دستگاههای هوشمند شخصی دشمن اطلاعات شرکتها هستند؟
دیکتاتوری دیجیتالی
محصولات دیجیتال شخصی این روزها به جزئی جدا نشدنی از زندگی اغلب ما تبدیل شدهاند، تا جایی که گذراندن مشغلههای روزمره بدون این ابزارهای کوچک و هوشمند تقریبا برایمان غیرممکن شده است. در واقع همین موضوع هم باعث شده است افراد ترجیح بدهند که از گجتهای شخصی خودشان در محل کارشان هم استفاده کنند.
محصولات دیجیتال شخصی این روزها به جزئی جدا نشدنی از زندگی اغلب ما تبدیل شدهاند، تا جایی که گذراندن مشغلههای روزمره بدون این ابزارهای کوچک و هوشمند تقریبا برایمان غیرممکن شده است. در واقع همین موضوع هم باعث شده است افراد ترجیح بدهند که از گجتهای شخصی خودشان در محل کارشان هم استفاده کنند.
«ویلم المن»، مدیر ارشد بخش اطلاعات شرکت Unilever که تولیدکننده لوازم مصرفی است، به بررسی واکنش کارمندان جوانی پرداخته است که با ساختارهای پیچیده و گیجکننده سیستمهای IT در بسیاری از شرکتهای بزرگ مواجه میشوند. او میگوید: «آنها وقتی به برنامههای کاربردی یا اپلیکیشنهای تجاری این شرکتها نگاه میکنند وحشت زده میشوند، چون مجبورند قبل از وارد شدن به کار ساختاری سخت و پیچیده آنها را یاد بگیرند.» شرکت Unilever یک نمونه از اغلب شرکتهای دیگری است که کارمندانشان را از میان نسلی انتخاب میکنند که انتظارات تکنولوژیکیشان با نوآوریهایی مانند فیسبوک و اپلیکیشنهای موبایلی شکل گرفته است. در حقیقت روند سریع گسترش تبلتها و موبایلهای هوشمند در میان کاربران مختلف و جذابیت کار با شبکههای اجتماعی و ابزارهای آنلاین مانند توییتر نشان میدهد که افراد از سنین مختلف تمایل دارند با تکنولوژیهای ساده و راحت و با استفاده از لمس انگشتانشان کار بکنند و به همین ترتیب کارهای تجاری و اداریشان را در دفتر کار هم با این تکنولوژیها انجام بدهند.
این تمایل کاربران به دنبال تغییرات ایجاد شده در جامعه به وجود آمده است. استفاده از تکنولوژیهای همراه و بیسیم در دفاتر کاری برای برقراری ارتباط با مشتریان و کارمندان دیگر به خصوص از طریق موبایلهای هوشمند و تبلتها در حال افزایش است. با این اوصاف است که مرزهای میان زندگی شخصی و کاری در حال باریکتر شدن است، به این معنا که تکیه افراد به تکنولوژی آنقدر زیاد شده است که این امکان را دارند تا کارهایشان را از هر جایی و در هر زمانی انجام بدهند. تاثیر این تغییرات ایجاد شده در جامعه و محیطهای کاری کاملا محسوس است. موسسه تحقیقاتی IDC به تازگی تحقیقی را روی سه هزار کارمند در نه کشور مختلف انجام داده است که نشان میدهد استفاده این افراد از دستگاههای دیجیتال شخصیشان برای دسترسی به اطلاعات اداری و تجاری به سرعت در حال افزایش است که ورود و حضور تبلتها در این مورد تاثیر قابل توجهی داشته است. نتیجه این تحقیق به طور خلاصه در نمودار یک آمده است. این تحقیق همچنین نشان میدهد که بخشهای IT در ادارات و سازمانها میزان چشمگیر استفاده کارمندان از تکنولوژیها و دستگاههای دیجیتال شخصی خودشان مانند شبکههای اجتماعی و خدمات تحت
وب برای انجام کارهایشان را دست کم گرفتهاند. این موضوع نگرانیهایی را بابت کاهش سطح امنیت اطلاعات برای مسوولان IT سازمانها و ادارات ایجاد میکند و گاهی آنها را وادار به افزایش میزان کنترل و ایجاد محدودیتهای بیشتر میکند. البته میزان نگرانی شرکتها و ادارات از این موضوع تا حد زیادی به ذات تجارت آنها بستگی دارد. شرکتهایی که محیط کاری تکنولوژیک دارند با این تغییرات به سرعت همراه شدهاند. به عنوان مثال شرکت Accenture یک شرکت مشاوره IT است که مدیر ارشد بخش اطلاعات آن با 223 هزار نفر کارمند میگوید که تا کمتر از دو سال پیش تنها 30 هزار دستگاه موبایل هوشمند و دیگر دستگاههای دیجیتال بیسیم به شبکه اداری آنها متصل بوده که اغلب این دستگاهها هم توسط خود شرکت خریداری و تامین شده بود. حالا اما تعداد این دستگاهها به 85 هزار تا رسیده است که از این تعداد تنها یک سوم دستگاهها توسط خود شرکت تامین شده و بقیه متعلق به شخص کارمندان است.
