کدام تلویزیون سهبعدی مناسبتر است؟
مریم عسگری، ندا لهردی- این روزها اگر کسی بخواهد تلویزیون بخرد بیشک با تلویزیونهای سهبعدی و انواع و اقسام آن روبه رو میشود. جدا از اینکه محتوای سهبعدی هنوز برای این تلویزیونها به اندازهای نیست که بتوان افراد را به خرید آن ترغیب کرد اما این هجوم گسترده سهبعدیها با یک موضوع مناقشه برانگیز هم همراه شده است. موضوع نوع تکنولوژی استفاده شده پسیو یا اکتیو پرسشی است که هر خریدار یا علاقهمند تلویزیونهای سهبعدی باید با آن روبه رو شود.
اکتیو شاتر
نخستین تکنولوژی به نام اکتیو شاتر معروف است و توسط شرکتهای Panasonic، Samsung و Sony استفاده میشود. این شرکتها تلویزیونهای سهبعدی در اندازههای مختلف را با عینکهای اکتیو شاتر به بازار عرضه میکنند. این عینکها دارای یک باتری کوچک بوده و از لنزهای LCD بهره میبرند که با فریمهای متناوب تصویر در تلویزیون هماهنگ و همزمان میشوند. این سیستم میتواند تصاویر را با وضوح تصویر full HD و برابر ۱۰۸۰ پیکسلی را برای هر چشم ارائه کند و به این ترتیب میتواند تصاویر سهبعدی را با کیفیت بالا یا full HD ۳D برای کاربرانش نمایش بدهد.عینکهای مبتنی بر تکنولوژی اکتیو شاتر در حال حاضر با قیمتی معادل
150 تا 170هزار تومان در سرتاسر جهان عرضه شده و به فروش میرسند. این عینکها بسیار آسیبپذیر بوده و عینک یک برند خاص نمیتواند با تلویزیونهایی از برندهای دیگر هماهنگ شده و استفاده شود.
تکنولوژی پسیو
تکنولوژی پسیو اما تنها در تلویزیونهای سهبعدی شرکت LG بهکاررفته و توسط این شرکت مورد استفاده قرار میگیرد. در مقایسه با تکنولوژی اکتیو شاتر، تلویزیونهای سهبعدی مبتنی بر تکنولوژی پسیو دارای یک فیلتر تناوبی با راههای افقی و عموی هستند که با یک فاصله تصویری سیاه از یکدیگر جدا میشوند. عینکهای مبتنی بر تکنولوژی پسیو دارای لنزهای دو قطبی هستند و به این ترتیب هنگام استفاده از این عینکها، فریمهای تناوبی تصویر برای هر چشم به صورت مجزا به نمایش درآمده و برای هر چشم یک تصویر سهبعدی جداگانه تولید میشود.عینکهای پسیو برخلاف عینکهای اکتیو ارزان قیمت بوده و کاربران میتوانند از همان عینکهایی که در سینما برای تماشای فیلمهای سهبعدی استفاده میکنند، در خانه و برای تماشای فیلمها با تلویزیونهای سهبعدی هم استفاده کنند. کاربران میتوانند از یک عینک پسیو با برندی خاص برای تماشای تلویزیونهای سهبعدی پسیو برندهای دیگر هم استفاده کنند. با این حال اما عینکهای پسیو طراحی سبک و راحتی دارند و به همین دلیل هم در حال حاضر بعضی شرکتهای تولید کننده عینکهای سهبعدی پسیوی را تولید کردهاند که ظاهری بسیار شبیه به
عینکهای آفتابی عادی دارند. این عینکها میتوانند در فضای آزاد استفاده شوند، چون دارای فیلترهای ضد اشعه UV هستند.با این همه اما مشکل تکنولوژی سهبعدی پسیو این است که این سیستم وضوح تصویر را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد. در این تکنولوژی یک تصویر سهبعدی full HD با وضوح ۱۰۸۰×۱۹۲۰ پیکسل با صورت یک تصویر ۵۴۰×۱۹۲۰ پیکسلی نمایش داده میشود. از طرفی یک تصویر سهبعدی با وضوح ۵۴۰×۱۹۲۰ پیکسلی هم در تکنولوژی سهبعدی پسیو به صورت تصویری با وضوح ۵۴۰×۹۶۰ پیکسل نمایش داده میشود.
