راننده جانباخته تسلا مقصر شناخته شد
دنیای اقتصاد: گزارش تازهای که در مورد سانحه سال گذشته یکی از خودروهای مدل اس شرکت تسلا منتشر شده نشان میدهد راننده باوجود هشدارهای مکرر از طرف سیستم خودرو، به آنها اعتنایی نداشته و همچنان به استفاده از خودرو در حالت اتوماتیک برای مدت طولانی ادامه داده است. سازمان امنیت حملونقل ملی آمریکا (NTSB) گزارشهای خود را در ۵۰۰ صفحه در رابطه با یافتهها و جزئیات بهدست آمده از حادثه ماه مه ۲۰۱۶ ایالت فلوریدا که طی آن خودروی مدل اس شرکت تسلا درحالیکه روی حالت اتوماتیک قرار داشت و با یک کامیون برخورد کرد و موجب مرگ راننده خودروی تسلا شد، منتشر کرد.
دنیای اقتصاد: گزارش تازهای که در مورد سانحه سال گذشته یکی از خودروهای مدل اس شرکت تسلا منتشر شده نشان میدهد راننده باوجود هشدارهای مکرر از طرف سیستم خودرو، به آنها اعتنایی نداشته و همچنان به استفاده از خودرو در حالت اتوماتیک برای مدت طولانی ادامه داده است. سازمان امنیت حملونقل ملی آمریکا (NTSB) گزارشهای خود را در ۵۰۰ صفحه در رابطه با یافتهها و جزئیات بهدست آمده از حادثه ماه مه ۲۰۱۶ ایالت فلوریدا که طی آن خودروی مدل اس شرکت تسلا درحالیکه روی حالت اتوماتیک قرار داشت و با یک کامیون برخورد کرد و موجب مرگ راننده خودروی تسلا شد، منتشر کرد. وکیل خانواده جانباخته در ایمیلی به این سازمان گفته که یافتههای این سازمان باید به ادعاهای رسانهها که در گذشته اعلام کردند راننده خودروی تسلا هنگام سانحه در حال تماشای فیلم بوده، خاتمه دهد. او در ادامه گفت که خانواده جانباخته تا بهامروز هیچ اقدام قانونی علیه تسلا انجام نداده و همچنان در حال بررسی گزارش سازمان امنیت حملونقل هستند.
این حادثه سوالات متعددی را درباره این سیستم که قادر است مسافتهای طولانی را تقریبا بدون نیاز به دخالت انسان طی کند، بهوجود آورده است. بسیاری همچنان معتقدند که این سیستم خودکار نمیتواند کاملا جایگزین رانندگان واقعی شود. این سازمان در گزارش خود آورده که در طول مسیر ۳۷ دقیقهای طی شده، خودرو از راننده خواسته فرمان را در دست بگیرد و راننده هم این کار را برای ۲۵ ثانیه انجام داده است. سیستم اتوپایلوت در بیشتر مسیر در حالت فعال قرار داشته و بیش از ۷ بار به راننده هشدار بصری داده اما راننده به این هشدارها بیتوجه بوده و فرمان خودرو را بهدست نگرفته است. سپتامبر سال گذشته تسلا سیستم راننده اتوماتیک خودروی خود را بهبود بخشید و از این طریق برخی از امکانات خودرو در حالت اتوماتیک را با هدف کاهش تصادفات مرگبار احتمالی تا حدودی محدود کرد. در آپدیت جدید سیستم خودروهای تسلا، در صورتی که راننده به هشدارهای صوتی توجه نکند و فرمان خودرو را در اختیار نگیرد، رانندگان را از استفاده بیشتر از این سیستم محروم خواهد کرد.
ژانویه امسال هم سازمان امنیت جادههای آمریکا اعلام کرد در این حادثه که موجب مرگ راننده خودرو تسلا شد، هیچ نقص فنی کشف نشده است. این سازمان در گزارش خود اعلام کرد آخرین اقدام راننده در این خودرو حدود ۲ دقیقه قبل از تصادف بوده که سرعت خودرو را روی ۷۴ مایل تنظیم کرده که از سرعت مجاز ۶۵ مایل خیلی بالاتر بوده است. این سازمان میگوید: «کامیونی که خودروی تسلا با آن برخورد داشته، حداقل ۷ ثانیه قبل از برخورد قابل مشاهده بوده است. متاسفانه راننده جانباخته قبل از برخورد هیچاقدامی برای جلوگیری از تصادف از جمله ترمز کردن یا پیچاندن فرمان انجام نداده است.» سخنگوی پلیس بزرگراه ایالت فلوریدا هم اعلام کرده راننده ماشین سنگین هم بهدلیل رعایت نکردن مقررات رانندگی در هنگام برخورد، محکوم شده و روز چهارشنبه در دادگاه حاضر خواهد شد.
ارسال نظر