مریم عسگری
طی پنج ماهی که از سال ۹۱گذشته است بازار خرید و فروش کالاهای حوزه کامپیوتر و دیجیتال دوران پر ماجرا و همچنین پر افت و خیزی را تجربه کرده ‌است.

افت و خیزهایی که مهمترین عامل آنها نوسانات نرخ ارز عنوان شده است و البته تشدید مشقات پیش‌روی واردکنندگان، برای واردات کالا! البته کارشناسان و فعالان بازار معتقدند، بخشی از نابسامانی‌های موجود در بازار ناشی از اجرای تصمیم‌ها و طرح‌های جدید با هدف رفع معضلات قدیمی و ریشه دار بازار است که متاسفانه، در چنین شرایطی اجرای این طرح‌ها موجب دامن زدن به مشکلات بازار شده است.
کارشناسان می‌گویند، کندی روند واردت کالا و رشد شدید قیمت‌ها محسوس‌ترین رخداد بازار طی پنج ماهی است که از سال ۹۱ می‌گذرد. بر اساس بررسی‌های انجام شده میزان تغییرات نرخ دلار طی پنج ماه گذشته در حدود ۳۰ درصد بوده است، اما در بازاری که کسبه ادعا می‌کنند قیمت کالاهایش بر اساس تغییرات نرخ ارز محاسبه می‌شود شاهد رشد ۴۰ و حتی در برهه‌هایی از زمان ۴۵ درصدی قیمت‌ها بوده‌ایم. در این گزارش ما به برسی روند قیمت‌ها طی پنج ماه اخیر در مورد کالاهای پرمخاطب بازار کامپیوتر و دیجیتال پرداخته ایم.اگر به بررسی روند قیمت‌ها در بازار این کالاها علاقه‌مندید این گزارش را بخوانید:


رشد 30تا 40 درصدی قیمت لپ‌تاپ در پنج ماه
با توجه به این موضوع که درصد مخاطبان لپ‌تاپ نسبت به کالاهای دیگر در بازار کامپیوتر بیشتر است،در بازار این کالاها شاهد رشد محسوس‌تر قیمت‌ها طی پنج ماه گذشته بوده‌ایم؛ چرا که اعداد و ارقام حاصل از مقایسه نرخ دلار،گویای یک رشد ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت در بازار لپ تاپ در مرداد ماه نسبت به ماه قبل است،اما در بازار شاهد رشد
بسیار بیشتری بودیم.
بر اساس بررسی‌های «دنیای اقتصاد» در نیمه نخست مرداد ماه، میزان تغییرات قیمت لپ‌تاپ نسبت به تیر ماه ، در حدود ۶ تا ۸ درصد و در حدود ۲۵ تا ۵۰ هزار تومان و در نیمه دوم مرداد ماه نسبت به نیمه اول در حدود ۱۰ تا۲۰ درصد بوده است.البته در مورد برخی از برندها شاهد یک رشد عجیب قیمت ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومانی طی یک هفته بودیم که به گفته کارشناسان چنین رشد قیمتی صد در صد کاذب بوده است.




رشد کاذب قیمت برخی از مدل‌های تبلت
در بازار تبلت هم مانند بازار لپ‌تاپ، برخی از مدل‌های تبلت مانند آی پد جدید اپل در ظرفیت‌های مختلف با رشد شدید قیمت مواجه شدند، به طوری که طی یک هفته میانی نیمه اول و دوم مرداد ماه شاهد یک رشد حدودا 150تا 170 هزار تومانی در زمینه تبلت‌های جدید اپل بودیم. فعالان بازار در آن زمان کاهش موجودی را عامل تشدید قیمت‌ها در بازار اعلام کردند.
در نمودار زیر به خوبی روند صعودی قیمت‌ها در بازار تبلت مشخص است و مشاهده می‌کنید که روند قیمت‌ها در نیمه دوم مرداد ماه سرعت چشمگیری یافته و حالا با بازگشت نرخ دلار آزاد به رقم معامله در نیمه اول مرداد،اما قیمت‌ها در بازار تنها در حد ۵ درصد کاهش یافته است.



آی‌فون رکوردار رشد قیمت
در بازار گوشی موبایل، نمونه‌های گران قیمت و پرمخاطب بیش از سایرین در معرض افزایش قیمت قرار گرفته‌اند.
بررسی‌های انجام شده نشان داده است که iphone 4s از لحاظ قیمت از رقبایش سبقت گرفته و جالب اینجا است که چنین روند صعودی منجر به کاهش طولانی مدت تقاضا در بازار این کالا نشده است. بررسی‌های انجام شده نشان دهنده این است که این گوشی در نیمه دوم مرداد ماه از لحاظ قیمت رکورد زده و اکنون که دلار به رقمی در حدود دو هزار و 100 تومان رسیده است، همچنان مخاطبان خود را حفظکرده است.
در نمودار زیر شاهد تغییرات قیمت انواع گوشی در بازار طی پنج ماه اخیر خواهید بود و مشاهده می‌کنید در ماه‌های اردیبهشت و خرداد که قیمت دلار به حدود ۱۶۰۰ تا ۱۸۰۰ رسیده بود، شاهد کاهش نسبی قیمت‌ها در بازار بودیم، اما در ماه‌های دیگر روند قیمت‌ها صعودی بوده است.