مزیتها و معایب
به طور کلی اما تلویزیونهای سهبعدی مبتنی بر تکنولوژی اکتیو شاتر تصاویری یکنواخت با وضوح بهتر را به نمایش میگذارند. این در حالی است که فاصلههای تصویری سیاه با خطوط افقی و عمودی در تلویزیونهای سهبعدی پسیو افکتهای پلهای را ایجاد میکند که به راحتی مشهود و قابل رویت است. این حالت به وجود آمده در تصاویر ارائه شده توسط تلویزیونهای سهبعدی پسیو به عقیده بسیاری از کارشناسان بسیار شبیه به چیزی است که در تلویزیونهای CRT قدیمی اتفاق میافتاد. در مقابل اما عینکهای اکتیو با وجود آنکه تصاویری با وضوح بهتر را نمایش میدهند، میتوانند پرش در تصاویر را ایجاد کنند و این موضوع میتواند به چشم بیننده آسیب برساند.با تمام اینها اما خرید تلویزیون سهبعدی با تکنولوژی اکتیو شاتر یا پسیو یک تصمیم شخصی است و تا حد زیادی به نوع کاربری افراد بستگی دارد. به طور کلی اما اگر بیشتر به تماشای تصاویر انیمیشین سهبعدی با کودکان تمایل دارید یا میخواهید از تلویزیون سهبعدیتان برای تماشای مسابقات ورزشی استفاده کنید یا به دنبال خرید یک تلویزیون سهبعدی با اندازه نسبتا کوچک (۴۲ اینچ و کمتر) هستید بهتر است تلویزیونهای سهبعدی پسیو را
انتخاب کنید. در مقابل اما اگر طرفدار تماشای فیلم، برنامههای تلویزیونی و محتوا با وضوح بهتر هستید یا به دنبال تلویزیون سهبعدی با اندازه بزرگ (۴۶ اینچ و بیشتر) هستید، پیشنهاد میکنیم تلویزیونهای سهبعدی مبتنی بر تکنولوژی اکتیو شاتر را انتخاب کنید.
بازار ایران و تلویزیونهای سهبعدی
به گفته گودرزی، یکی از کارشناسان بازار، قیمت تلویزیونهای مبتنی بر تکنولوژی PASSIVE که به تازگی وارد بازار شدهاند نسبت به تلویزیونهای مبتنی بر تکنولوژی ACTIVE SHUTTER اندکی بیشتر است، ولی در مقابل قیمت عینکهای PASSIVE بسیار ارزانتر از عینکهای دیگر است.
هر دو گروه شرکتهای استفادهکننده از این تکنولوژیها معتقدند که عینکهای رقیب سرگیجهآور است. کمپینهای تبلیغاتی و جلسات مطبوعاتی دو شرکت کرهای رقیب در این زمینه دیگری را به سرگیجهآور بودن عینکهای یکدیگر متهم میکنند. مدیر بازاریابی صوتی و تصویری الجی در گفتوگو با دنیای اقتصاد این موضوع را تکذیب میکند و میگوید: عینکهای پسیو فاقد باتری و مدار الکتریکی بوده و به هیچ وجه کاربران را اذیت نمیکند.
کاهش 15 تا 30 درصدی قیمت سهبعدیها
کارشناسان اعلام کردهاند که فروش تلویزیونهای سهبعدی در سال ۲۰۱۰ در حد ناچیزی بوده است، اما با توجه به کاهش قیمت تلویزیونهای سهبعدی و همچنین افزایش تولید محتوای سهبعدی، پیشبینی میشود در سال ۲۰۱۱ شاهد رشد سهم فروش این تلویزیونها در بازار باشیم. فعالان بازار هم با تایید خبر کاهش قیمتها در بازار، میزان کاهش قیمت نمونههای سهبعدی را طی ماههای اخیر حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد اعلام کرده و میگویند،علاوه بر کاهش قیمتها برخی از شرکتهای تولید کننده در تکنولوژی ساخت عینکها تغییراتی ایجاد کردهاند و در نتیجه عینکهایی سبکتر، بدون نیاز به شارژ و... تولید کردهاند که البته استفاده از این عینکها تنها برای تلویزیونهایی که از تکنولوژی PASSIVE میکنند، میسر است.
