در اکون 101 چه می‌توان آموخت؟

جان کاتر

اشاره: جان کاتر، استاد دانشکده‌ کسب و کار مایکل اسمورفیت در دانشگاه دوبلین و پژوهشگر مسکن در مرکز زیمان در دانشگاه کالیفرنیا، لس‌آنجلس است. اگرچه بحران مالی جهانی چندان جای ستایش ندارد، اما باید اعتراف کرد که منبع همه‌ نمونه‌های مورد بررسی را برای مطالعه‌ نظام مالی در اختیار ما قرار داده است. این بحران جزئیات بسیار زیادی را پیش روی ما قرار داده است که به ما در مطالعه‌ اقتصاد و به خصوص اقتصاد مالی یاری خواهد رساند.

در وهله‌ نخست، این بحران آگاهی و علاقه‌ ما به اقتصاد، این علم ملال‌آور را افزایش داده است. بحران مهم است. اقتصاد هم مهم است. و این دو به یکدیگر ارتباط دارند.

ثانیاً، بحران اخیر پرسش‌های مطرح‌شده در پژوهش‌های ما و نیز مواد درسی و آموزشی دانشگاه‌هایمان را تغییر خواهد داد. بحران مالی سبب شده است مدل‌های اقتصادی را به شیوه‌ای انتقادی‌تر نسبت به قبل به پرسش بکشیم. آنچه در میان مدل‌های بسیار معتبر باقی مانده است، تمرکز مطالعات و بررسی‌های ما را شکل خواهد داد.

باید چشم‌انتظار تمرکزی بیشتر بر نواقص بازار، تاریخ، تحلیل داده‌ها و رابطه‌ بین نظریه و عمل باشیم.

نقش نواقص بازار همچون تاثیر نقدینگی بدل به موضوعی محوری خواهد شد. به طور مشابه، رابطه‌ بین بازوهای حکومت و بازار به صحنه‌ اصلی مطالعات قدم خواهد نهاد. ما به احتمال زیاد تمرکز بیشتری را بر مدیریت ریسک، به‌خصوص ریسک‌های فراگیر، شاهد خواهیم بود. نه تنها تلاش خواهیم کرد که از چند و چونِ بازارهایی همچون بازار مسکن بیش از اینها سر در آوریم، بل همچنین به شدت به روابط میان بازارهای متفاوت توجه خواهیم کرد.

بررسی تاریخ اقتصاد و تاریخ بحران‌های مالی، به خصوص در کوتاه‌مدت، رواج زیادی خواهند یافت زیرا تلاش خواهیم کرد تا از گذشته درس بگیریم و مطمئن شویم رخدادهای آینده باعث نخواهند شد اشتباهات قدیمی را تکرار کنیم.

توانایی به‌دست آوردن و تحلیل داده‌ها بسیار مهم خواهد شد. واضح است که درباره‌ بسیاری از داده‌های مالی مربوطه ابهاماتی در کار بوده است که به بحران مالی انجامیده‌اند و در حین بحران مالی نیز وضع را بدتر کرده‌اند؛ به‌خصوص داده‌هایی که از سوی دولت ارائه می‌شد.

دسترسی بهتر به داده‌ها و تحلیل انتقادی آنها فهم ما از نظام مالی را افزایش خواهد داد؛ آن هم به شیوه‌هایی که تا کنون هرگز سعی در کنکاش آنها نداشته‌ایم یا قادر به کنکاش آنها

نبوده ایم. ما با حفظ فاصله‌ای عظیم میان نظریه و عمل، نتوانسته‌ایم خود را به خوبی در برابر بحران‌های مالی تجهیز کنیم. بنابراین امیدواریم که هم در پژوهش‌های آینده و هم در برنامه‌های درسی، بین عمل و مطالعات ما در زمینه‌ اقتصاد هماهنگی و همبستگی بیشتری به وجود آید.