مصحح روش‌های تشکیل سبد سهام

در ۲۴ آگوست ۱۹۲۷‌، هری مارکوویتز، اقتصاددان آمریکایی و برنده جایزه نوبل متولد شد.

هری مکس مارکوویتز (متولد ۲۴ آگوست سال ۱۹۲۷) اقتصاددان مدرسه مدیریت رادی در دانشگاه کالیفرنیا، سن‌دیگو است. او به خاطر پیشگامی‌اش در تئوری مدرن سهام‌، بررسی تاثیرات ریسک دارایی (سرمایه) و همبستگی و گوناگونی در زمینه بازگشت‌های پیش‌بینی شده سهام سرمایه‌داری شناخته شده است.

هری مارکوویتز، فرزند موریس و میلدرد مارکوویتز در شیکاگو به دنیا آمد. او در دوران دبیرستان به فیزیک و فلسفه و به ویژه ایده‌های دیوید هوم علاقه‌مند شد و این علاقه تا سال‌های کارشناسی در دانشگاه شیکاگو همراهش بود. او پس از گرفتن مدرک کارشناسی تصمیم به ادامه تحصیل در دانشگاه شیکاگو گرفت و تخصص خود را در زمینه علم اقتصاد برگزید. در آنجا فرصت یافت که زیر نظر اقتصاددانان بزرگی از جمله میلتون فریدمن، جاکوب مارشاک و لئونارد سوج به تحصیل بپردازد.

در حالی که فقط یک دانشجو بود، دعوت به عضویت در کمیسیون کولز شد که در آن زمان در شیکاگو بود.

مارکوویتز کاربرد ریاضیات در تحلیل بازار سهام را به عنوان موضوع پایان‌نامه خود انتخاب کرد. جاکوب مارشاک، مشاور او در پایان نامه، او را تشویق کرد موضوع را پیگیری کند و خاطر نشان کرد که این موضوع مورد علاقه آلفرد کولز، موسس کمیسیون کولز هم هست. در حال تحقیق شناخت قیمت‌های سهام جاری، که شامل مدل ارزش کنونی جان بور ویلیامز می‌شد، مارکوویتز تشخیص داد که تئوری، تحلیل تاثیر ریسک را ندارد. این دریافت منجر به پیشرفت تئوری اختصاص سبد سهام او در سایه تردید شد و در مجله تخصصی فایننس در سال ۱۹۵۲ به چاپ رسید.

در سال ۱۹۵۲‌، او برای کار به شرکت راند رفت ودر آنجا با جورج دانتزیگ ملاقات کرد. با کمک دانتزیگ پژوهش تکنیک‌های بهینه سازی خود را آغاز کرد و الگوریتم خط بحرانی را برای شناسایی میانگین واریانس بهینه سبدهای سهام توسعه داد، آنچه بعدها مرز مارکوویتز نام گذاری شد. در سال ۱۹۵۲ او پی‌اچ‌دی خود از دانشگاه شیکاگو را با پایان‌نامه‌ای درباره سبد سهام گرفت. موضوع نو نبود و زمانی که مارکوویتز از پایان نامه خود دفاع می‌کرد، میلتون فریدمن به شوخی وارد بحث شد که تئوری سبد سهام علم اقتصاد نیست.

طی سال‌های ۱۹۵۶-۱۹۵۵ او به دعوت جیمز توبین یک سال را در بنیاد کولز گذراند که به دانشگاه ییل انتقال داده شده بود. الگوریتم خط بحرانی را در سال ۱۹۵۶ به چاپ رسانید و از زمان خود در بنیاد برای نوشتن کتابی درباره اختصاص سبد سهام استفاده کرد؛ این کتاب در سال ۱۹۵۹ به چاپ رسید.

در سال ۱۹۹۰‌، زمانی که پروفسور علم دارایی در کالج باروچ دانشگاه سیتی نیویورک بود، جایزه نوبل را در علم اقتصاد دریافت کرد.او هم اکنون در هیات مشاوره پاسادنای رابرت دی آرنوت، شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری مستقر در نیویورک (شرکت وابسته پژوهشی) خدمت می‌کند.

یکی از روش‌های تشکیل سبد سهام مبتنی بر تحلیل روندها و پارامترها در یک افق زمانی بلند مدت است. این روش ممکن است تکیه بر دیدگاه نظریه مدرن پورتفولیو یا دیدگاه فوندامنتال یا تکنیکال باشد. می‌توان ترکیبی از آنها را هم استفاده کرد. در این روش به اخبار و شایعات در قالب تحلیل و مطالعه انجام شده نگاه می‌شود و اینکه چه اندازه می‌تواند تحلیل و ارزیابی ما از سهام مورد نظر را تغییر دهد. سرمایه‌گذاری بر مبنای روش و استراتژی مشخص یک مزیت دیگر هم دارد. در طول زمان شناخت و اشراف سرمایه‌گذار نسبت به سهام و بازار سرمایه و روندها به نحو ساخت یافته افزایش می‌یابد. در حالی‌که با دویدن به دنبال اخبار وشایعات و تصادفی عمل کردن، محمل و ظرفی برای افزایش شناخت نخواهیم داشت.

سبد سهام(پرتفوی): به مجموعه‌ای از اوراق بهادار که توسط یک سرمایه‌گذار نگهداری می‌شود اطلاق می‌شود. یک سبد سهام متشکل از انواع اوراق بهادار و دارایی‌های متفاوت است.