ندا لهردی
تکنولوژی با سرعت قابل توجهی در حال طی کردن مسیر رشد و پیشرفت است.

در واقع این روزها نفوذ تکنولوژی و نوآوری به صنایع مختلف آنقدر زیاد شده است که دیگر بسیاری از بخش‌های تولیدی بدون آن نمی‌توانند به کارشان ادامه بدهند. این در حالی است که تاثیر تکنولوژی در زندگی روزمره افراد حالا تا جایی است که بدون کاربردهای آن گاهی نمی‌توان بعضی از امور مهم را انجام داد و به پایان رساند. با این اوصاف است که آینده این صنعت برای تمام مردم دنیا اهمیت دارد و فعالان این عرصه از اهمیت بالایی برخوردارند.
کارشناسان اما در سال‌های اخیر و با کاربردی‌تر شدن علوم متفاوت، بیشتر به سمت تحقیقات روی آورده‌اند و شاید همین موضوع هم باعث شکل‌گیری بخش‌های تحقیق و توسعه (R&D) در تمام شرکت‌های بزرگ و شناخته شده در صنایع مختلف شد. تکنولوژی و بخش‌های مختلف وابسته آن هم از این روند مستثنا نبوده و اصلا بخش تحقیق و توسعه به یکی از کلیدی‌ترین بخش‌های شرکت‌های بزرگ عرصه تکنولوژی تبدیل شده‌اند. تا جایی که «پل اوتلینی» مدیرعامل بزرگ‌ترین تولیدکننده پردازنده‌های کامپیوتری دنیا یعنی Intel در آخرین کنفرانس سالانه این شرکت در این مورد گفت: «صنعت کامپیوتر در حال حاضر با بزرگ‌ترین تحول خودش از زمان اختراع کامپیوترهای شخصی مواجه شده است. نوآوری در دهه‌های آینده به چیزی به جز آنچه ما در ذهن داریم تبدیل می‌شود و تغییر می‌کند.»
از طرفی در غول نرم‌افزاری دنیا یعنی Microsoft هم محققان به دنبال راهی برای تعامل کاربران با کامپیوترهای شخصی در فضای سه بعدی هستند. در ماه سپتامبر گذشته این شرکت از آغاز کار روی پروژه‌ای به نام Star Trek's Holodeck خبر داد که یک اتاق واقعی شبیه سازی شده است که در آن افراد می‌توانند به صورت کاملا طبیعی و عادی با یکدیگر و دیگر اشیا مجازی ارتباط برقرار کنند. این پروژه هم در راستای تحقیقات بخش R&D این شرکت روی تعامل کاربر با کامپیوتر در فضای سه بعدی بود.
به این ترتیب شرکت‌های بزرگ تکنولوژی این روزها در حال برنامه‌ریزی برای پیشرفت‌های بزرگ و موفقیت‌های آینده هستند. این موفقیت‌ها آنقدر برای غول‌های تکنولوژی دنیا اهمیت دارد که حاضرند برای رسیدن به آنها بودجه‌های کلان و قابل توجهی را هزینه کنند؛ بودجه‌هایی که در اختیار بخش‌های تحقیق و توسعه قرار می‌گیرند تا آنها راه‌های رسیدن به پیشرفت‌ها و موفقیت‌های آینده این شرکت‌ها را پیدا کنند.
هفته نامه معتبر و شناخته شده Bloomberg BusinessWeek به تازگی بزرگ‌ترین سرمایه گذاران در بخش تحقیق و توسعه از میان شرکت‌های تکنولوژی را انتخاب و معرفی کرده است. ده سرمایه گذار بزرگ تکنولوژی در بخش تحقیق و توسعه در طول دوازده ماه گذشته در مجموع 4/49 میلیارد دلار در این بخش سرمایه‌گذاری کرده‌اند. این اطلاعات که از Bloomberg data به‌دست آمده است، نشان می‌دهد که هر کدام از شرکت‌های بزرگ تکنولوژی تا چه اندازه به تحقیق و توسعه برای آینده اهمیت می‌دهند.
۱- Microsoft


بودجه تحقیق و توسعه: ۱۸/۹ میلیارد دلار
درصد فروش خالص: 93/12 درصد
پروژه Star Trek's Holodeck نمونه‌ای از فعالیت‌های بخش تحقیق و توسعه این شرکت است که به کاربران اجازه می‌دهد تا در یک محیط واقعی اشیا مجازی را لمس کرده و آنها را حرکت بدهند. این سیستم مجهز به یک دوربین Kinect و یک نمایشگر اپتیکال شفاف است که رویای تعامل با گرافیک‌های سه بعدی را به افراد می‌دهد.
2- Intel


بودجه تحقیق و توسعه: 71/7 میلیارد دلار
درصد فروش خالص: ۰۷/۱۵ درصد
محققان بخش تحقیق و توسعه این شرکت کار روی پروژه‌ای به نام «فردا» را آغاز کرده‌اند تا به بررسی آینده صنعت کامپیوتر و تاثیر گسترده تکنولوژی بر زندگی انسان و حتی سیارات بپردازند. «برایان دیوید» یکی از این محققان در این مورد می‌گوید: «صنعت کامپیوتر در حال تغییر است و این تغییر تنها مختص کامپیوترهای شخصی نیست.»
۳- IBM


