جهان دیجیتال در سال ۲۰۱۱
حوزهای که دگرگونیهای آن با سرعتی بیسابقه پیش میرود. برعکس ایران که هر سال بعد از پایان سال باید به دنبال مهمترین اتفاقات حوزه آیتی کشور باشیم و به سختی هم بتوانیم چند مورد نسبتا مهم پیدا کنیم، اما دنیا در سال ۲۰۱۱ با اتفاقات بزرگ و شگفتانگیزی همراه بوده است. در این گزارش مهمترین رویدادهای فناوری اطلاعات را در سال گذشته میلادی میخوانید.
2011، سال تبلتها
بعد از معرفی آیپد 1 دنیای فناوری لمسی با تغییرات گستردهای همراه شد و به نوعی ورود این تبلت به بازار باعث شد که شرکتهای بزرگ آیتی از جمله سامسونگ، سونی، لنوو و... به سمت طراحی و تولید تبلتهایی بروند تا بتوانند با رقابت با این دستگاه سهم بیشتری از این بازار را در اختیار خود بگیرند. اما روانه کردن آیپد 1 به بازار آخرین تبلتی نبود که شرکتاپل معرفی میکرد؛ چرا که بعد از این معرفی همچون دیگر سیاستهای این شرکت در معرفی محصولات شگفتانگیز، شنیده شد که این شرکت قرار است دست به طراحی آیپد 2 بزند که با آیپد1 تفاوتهای زیادی خواهد داشت. در نهایت هم در اوایل ماه مارس بود که نسخه دوم تبلت جادویی اپل ارائه شد. هنوز استیو جابز در قید حیات بود که آیپد ۲ با ظاهر زیباتر، سبکتر، پردازشگر قدرتمندتر و دو دوربین پا به دنیای فناوری گذاشت. همچنین شنیدهها حاکی از این است که نسخه سوم آیپد هم در فوریه ۲۰۱۲ و در روز تولد استیو جابز بنیانگذار فقید کمپانی اپل ارائه شود.
تاکنون هیچ کالای الکترونیکی در تاریخ به سرعت آیپد فروخته و فراگیر نشده است. تبلت اپل که تا حالا پس از تلویزیون گوشیهای هوشمند و لپتاپ چهارمین محصول پرمصرف الکترونیک در جهان است بسیاری از کمپانیها را ترغیب به حضور در این عرصه کرده است. نمونه آن هم شرکت آمازون است که تا قبل از ورود آیپد تبلت کتاب خوان خود به نام کیندل را روانه بازار کرده بود. شرکت آمازون بعد از تولید این کتابخوان الکترونیکی که با استقبال خوبی هم از سوی کاربران همراه شد تصمیم به تولید تبلتی گرفت که پا را فراتر از کتاب خواندن میگذاشت. این شرکت اواسط سال ۲۰۱۱ خبر از ارائه محصول جدیدش به نام Kindel Fire دارد که با قیمت ۱۹۹ دلاری وسوسه خرید را در سر بسیاری از کاربران تکنولوژی دوست میانداخت و مثل کیندلهای قبلی صرفا به کار کتابخوانی نبود.با کیندل فایر کاربر میتواند هم فیلم ببیند، سریالهای تلویزیونی را دنبال کند، موزیک گوش کند و از اپلیکیشنهای گوناگون استفاده کند. خرید از فروشگاه آنلاین آمازون هم تنها با یک کلیک میسر خواهد شد.
شوک به دنیای فناوری اطلاعات
شاید یکی از خبرهایی که در سال ۲۰۱۱ باعث شگفتی بسیاری از کاربران و حتی مدیران بزرگ فناوری اطلاعات شد، خرید اسکایپ توسط شرکت مایکروسافت بود. کارشناسان و تحلیلگران معتقدند که مایکروسافت برنامههای بزرگی برای آینده این خرید دارد و میخواهد اسکایپ را با محصولات مختلفش مانند کنسولهای بازی Xbox Live و Kinect و ابزارهایی مانند Hotmail، Outlook و Lync (محصولی برای ارتباطات تجاری) تلفیق کند. این در حالی است که بالمر، مدیر عامل این شرکت متعهد شده تا اسکایپ را در پلتفرمهای غیرمایکروسافت مانند سیستمعاملهای موبایلهای هوشمند شرکتهای Google و Apple هم ارائه کند تا به این ترتیب رقابت نزدیکتری را با این دو شرکت در پیش بگیرد. در واقع مایکروسافت میخواهد امکان چت ویدئویی میان کاربران بازیهای کامپیوتری را در پلتفرم پرطرفدار Xbox به وجود آورده و امکان برقراری تماسهای اینترنتی را از طریق برنامه Outlook فراهم بیاورد و قابلیت موبایل کنفرانس را از طریق ویندوز فون به کاربرانش بدهد.
بازار داغ گوشیهای هوشمند
در این سال شرکتهای بزرگ برای کسب سهم بیشتری از بازار تلفن هوشمند دست به معرفی گوشیهای جدید خود زدند. از میان این شرکتها که معرفی محصولات جدیدشان سر و صدای زیادی هم به پا کرد میتوان به گوگل، اپل، سامسونگ و نوکیا اشاره کرد.
