م.ر. بهنام رئوف

چهل سال از اختراع تلفن همراه می‌گذرد. وسیله‌ای که زمانی به عنوان کالای لوکس شناخته می‌شد و داشتنش توسط افراد فاکتوری برای فخر فروشی بود اما در ۱۰ سال گذشته آنچان رشد و دگرگونی‌ داشته است که اکنون زندگی انسان‌ها را تغییر داده است. علاوه بر آنکه این فناوری تغییرات رفتاری و به شکل کلی نحوه زندگی افراد را دستخوش تغییر کرده است، از سوی دیگر باعث شده است تا اکنون بسیاری از فناوری‌های گذشته نیز از زندگی کاربرانش حذف شده و کنار گذاشته شود. تا به حال پیش خود فکر کرده اید از زمانی که وابستگی‌تان به تلفن همراه بیشتر شده است با کدام یک از وسایل قدیمی خود قهر کرده‌اید یا آنها را کنار گذاشته اید؟ در این گزارش می‌پردازیم به وسایلی که تلفن همراه آنها را از زندگی ما حذف کرده یا ممکن است در آینده‌ای نه چندان دور حذف کند.

۱- دوربین‌های عکاسی

شاید زمانی که نوکیا اولین تلفن همراه مجهز به دوربین عکاسی را روانه بازار کرد هیچ وقت فکر نمی‌کرد که از چند سال بعد از آن قدرت مگاپیکسل دوربین‌های تلفن همراه به عنوان یکی از مهمترین فاکتورهای خرید کاربران این وسیله ارتباطی تبدیل شود. اکنون اما گوشی‌هایی با دوربین‌های ۱۳ مگاپیکسلی روانه بازار شده است. دوربین‌هایی که به جز ثبت تصاویر و فیلم‌هایی با کیفیت بالا و اچ دی اما اکنون به کمک فناوری‌هایی جدید می‌توانند عکس‌هایی با قابلیت‌هایی همچون HDR را برای کاربران خود ثبت کنند. قدرت زوم که تا پیش از این به شکل مجازی در دوربین گوشی‌های تلفن همراه وجود داشت اما اکنون به شیوه حقیقی تبدیل شده است.

بالارفتن قدرت دوربین گوشی‌های تلفن همراه امروز باعث شده است تا بازار دوربین‌های دیجیتال اندکی کساد شود. البته نه اینکه این وسیله دیگر از زندگی افراد حذف شده باشد اما اکنون کاربران گوشی‌هایی با دوربین‌های ۱۳ مگاپیکسلی دیگر تمایلی به خرید دوربین‌های دیجیتال ندارند. چرا که اکنون این گوشی‌ها علاوه بر آنکه می‌توانند تصاویر مورد دلخواه کاربران را ثبت کنند می‌توانند این تصاویر یا فیلم‌ها را نیز با استفاده از شبکه‌های وایرلس روی تلویزیون‌های هوشمند نیز نمایش دهند.

۲- ساعت‌های مچی و رومیزی

شاید برای شما هم پیش آمده باشد از زمانی که وابستگی‌تان به تلفن همراه بیشتر شده است کمتر از ساعت مچی خود استفاده کنید و بیشتر برای اطلاع از زمان به صفحه نمایش گوشی تلفن خود خیره شوید. بر اساس یک نظرسنجی دانشجویی که چندی پیش انجام شده بود از بین ۴۵۰ نفر افراد حاضر در این نظرسنجی ۸۲ درصد اعلام کرده بودند که برای اطلاع از ساعت به جای نگاه کردن به ساعت مچی یا رومیزی به ساعت گوشی همراه خود توجه می‌کنند. ۵۳ درصد از افراد حاضر در همین نظرسنجی هم گفته اند که دیگر اقدام به استفاده از ساعت مچی نمی‌کنند، چرا که ساعت تلفن همراه آنها می‌تواند نیاز آنها را برطرف سازد. علاوه بر دریافت زمان، ساعت‌های تلفن همراه این امکان را به کاربران خود می‌دهند که زمان‌های خاصی را برای آنها یادآوری کنند. به عنوان مثال زمان بیدار شدن از خواب یا زمان قرار‌های مهم کاری. حتی می‌توان با استفاده از این امکان لیست خریدهای ضروری قبل از رسیدن به منزل را هم تهیه کرد.

