. از سوی دیگر توزیع گوشی‌های لمسی و هوشمند با قیمت مناسب در سال ۹۰ به یکی از موارد حائز اهمیت در میان کاربران تبدیل شد.

در همین حال یکی از واردکنندگان رسمی گوشی‌های هوشمند در کشور با اشاره به تمایل بالای مشتریان از این نوع گوشی‌ها در سالی که گذشت می‌گوید: با توجه به شرایط فعلی هرچند کاربران تمایل به خرید گوشی‌های ارزان قیمت دارند، اما با این حال قابلیت‌های گوشی، تنوع سرویس‌های قابل استفاده در گوشی‌های لمسی باعث شده تا فروش این گوشی‌ها نیز به نسبت بالا باشد.

عزیززادگان مدیر فروش پرشین تلکام در این باره می‌گوید: باوجود فناوری‌های نوین و پیچیده بکار رفته در گوشی‌های تلفن همراه هوشمند، شاید برای بعضی از کاربران قابل درک و استفاده نباشد، با این حال میزان خرید این نوع گوشی‌ها نسبت به سال‌های گذشته افزایش چشمگیری یافته است. او می‌گوید: استفاده از اینترنت و به کارگیری از نرم‌افزارهای مختلف همچنین برخورداری از GPS و موقعیت‌یابی باعث شده تا افرادی که خواستار چنین سرویس‌هایی هستند به خرید گوشی‌های هوشمند روی آورند.

مدیر فروش شرکت پرشین تلکام توزیع‌کننده گوشی‌های اچ تی سی ادامه می‌دهد و می‌گوید: طبق اطلاعات دریافتی از خریداران برند اچ تی سی مشخص شده که بیشترکسانی که این گوشی‌ها را خریداری می‌کنند دارای مدرک فوق دیپلم و بالاتر از آن بوده و به همین دلیل ویژگی‌های کاربردی این گوشی‌ها برایشان مهم است.

این واردکننده گوشی‌های اچ تی سی معتقد است که بخشی از خرید مردم برای گوشی‌های هوشمند به خاطر کنجکاوی است؛ چرا که این عده از گوشی‌های هوشمند مانند گوشی‌های معمولی تنها برای مکالمه استفاده می‌کنند و تنها به دلیل طرح و ظاهر این گوشی‌ها آن را خریداری می‌کنند. عزیززادگان بر کاربردهای متفاوت گوشی‌های هوشمند نسبت به گوشی‌های معمولی در بازار تاکید کرد و گفت: سیستم عامل بکار رفته در این گوشی‌ها بسیار ارزشمند است و می‌تواند به عنوان یک کامپیوتر تمامی امکانات را در اختیار کاربران قرار دهد.

وی با بیان اینکه کاربران با استفاده از گوشی‌های هوشمند می‌توانند ایمیل چک کنند و روتر وای فای این گوشی‌ها امکان انتقال اینترنت را از گوشی به لپ تاپ فراهم می‌کند ادامه داد: گوشی‌های هوشمند فانتزی نیستند و به دلیل داشتن فایل‌های مهمی چون آفیس و حافظه بالا و قدرت پردازنده در حد رایانه استفاده می‌شوند. شروین فریگام، مدیرعامل پارس سامتل هم درباره علت استقبال از گوشی‌های هوشمند در بازار می‌گوید: تولیدکنندگان مطرح جهانی سعی کرده‌اند قیمت استفاده از گوشی‌های هوشمند را کاهش دهند. او می‌گوید: به عنوان مثال سامسونگ سعی کرده است با کاهش کیفیت در برخی از امکانات خود که شاید برای برخی از کاربران مهم نباشد قیمت‌های متعادل تری برای مصرف کنندگان در مدل‌های مختلف فراهم آورد. به عنوان مثال شاید برای یک کاربر گوشی هوشمند، کیفیت تصویر صفحه نمایش یا دوربین گوشی مهم نباشد. در نتیجه می‌توان با بکاربردن

سیستم‌هایی دیگر قیمت گوشی را کاهش داد تا افرادی که از توان مالی بالا برخوردار نیستند هم بتوانند یک گوشی هوشمند در اختیار داشته باشند.