برعکس خبرهایی که قبل از رونمایی از گوشی جدید شرکت اپل یعنی آیفون شنیده میشد، در کنفرانس خبری این شرکت که با حضور تیم کوک، جانشین جدید استیو جابز همراه بود به جای آیفون ۵ از آیفون ۴S رونمایی شد که دارای پردازشگر قویتر و دوربین با کیفیتتری بود. شرکت گوگل هم برای عقب نیفتادن از بازار تلفنهای هوشمند سال گذشته گوشی هوشمند خود یعنی Galaxy Nexusرا به بازار معرفی کرد. این گوشی و بعد از یک هفته تاخیر به خاطر احترام به مرگ استیو جابز در هنگکنگ رونمایی شد. گوشی جدید گوگل با همکاری سامسونگ رقیب اصلی شرکت اپل ساخته شده است.
اما یکی دیگر از بزرگان بازار تلفن همراه یعنی نوکیا سعی کرد با معرفی دو گوشی پیشرفته خود بتواند ناکامیهای چند وقت اخیر خود در این بازار را جبران کند . نوکیا در nokia world که به مدت دو روز در لندن برگزار شد از اولین تلفنهای همراه هوشمند یعنی مدل لومیا ۸۰۰ و ۷۱۰ برپایه سیستمعامل ویندوز ۵/۷ رونمایی کرد.
ریزش بلای طبیعی و انسانی روی سونی
شاید سال ۲۰۱۱ یکی از بدترین سالها برای شرکت سونی باشد. چند ماه از شروع سال ۲۰۱۱ نگذشته بود که سرویس Play Station این شرکت مورد حمله هکرها قرار گرفت. این حمله منجر به از دست رفتن اطلاعات شخصی بسیاری از کاربران شد که این حرکت در ادامه عذرخواهی مدیران ارشد این شرکت ژاپنی در جمع کاربرانش را به دنبال داشت.
بعد از این اتفاق نوبت به سونامی در ژاپن و سیل بزرگ در کشور تایلند رسید که این بلای طبیعی باعث تخریب بخشهای عظیمی از شرکت سونی در این کشورها و در نهایت کاهش سهم و سود این شرکت در بازار شد.
رشد شبکههای اجتماعی
افزایش استفاده از شبکههای اجتماعی و گسترش آنها در میان جوامع مختلف یکی دیگر از عجایب سال ۲۰۱۱ بود. شبکههایی که به خاطر نحوه اطلاعرسانی خود باعث انقلابهای گوناگونی در کشورهایی همچون تونس، مصر و ... شدند.
اما قدرت سازماندهنده شبکههای اجتماعی لندن و نیویورک را هم بینصیب نگذاشت و در روزهای پایانی سال به نقطهای رسید که پیشبینیاش برای خوشبینترین تحلیلگران سیاسی هم ممکن نبود، در واقع کاربران با کمک از تکنولوژیها و سرویسهای آنلاین بهترین نحوه استفاده برای نشان دادن خواستهها و اعترضات خود را داشتند. به دنبال توجه مردم به این شبکهها مدیران این شبکهها از جمله فیس بوک دست به نوآوریها و معرفی خدمات جدید این شبکه زد که از میان آن میتوان به تایم لاین، چت ویدئویی اشاره کرد. همچنین در همین سال شرکتگوگل که این روزها پا را از بازار جستوجوگری فراتر گذاشته از شبکه اجتماعی جدید خود یعنی +GOOGL رونمایی کرد شبکهای که پیشبینی میشود در حدود 400 میلیون کاربر داشته باشد.
مرگ بزرگان آیتی
یکی از تلخترین اتفاقاتی که در سال 2011 رخ داد مرگ برخی از بزرگان دنیای فناوری اطلاعات بود. البته خبر درگذشت برخی از آنها مثل استیو جابز تا ماهها خبرساز بود و درگذشت برخی دیگر چندان مورد توجه قرار نگرفت.
استیو جابز، مدیر عامل شرکت اپل که تقریبا یکماه قبل از فوتش از سمت مدیرعاملی شرکت محبوبش استعفا کرده بود. درست یک روز بعد از معرفی نسخه جدید آیفون درگذشت. جابز در سن 56 سالگی و براثر نوعی سرطان درگذشت. از سال ۲۰۰۴ که نخستین نشانههای نوع نادری از سرطان پانکراس (لوزالمعده) در او مشاهده شد تا سال ۲۰۰۹ که پیوند کبد انجام داد و تا چند ماه قبل که روی سن آمد و آی پد ۲ را معرفی کرد همه تصور میکردند که او توانسته بهرغم همه مشکلات بر این بیماری غلبه کند.
از دیگر بزرگان حوزه آی تی که در سال ۲۰۱۱ جهان را وداع گفتند میتوان به دنیس ریچی؛ مبدع زبان برنامه نویسی C، جان مککارتی؛ پدر هوش مصنوعی، جولیوس بلانک؛ موسس شرکت ریزتراشهسازی Fairchild Semiconductor، آنتونی زیگمن؛ از پیشگامان لیزر و ... نام برد.
ارسال نظر