۳- دفتر خاطرات و یادداشت‌ها

با اختراع تلفن همراه و ساخت نرم‌افزارهای یادداشت الکترونیکی دفترچه‌های یادداشت تا حد زیادی از بین رفته اند و کمتر کسی از این وسیله استفاده می‌کند، هر چند که ثبت خاطرات در دفترچه‌های خاطرات حس و حال دیگری دارد اما این روزها نوشتن خاطرات روی کاغذهای حقیقی جای خود را به تلفن‌های همراه داده است. البته این کار از آن جهت که باعث کاهش مصرف کاغذ می‌شود می‌تواند نقش مثبتی را در حفظ محیط زیست ایفا کند. امروزه بسیاری از کاربران تلفن همراه خاطرات روزانه خود را در مواقع بیکاری در تلفن‌های همراه خود ذخیره می‌کنند و پس از اتصال به اینترنت یا کامپیوتر از آنها یک نسخه پشتیبان هم تهیه می‌کنند. حتی می‌توانند آنها را روی محیط‌های ابری یا همان کلود ذخیره سازند تا همیشه و در هر کجا بتوانند به آنها دسترسی داشته باشند و حتی تعویض گوشی یا گم شدن آن هم خدشه‌ای به ثبت اطلاعات آنها وارد نکند.

۴- رادیو

امروزه تلفن‌های همراه با دارا بودن گیرنده امواج رادیویی توانسته‌اند کاربران رادیو‌های بزرگ را نیز تحت تاثیر خود قرار داده و باعث کمرنگ شدن تعداد کاربران رادیو‌های معمولی شوند. تقریبا تمام گوشی‌های تلفن همراه این روزها به دریافت امواج FM مجهز هستند که تنها با قرار دادن کابل هدفون کاربر می‌تواند به راحتی به تمامی شبکه‌های رادیویی محلی دسترسی پیدا کند. در نتیجه میزان استفاده از رادیوهای ترانزیستوری این روزها توسط کاربران تلفن همراه به شدت کاهش یافته است.

۵- پخش کننده‌های موسیقی

تلفن‌های همراه جدید با پشتیبانی از انواع فرمت‌های صوتی و تصویری کاربران بسیاری را جذب کرده اند و این قابلیت یکی از علل پرطرفدار بودن این وسیله به شمار می‌رود. دیگر دوران دستگاه‌های ام پی تری به پایان رسیده است و هم اکنون فروش پلیرهای موسیقی قابل حمل از یک سو و دستگاه‌های ضبط صوت قابل حمل از سوی دیگر به شدت کاهش یافته است. این بار کاربران تلفن همراه به راحتی آهنگ‌های مورد نظر خود را روی تلفن همراه خود ریخته و به راحتی از برنامه‌های پخش صوتی آن استفاده کرده و دیگر نیازی به خرید این دستگاه‌ها ندارند. حتی هم اکنون و توسط بسیاری از برنامه‌های کاربردی مخصوص گوشی‌های هوشمند، کاربران می‌توانند به شکل آنلاین موسیقی مورد نظر خود را هر جا که می‌خواهند در دسترس داشته

باشند.

علاوه بر این، امکان ضبط‌کننده‌های صوتی هم اکنون از تب‌وتاب افتاده‌اند. چرا که گوشی‌های موجود در بازار همگی قابلیت ضبط صدا را نیز داشته و به راحتی می‌توانند نیاز کاربران خود را از دستگاه‌های ضبط صدا مرتفع سازند.

۶- دستگاه‌های موقعیت یاب

با نصب سنسور موقعیت‌یاب روی تلفن‌های همراه، دستگاه‌های معمولی موقعیت یاب محبوبیت قبل خود را از دست داده و با موبایل‌ها جایگزین شدند. اکنون گوشی‌های تلفن همراه به عنوان یک ناجی برای کاربرانشان محسوب می‌شوند. با استفاده از نقشه‌های آفلاین یا حتی آنلاینی که روی گوشی‌ها نصب می‌شوند و استفاده از جی پی اس، موقعیت یابی برای کاربران تلفن همراه بسیار آسان شده است و دیگر نیازی به خرید دستگاه‌های گران قیمت موقعیت‌یاب نیست.

۷- بلیت‌های کاغذی

با روی کار آمدن گوشی‌های هوشمند که قابلیت اجرای برنامه‌های کاربردی بسیاری را دارا بوده و از سوی دیگر به تجهیزات سخت افزاری جدیدی هم مجهز هستند، اکنون دیگر نیازی به استفاده از بلیت‌های کاغذی نیست. چرا که کاربران به راحتی می‌توانند به جای استفاده از بلیت‌های کاغذی با قرار دادن گوشی تلفن همراه خود روی دستگاه‌های خاص به راحتی وجه مورد نظر را پرداخت کرده و از خدمات حمل و نقل عمومی استفاده کنند.

۸- کارت‌های اعتباری

نرم افزارهای متعددی روی تلفن‌های همراه نصب می‌شوند که به موبایل بانک‌ها معروف شده‌اند و با استفاده از آنها دیگر نیازی به استفاده از کارت‌های اعتباری نخواهید داشت. به همین راحتی نیاز کاربران از مراجعه روزانه به بانک‌ها حل شده است. چرا که با استفاده از این نرم‌افزارها می‌توانند کارهای بانکی خود را از قبیل پرداخت قبوض یا انتقال وجه بین‌بانکی یا حتی مشاهده صورت حساب‌ها انجام دهند.