زاویه
مهاجرت داخل کشوری
نمودار درصد افرادی را نشان میدهد که در آمریکا نقل مکان کردهاند. تقسیمات کشوری در آمریکا ایالت و سپس کانتی است. درصد افرادی را که داخل یک کانتی جابهجا شدهاند یا داخل یک ایالت از یک کانتی به یک کانتی دیگر رفتهاند یا از ایالتی به ایالت دیگر مهاجرت کردهاند را میتوانید در نمودار ببینید.
نمودار درصد افرادی را نشان میدهد که در آمریکا نقل مکان کردهاند. تقسیمات کشوری در آمریکا ایالت و سپس کانتی است. درصد افرادی را که داخل یک کانتی جابهجا شدهاند یا داخل یک ایالت از یک کانتی به یک کانتی دیگر رفتهاند یا از ایالتی به ایالت دیگر مهاجرت کردهاند را میتوانید در نمودار ببینید.
آمریکا بهرغم وسعت جغرافیاییاش نسبت به کشورهای اروپایی بالاترین میزان مهاجرت داخل کشوری را دارد. برای مثال در سال گذشته دوازده درصد مردم در داخل خود آمریکا مهاجرت کردهاند. این عدد با رقم مشابهش برای فرانسه و بریتانیا که وسعتشان بسیار کمتر از آمریکا است برابری میکند و از رقم مهاجرت داخلی از کشورهایی مثل یونان و لهستان بیشتر است.
چرا این رقم اهمیت دارد؟ هرچه مردم قابلیت مهاجرت بیشتری داشته باشند، بازار کار کارآتر خواهد شد. یعنی اگر وضع اقتصادی منطقهای بد شود، بخشی از نیروی کار به سرعت میتواند به منطقهای که وضع اقتصادی مطلوبتری دارد مهاجرت کند. جمعیت شناسها و متخصصان اقتصاد خانوار دوست دارند بدانند تصمیم خانوارها برای مهاجرت تحت تاثیر چه عواملی است. همین طور بانکدارها دوست دارند بدانند اگر قرار است به مردم منطقهای وام مسکن بدهند، میزان مهاجرت از/به آن منطقه چگونه است و چه عواملی بر آن تاثیر دارد. زیرا نهایتا میزان تقاضای مسکن که قیمت مسکن را تحت تاثیر قرار میدهد به میزان خالص این مهاجرتها ربط دارد.
اگر به نمودار دقت کنید مشاهده میکنید که مهاجرت در دهههای اخیر روند نزولی داشته است و خصوصا از سال 2007 به بعد با شروع رکود، افت شدیدی داشته است. محققان اقتصادی با مشاهده این آمار عنوان کردهاند که عدم کاهش بیکاری به این خاطر بوده است که مردم نمیتوانستهاند خانههایشان را به خاطر کاهش شدید قیمت بفروشند و به همین دلیل گرفتار اقتصاد محلی خودشان شدهاند. ولی اخیرا از استاد اقتصادی در پرینستون، مقالهای [۱] منتشر شده است که به طور ساده نشان داده افت شدید مهاجرت در سال 2007 به علت تغییر در نحوه جمعآوری ارقام مهاجرت بوده است! و بنابراین به سادگی نشان داده است نتیجهگیری استادان دیگر اقتصاد در مورد عدم کاهش نرخ بیکاری بی پایه بوده است.
به طور خلاصه او با نگاه دقیق به نحوه جمعآوری دادهها به این نتیجه رسیده است. متخصصان اقتصادی آزمایشگاه ندارند و به همین دلیل مجبورند به دادهها تکیه کنند. برای کار با دادهها نیز بسیار مهم است به نحوه جمعآوری اطلاعات و نحوه پالایش اعداد دقت بسیار شود. اهمیت این موضوع از روشهای تخمین مدل بیشتر است. شما میتوانید از الگوریتم ژنتیکی و کالمن فیلترینگ غیرخطی یا هر مدل دیگری برای تخمین استفاده کنید، ولی قبل هر کاری باید دادهها را خوب بشناسید.
نکته جالب این است که میزان مهاجرت در طول دهههای گذشته روند نزولی داشته است. اقتصاددانان و جمعیت شناسان به دنبال توضیح این روند هستند. پیرتر شدن جمعیت با بالا رفتن متوسط عمر و توزیع همگن موقعیتهای اقتصادی از عوامل این کاهش بوده است. همچنین با افزایش حضور زنان در بازار کار و افزایش دستمزدشان، دیگر این مردان نیستند که با از دست دادن کار بخواهند خانواده را به محل دیگری مهاجرت دهند. داشتن دو فرد صاحب درآمد از میزان مهاجرتپذیری خانوارهای آمریکایی کاسته است.
بنابراین با همین داده ها، تحقیقات زیادی در زمینه بازار کار و اقتصاد خانوار و شناخت اقتصاد منطقهای قابل اجراست. احتمالا مشابه این دادهها در مورد ایران نیز وجود دارد. اگر دنبال موضوع تحقیق و تز هستید میتوانید ادبیات داستان را از مقالهای که در پاورقی به آن اشاره شده است پیدا کنید و یک کار خوب با دادههای ایران انجام دهید.
پاورقی:
۱- مقاله را میتوانید از آدرس زیر دریافت کنید:
http://scholar.princeton.edu/gkaplan/files/kaplan_schulhoferwohl_demography_2012.pdf
ارسال نظر