سرمایهگذاری ۵/ ۳ میلیارد دلاری عربستان روی اوبر
دنیای اقتصاد: صندوق ذخیره ارزی عربستان سعودی با سرمایهگذاری ۵/ ۳ میلیارد دلاری روی شرکت اوبر، تکنولوژی که در بازار ارائه خدمات برپایه سرویسهای بهاشتراکگذاری سفر و ارائه تاکسی فعالیت دارد، بالاترین شاخصهای قراردادی خود را به ثبت رساند. این اقدام در راستای تمایل عربستان سعودی بهمنظور توسعه داراییهای خود از طریق قراردادهای خرید بینالمللی انجام پذیرفته است. با این قرارداد، یاسر الرومیان مدیرعامل صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی نیز پس از نهایی شدن توافقی که ارزش اوبر را به ۵/ ۶۲ میلیارد دلار خواهد رساند بهعنوان یکی از اعضای هیات مدیره این شرکت سانفرانسیسکویی به فعالیت خواهد پرداخت.
دنیای اقتصاد: صندوق ذخیره ارزی عربستان سعودی با سرمایهگذاری ۵/ ۳ میلیارد دلاری روی شرکت اوبر، تکنولوژی که در بازار ارائه خدمات برپایه سرویسهای بهاشتراکگذاری سفر و ارائه تاکسی فعالیت دارد، بالاترین شاخصهای قراردادی خود را به ثبت رساند. این اقدام در راستای تمایل عربستان سعودی بهمنظور توسعه داراییهای خود از طریق قراردادهای خرید بینالمللی انجام پذیرفته است. با این قرارداد، یاسر الرومیان مدیرعامل صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی نیز پس از نهایی شدن توافقی که ارزش اوبر را به ۵/ ۶۲ میلیارد دلار خواهد رساند بهعنوان یکی از اعضای هیات مدیره این شرکت سانفرانسیسکویی به فعالیت خواهد پرداخت. این قرارداد، بزرگترین سرمایهگذاری تاریخ شرکت اوبر به حساب میآید.
این در حالی است که Didi بزرگترین رقیب جهانی اوبر نیز به دنبال نهایی کردن فرآیند جذب سرمایهای بیش از ۵/ ۳ میلیارد دلاری است. این شرکت در ماه گذشته از جذب سرمایه یک میلیارد دلاری از سوی اپل خبر داده بود و گروه علیبابا و زیرمجموعههای آن نیز بار دیگر ۴۰۰ میلیون دلار روی Didi سرمایهگذاری خواهند کرد. این توافق غیرمعمول میان سرمایهگذاران سعودی و یکی از برترین استارتآپهای سیلیکون ولی، نیازهای هر دو طرف قرارداد را برآورده خواهد کرد. اوبر که بهنظر میرسد هیچ عجله و تمایلی برای آغاز عرضه عمومی ندارد میتواند از سرمایه جدید خود بهمنظور بهبود روند توسعه زیرساختهای خود در سطح جهانی بهترین استفاده ممکن را داشته باشد. در طرف مقابل، عربستان سعودی از صندوق ثروتی عظیم برخوردار است که داراییهای آن حدود ۲۰۰ میلیارد دلار برآورد شده و حالا پس از چهار دهه تمرکز روی سرمایهگذاریهای داخلی، به دنبال راهکارهایی جدید برای توسعه در سطح بینالمللی است. اوبر که در سال ۲۰۰۹ میلادی راهاندازی شده با وعده بازسازی سیستم حمل و نقل عمومی، نظر سرمایهگذاران زیادی را به خود جلب کرده است. این شرکت علاوه بر ارائه سرویسهای جابهجایی در قالب تاکسیهای مدرن، به دنبال اجرای راهکارهایی برای استفاده از خودروهای بدون راننده و دیگر سرویسهایی است که به گفته تراویس کالانیک مدیرعامل این شرکت، نیاز افراد به مالکیت یک خودرو را مرتفع خواهد کرد. در میان سرمایهگذاران اوبر، اسامی مانند Fidelity Investments، شرکت چینی Baidu و شرکتهای سرمایهگذاری مطرح مانند Benchmark Capital نیز به چشم میخورد.
Lyft دیگر رقیب شرکت اوبر که در حال حاضر جایگاه دوم سرویسهای جابهجایی افراد را در ایالات متحده آمریکا در اختیار دارد، تا اینجای کار حداقل ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه از شرکت Kingdom Holding متعلق به میلیاردر عربستان سعودی، شاهزاده الولید بن طلال دریافت کرده است. در ماه جولای صندوق ثروت عربستان سعودی ۳۸ درصد از سهام شرکت کرهای Posco Engineering & Construction را با قیمت ۱/ ۱میلیارد دلار خریداری کرده بود و برنامههایی برای سرمایهگذاری در کشور روسیه نیز در دست بررسی مسوولان این نهاد است. بنا به گفته معاون شاهزاده محمد بن سلمان، این صندوق در نهایت حدود ۲ تریلیون دلار سرمایه را پس از واگذاری مالکیت شرکت آرامکو سعودی که در حوزه نفت فعالیت دارد، مدیریت خواهد کرد. مجموعه سرمایه اوبر با درنظر گرفتن داراییهای نقدی و اوراق قرضه قابل تبدیل این شرکت، به بیش از ۱۱ میلیارد دلار خواهد رسید. به گفته مقامات اوبر، تزریق این سرمایه نقدی جدید، نیاز این شرکت برای عرضه عمومی را مرتفع خواهد کرد.
اوبر در حال حاضر در ۹ کشور و ۱۵ شهر خاورمیانه و آفریقای شمالی فعالیت دارد و قصد دارد ۲۵۰ میلیون دلار سرمایهگذاری جدید در این مناطق انجام دهد. سیاستی که سرمایهگذاری در این مناطق را در مقایسه با کشورهایی مانند چین و هند به مراتب افزایش خواهد داد. به گفته ماجد ابوخاطر سرپرست بخش عملیات دولت عربستان سعودی، اوبر در عربستان سعودی یعنی بازاری که نرمافزارها و سرویسهای این شرکت شدیدا مورد توجه زنان این کشور قرار گرفته نیز روندی رو به رشد داشته است. این رشد به نحوی بوده که مسوولان اوبر انتظار دارند رشد ۵۰ تا ۶۰درصدی در تعداد سفرهای انجام شده در طول هر ماه را در سال ۲۰۱۶ میلادی تجربه کنند که این رقم در مقابل رشد تقریبی ۲۵تا ۴۰ درصدی در سال گذشته میلادی قرار میگیرد. در سمت مقابل، برخی از مقامات شهری و تجاری عربستان سعودی با فعالیت اوبر یا رقیب منطقهای آن Careem که جایگزینی برای گزینههای در دسترس زنان این کشور (که حق رانندگی در پادشاهی عربستان سعودی را ندارند) به حساب میآیند، مخالفتهایی داشته و آن را غیرقانونی و نیازمند به بررسی بیشتر میدانند. صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی که در سال ۱۹۷۱ میلادی راهاندازی شده واسطهای برای پیادهسازی سرمایهگذاریهای بخش دولتی در شرکتهای مختلف مانند Saudi Basic Industries Corp دومین شرکت بزرگ دنیا در حوزه تولید مواد شیمیایی و National Commercial Bank دومین سازمان مالی وامدهنده خاورمیانه به حساب میآید.
ارسال نظر