ندا لهردی- بازار جهانی کامپیوترهای شخصی که در ماه‌های اخیر در سایه رونق چشمگیر بازار تبلت‌ها و موبایل‌های هوشمند، رکود نسبی را تجربه کرد حالا گویا دوباره در راه رشد قرار گرفته است.

جدیدترین گزارش منتشر شده از نتیجه تحقیقات موسسه IDC این موضوع را تایید می‌کند. این گزارش نشان می‌دهد که صادرات جهانی کامپیوترهای شخصی در فصل دوم سال ۲۰۱۱ رشد ۶/۲ درصدی را به ثبت رسانده است. این در حالی است که کارشناسان و تحلیل‌گران IDC در ماه مه پیش‌بینی کرده بودند که رشد صادرات این بازار در فصل دوم امسال به ۹/۲ درصد می‌رسد تا در نهایت این بازار شاهد رشد بیش از ۲۰ درصدی در نیمه اول سال ۲۰۱۱ باشد.
در حالی که بازار ایالات متحده آمریکا و منطقه اروپای غربی در فصل اول امسال در میان بازارهای ضعیف بودند، بازار کشورهای در حال توسعه و نوظهور مانند آمریکای لاتین و آسیای پاسیفیک به جز ژاپن با رشد تقاضا مواجه بوده و رونق بیشتری داشتند. «جی چاو» یکی از کارشناسان IDC در این مورد می‌گوید: «این نتایج اولیه در فصل دوم هم ادامه پیدا کردند تا فشار از سوی مصرف کنندگان را برای در اختیار داشتن محصولات روز در بازارهای نوظهور به خوبی منعکس کنند. در همین راستا بازار کامپیوترهای شخصی آمریکا در فصل دوم امسال همچنان به روند رکودش ادامه داده که این رکود به دنبال سه عامل اصلی رکود در بازار نت بوک‌ها، راه سخت حفظ رشد 12 درصدی فصل دوم سال 2010 و بالاخره کاهش بودجه خرید محصولات سخت‌افزاری در میان خریداران تجاری برای افزایش سهم بودجه سرویس‌هایی مانند رایانش ابری اتفاق افتاده است.»
در میان مناطق مختلف دنیا بازار
ایالات متحده با کاهش سالانه 2/4 درصدی نسبت به فصل دوم سال 2010، همچنان شاهد تاثیر روند بهبود اقتصادی در این کشور بر بازار کامپیوترهای شخصی آن است. با این حال اما این بازار رشد نسبتا کمی را در میزان صادرات جهانی خود در مقایسه با فصل اول امسال تجربه کرده است تا در نهایت حجم صادرات جهانی آن در فصل دوم به 8/17 میلیون دستگاه برسد. در بازار آفریقا خاورمیانه و اروپا یا EMEA همچنان بازار تبلت‌ها و موبایل‌های هوشمند نبض بازار را در اختیار دارند. با این حال اما در بازارهای نوظهور این مناطق تقاضا برای انواع کامپیوترهای شخصی همچنان رو به رشد است. بازار کامپیوترهای شخصی در کشور ژاپن اما همچنان تحت تاثیر بحران ناشی از زلزله و سونامی است تا جایی که خرید این محصولات در بازارهای این کشور تا حد قابل توجهی محدود و کم شده است. با این حال اما به دنبال کاهش چشمگیر قیمت کامپیوترهای شخصی در بازار این کشور، خرید و صادرات این بازار در سه ماهه دوم سال 2011 رونق کمی گرفته است. بازار کشورهای آسیای پاسیفیک در فصل دوم سال 2011 یک بار دیگر رشد دو رقمی را تجربه کرده و حجم صادرات به آن‌ها تا 12 درصد افزایش پیدا کرده است. در مقابل بازار مصرفی ضعیف هندوستان در این منطقه، بازار پر رونق و داغ چین قرار دارد که می‌تواند این کاهش را کاملا جبران کند. برترین و پرفروش‌ترین تولیدکنندگان بازار جهانی کامپیوترهای شخصی سعی کردند رشدی هرقدر کم را هم در پایان نیمه اول سال 2011 برای خودشان به ثبت برسانند. HP همچنان در صدر این فهرست قرار دارد و رشد 3 درصدی را در میزان صادرات جهانی خود نسبت به فصل اول تجربه کرده است. این رشد اما بیشتر در بازار کشورهای در حال توسعه رقم خورده است. Dell هم رشد 8/2 درصدی را در دومین سه ماهه سال 2011 تجربه کرده است و بیشترین سهم این رشد را وام‌دار صادرات و فروش خوبش در بازار خاورمیانه و آفریقا است.
شرکت Lenovo در این فصل توانست از رقیب خود یعنی Acer پیشی گرفته و جایگاه سوم را به خودش اختصاص بدهد. این تولید کننده همچنان بیشترین تمرکزش را روی بازار منطقه آسیای پاسیفیک گذاشته است. Acer اما با ادامه کاهش صادرات جهانی خود هر چند با روندی کندتر از فصل اول امسال در جایگاه چهارم قرار دارد. البته بعضی از کارشناسان معتقدند تغییرات مدیریتی در این شرکت در ماه‌های اخیر می‌تواند تاثیر زیادی در این مورد داشته باشد. شرکت ASUS هم در جایگاه پنجم این فهرست رشد ۶ درصدی را تجربه کرده است تا Toshiba را پشت سر بگذارد.