در همین حال مدیر روابط عمومی نوکیا در ایران معتقد است که مصرف گوشی در ایران دارای تنوع بالایی بوده و در این میان اقبال گوشی‌های هوشمند در جامعه به شدت محسوس می‌شود. حمیدرضا نیکدل می‌گوید: به دلیل برخورداری گوشی‌های هوشمند از امکانات بالا، میزان خریداران این نوع گوشی‌ها به طور چشمگیری افزایش یافته است.

وی با اشاره به استراتژی نوکیا برای ایجاد خدمات ارزش افزوده گوشی‌های تلفن همراه در ایران گفت: با توجه به پیشرفت گوشی‌های هوشمند و اقبال مردم از این گوشی‌ها، اهمیت برنامه‌ها و نرم‌افزارها بالا رفته است و ما به دلیل محدودیت در دسترسی به فروشگاه مجازی نوکیا و استفاده از سرویس‌ها و برنامه‌ها، تصمیم به بومی‌سازی این پلت‌فرم در ایران گرفته‌ایم. وی ادامه داد: با توجه به بافت ۷۰ درصدی جمعیت جوان ایران و سن زیر ۳۰ سال، هر نوع نگاه به این بازار بدون توجه به این قشر جوان بی‌معناست؛ بنابراین، نوکیا ضمن حفظ سبد محصولات متنوع خود که از گوشی‌های ساده تا گوشی‌های میانی را در بر می‌گیرد، اما تمرکزش بر گوشی‌های هوشمند است.

نگاهی به چند گوشی هوشمند

در بین گوشی‌های هوشمندی که هم‌اکنون در بازار هستند، چند مدل شاخص وجود دارد. نخست گوشی‌های آی فون البته دو مدل ۴ و ۴S آن همچنان جزو یکی از انتخاب‌های اصلی کاربران حرفه‌ای است. پردازنده این گوشی

Dual-core ۱ GHz Cortex-A۹ است و از سیستم‌عامل iOS۵ و ۱/۵ برخوردار است. صفحه نمایشی با کیفیت بالا در کنار حافظه‌های ۱۶ تا ۶۴ گیگابایت باعث شده تا کار با برنامه‌های جانبی که می‌تواند روی این گوشی نصب شود، لذت بخش باشد.

بعد از آی فون، دو مدل از گوشی‌های سامسونگ با نام‌های Galaxy Note و Galaxy SII هم با موجی از استقبال روبه‌رو هستند. سیستم‌عامل آندروید و به کار گرفتن پردازنده

Dual-core ۱.۴ GHz ARM Cortex-A۹ در گلکسی‌نت که اندکی از آی فون بالاتر است به همراه یک صفحه نمایش بزرگ، باعث شده تا از این گوشی به عنوان وسیله ای بین تبلت و تلفن همراه هم یاد شود. گلکسی اس ۲ هم دارای سیستم‌عامل آندروید و پردازنده Dual-core ۱.۲ GHz Cortex-A۹ است. این گوشی که قیمتی به مراتب پایین‌تر از مدل قبلی دارد هم به واسطه امکاناتی که در اختیار کاربران قرار می‌دهد با استقبال خوبی در بازار روبه‌رو است.

HTC Sensation XE، از دیگر گوشی‌های هوشمند پرفروش بازار است. این گوشی هم سیستم‌عامل آندروید داشته و پردازنده آن

Dual-core ۱.۵ GHz Scorpion است. بسیاری از فروشندگان بازار این مدل از اچ تی سی را در کنار دو مدل گفته شده از سامسونگ و آی‌فون به عنوان رقبایی نفس گیر در بازار معرفی می‌کنند. البته میانگین قیمتی این گوشی‌ها بین ۹۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است.

Lumia ۸۰۰ هم از دیگر گوشی‌های هوشمند موجود در بازار ایران است که توسط نوکیا و با سیستم‌عامل Microsoft Windows Phone ۷.۵ Mango عرضه شده است. این مدل جزو اولین مدل‌هایی است که نوکیا با سیستم‌عامل ویندوز به بازار عرضه کرده است. نوکیا سعی دارد با عرضه گوشی‌های بیشتری از خانواده ویندوز در بازار سهم بیشتری از گوشی‌های هوشمند را به خود اختصاص دهد.