بودجه تحقیق و توسعه: ۲۸/۶ میلیارد دلار
درصد فروش خالص: 03/6 درصد
در ماه آگوست امسال شرکت IBM نسل جدیدی از چیپ‌های کامپیوتری آزمایشی را معرفی کرده که برای تقلید از توانایی‌های مغز انسان برای مشاهدات، عمل و شناخت طراحی شده است. این چیپ‌ها قرار است در آینده برای کامپیوترهایی که کامپیوترهای شناختی نامیده می‌شوند، استفاده شوند.
4- Cisco


بودجه تحقیق و توسعه: 82/5 میلیارد دلار
درصد فروش خالص: ۴۷/۱۳ درصد
این شرکت در ماه جولای امسال از بازسازی پروژه Catalyst 6500 Series Switches خبر داد که امکان چهار برابر کردن تعداد دستگاه‌هایی را که کاربران می‌توانند به یک شبکه
متصل‌کننده، به آنها می‌دهد. حالا این پروژه می‌تواند تا بیش از ده هزار گوشی موبایل را به شبکه متصل کند.
5- Google


بودجه تحقیق و توسعه: 92/4 میلیارد دلار
درصد فروش خالص: ۸۳/۱۲ درصد
این شرکت در حال کار روی توسعه و ایجاد یک گیگاوات ظرفیت انرژی تجدید شدنی است. این پروژه با نام
۶- Oracle


بودجه تحقیق و توسعه: ۴۷/۴ میلیارد دلار
درصد فروش خالص: 69/12 درصد
در ماه اکتبر شرکت Oracle بیش از ۱۰۰ برنامه کاربردی تجاری را به عنوان بخشی از مجموعه‌ای به نام Fusion معرفی کرد؛ پروژه‌ای که این شرکت شش سال است که روی آن کار می‌کند. این نرم‌افزارها امکان مدیریت فروش، نیروی انسانی، امور مالی، فهرست اموال و دیگر امور اداری را به کاربرانش می‌دهد.
7- HP


بودجه تحقیق و توسعه: 24/3 میلیارد دلار
درصد فروش خالص: ۳۵/۲ درصد
این شرکت در ماه ژوئن اجرای طرح آزمایشی موبایل سالم را در کشور سنگاپور آغاز کرد. این طرح در واقع یک دستگاه قابل پوشیدن است که مانند یک ساعت مچی بوده که عوامل سلامتی کاربر مانند فشار خون را بررسی می‌کند و این اطلاعات را با متخصصان سلامت و پزشکی به اشتراک می‌گذارد.
۸- Qualcomm


بودجه تحقیق و توسعه: ۸۲/۲ میلیارد دلار
درصد فروش خالص: 19/23 درصد
در حالی که سیستم GPS به افراد برای پیدا کردن راه در فضاهای خارجی کمک می‌کند، تیم تحقیق و توسعه شرکت Qualcomm در حال کار روی یک برنامه کاربردی موبایل است که به افراد برای پیدا کردن راه در فضاهای داخلی مانند فرودگاه‌ها، مراکز خرید و بیمارستان‌ها کمک می‌کند.
9- Amazon


بودجه تحقیق و توسعه: 57/2 میلیارد دلار
درصد فروش خالص: ۰۷/۵ درصد
تبلت جنجالی Kindle Fire این شرکت نمونه‌ای از کار تحقیقی روی بازار بوده است. این تبلت که با قیمت 199 دلار یعنی کمتر از نصف قیمت ارزان‌ترین مدل iPad به بازار عرضه شده است، بازار جهانی تبلت‌ها را تحت تاثیر خودش قرار داده است. این جنگ رقابتی، اما منجر به کاهش 13 درصدی قیمت سهام این شرکت هم شده است. با این همه اما تیم تحقیق و توسعه این فروشگاه آنلاین همچنان به بررسی فرصت‌های بازار برای این محصول ادامه می‌دهند.
۱۰- Apple

0


بودجه تحقیق و توسعه: ۴۳/۲ میلیارد دلار
درصد فروش خالص: 24/2 درصد
یکی از خلاق‌ترین شرکت‌های تکنولوژی دنیا همیشه به خاطر مرموز بودن پروژه‌هایش شناخته می‌شود. با این حال اما استیو جابز قبل از مرگش با نویسنده بیوگرافی‌اش یعنی « والتر ایساکسون» درباره تولید تلویزیونی کامل با کاربری بسیار ساده برای کاربران که بتواند به صورت بی سیم با محتوای دیگر دستگاه‌های Apple هماهنگ شود، صحبت کرده بود. با این حال اما مدیران این شرکت خبر تولید چنین تلویزیونی را تکذیب کردند. اما بعضی کارشناسان معتقدند نمونه اولیه این محصول در اواخر سال ۲۰۱۳ به بازار می‌آید.

نوآوری‌های میلیارد دلاری