به این ترتیب است که شرکتهای تجاری و اداری این روزها در هر جای دنیا تا حد چشمگیری تحت تاثیر گجتها و دستگاههای دیجیتال شخصی متعلق به خود کارمندان قرار گرفتهاند.
جنگ دنیاهای IT
حضور تکنولوژیهای شخصی در محیطهای کاری موجهایی از تغییر را ایجاد کرده است. «باب تینکر»، رییس شرکت MobileIron که ارائهدهنده خدمات به شرکتها برای مدیریت دستگاههای قابل حمل شخصی است در این مورد میگوید: «اغلب بخشهای IT در شرکتها و ادارات به طور تاریخی با افراد به عنوان رباتهای تکنولوژیکی رفتار میکنند که باید آنچه به آنها گفته میشود را انجام بدهند. سالهای سال تمام انتخاب افراد برای گجتهای موبایلی به گوشیهای موبایل هوشمند BlackBerry محدود میشد. حالا اما با وجود طیف وسیعی از دستگاههای قابل حمل، شرکتها همچنان ترجیح میدهند انتخاب افراد را بر اساس استانداردهای خودشان محدود کنند تا به این ترتیب بتوانند این دستگاهها را در تعداد زیاد خریده و با سیستمهای IT خودشان هماهنگ کنند تا بتوانند امنیت شرکت را حفظ کنند. اصلا دلیل تمایل شرکتها به استفاده کارمندان از موبایلهای BlackBerry شرکت RIM این بوده است که این شرکت نرمافزاری را به شرکتها ارائه میکند که امکان حفظ امنیت فضای تبادل اطلاعات در شرکت را برای بخشهای IT این شرکتها فراهم میکند.حالا اما کارمندان با دستگاههای دیجیتال شخصیشان در شرکتها و
ادارات تیمهای IT شخصی خودشان را درست کردهاند و تنها توقعشان این است که حق استفاده از موبایلهای هوشمند یا تبلتهای شخصی خودشان را برای کار داشته باشند تا به این ترتیب بتوانند اطلاعات شخصی و کاریشان را روی این دستگاهها ترکیب کرده و این اطلاعات را با اپلیکیشنهای خودشان شخصیسازی کنند. این توقع اما برای بخشهای IT شرکتها و ادارات به یک تقاضای خارج از عرف تبدیل شده است که میتواند زمینهساز یک عصر دیکتاتوری دیجیتالی در دفاتر کاری شود. این موضوع اما وقتی به تقاضای مدیران ارشد شرکتها میرسد کمی متفاوت میشود، چون دیگر کمتر کسی میتواند به تقاضای آنها برای استفاده از دستگاههای دیجیتال شخصیشان جواب منفی بدهد.این در حالی است که هنوز مشخص نیست این دستگاههای دیجیتال شخصی تا چه حد میتوانند تهدیدی جدی برای شرکتها محسوب بشوند. شرکت مخابراتی Verizon به تازگی گزارشی در این مورد منتشر کرده و در آن به بررسی شاخههای اطلاعاتی مختلف شرکتش پرداخته است. در نهایت این گزارش نشان میدهد که اغلب اطلاعات سرقت شده ناشی از حملات مستقیم به سرورهای شرکت بوده است و نه دستگاههای دیجیتال شخصی کارمندان. علاوه بر این بسیاری از
دستگاهها مانند iPad شرکت Apple دارای قابلیتهایی برای پنهان کردن اطلاعات یا پاک کردن آنها از راه دور هستند و به این دلیل هم هست که بسیاری از شرکتهای بزرگ و شناخته شده دنیا این روزها ترجیح میدهند کارمندانشان از این تبلت استفاده کنند. از طرفی بعضی از شرکتها هم سعی دارند به جای جلوگیری از استفاده کارمندانشان از دستگاههای دیجیتال شخصیشان در محیط کار، برای تامین امنیت اطلاعاتشان فکری بکنند. شرکت Accenture یکی از این شرکتهاست که در سال 2010 چیزی در حدود 25/4 میلیون دلار برای حفظ امنیت اطلاعات موجود در تبلتهای شخصی کارمندانش هزینه کرده است.
ارسال نظر