یکی دیگر از اتفاقاتی که بازار تلویزیونهای سهبعدی را تحت تاثیر قرار داده است، کاهش موجودی نمونههای سهبعدی در بازار و همچنین کاهش تنوع برخی از برندها است. فعالان بازار و نمایندگیهای فروش علت این اتفاق را تقاضای اندک در بازار برای تلویزیونهای سهبعدی عنوان کردند.
سهبعدیهای موجود در بازار
برندهای LG، SAMSUNG، PANASONIC و SONY از برندهایی هستند که شاهد عرضه تلویزیونهای سهبعدی آنها در بازار هستیم. در این گزارش ما به معرفی نمونههای سهبعدی موجود در بازار میپردازیم:
SONY: تلویزیونهای سهبعدی این برند هم از تکنولوژیACTIVE SHUTTER برخوردارند و تنوع زیادی دارند. مدلهای ۴۰EX۷۲۰ ،۴۶EX۷۲۰ و۵۵EX۷۲۰ از تلویزیونهای سهبعدی جدید این برند هستند که به ترتیب با قیمت دو میلیون تومان، دو میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و چهار میلیون تومان به بازار عرضه شدهاند. مدلهای ۴۰NX۷۱۰ و ۴۶NX۷۱۰ هم از نمونههای سهبعدی از سری NX هستند که قیمت آنها به ترتیب دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سه میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است. مدل ۴۶HX۸۰۰ هم از تلویزیونهای سهبعدی گران قیمت این خانواده است که همراه با سینمای خانگی با قیمت پنج میلیون و ۸۰۰ هزار تومان به فروش میرسد.
PANASONIC: مدلهای 42VT20 ،50VT20 و 65VT20 از سهبعدیهای پلاسمای برند PANASONIC در بازار هستند. این تلویزیونها به ترتیب با قیمت سه میلیون و 300 هزار تومان، چهار میلیون و 500 هزار تومان و ده میلیون و 850 هزار تومان به فروش میرسند. البته مدل 65 اینچی همراه با پکیج کامل شرکت بانیان شامل پلی استیشن، محتواهای سهبعدی و... است.
LG: از خانواده LG هم مدلهای ۴۲LW۵۷۰۰ و ۴۲LW۶۵۱۰۰ از تلویزیونهای سهبعدی ال جی هستند که با عنوان ۳D CINEMA به بازار عرضه شدهاند. این تلویزیونها از تکنولوژی PASSIVE بهرهمندند و به ترتیب با قیمت یک میلیون و ۸۵۰ هزار تومان و دو میلیون و ۳۵۰ هزار تومان به فروش میرسند.
SAMSUNG: تاکنون تنوع تلویزیونهای سهبعدی سامسونگ که از تکنولوژی ACTIVE SHUTTER بهرهمند است، بیش از دیگر برندها بود که بر اساس اعلام شرکت حافظ پخش در حال حاضر موجودی جدید این شرکت تنها سه مدل 3D PLASMA و یک مدل 3D LED است. این شرکت مدل 40-7770 را که با قیمت یک میلیون و 749 هزار تومان به بازار عرضه شده است از نمونههای سهبعدی LED این برند در بازار معرفی کرد. مدلهای 51D585 ، 43D495 و 51D496 نیز از سهبعدیهای پلاسمای این برند در بازار هستند که به ترتیب با قیمت یک میلیون و 779 هزار تومان، 999 هزار تومان و یک میلیون و 449 هزار تومان به فروش میرسند.
ارسال نظر