ترمز بزرگ‌ترین طرح کشاورزی خوزستان

دنیای اقتصاد، اهواز، محمد علاف‌پور: مدیر اجرایی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری شرکت جهاد نصر گفت: اختصاص نیافتن آب به‌عنوان ترمز اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری کشاورزی خوزستان به شمار می‌رود.

حسن علاقه‌بند اظهار کرد: طرح ۵۵۰ هزار هکتاری، بزرگ‌ترین طرح در دست اجرای خوزستان و بزرگ‌ترین طرح در تاریخ کشاورزی کشور است. خوشبختانه مسوولان توجه ویژه‌ای به طرح داشته و تامین اعتبار آن را از محل صندوق توسعه ملی و خارج از اعتبارات جاری کشور انجام می‌دهند.

وی افزود: طی دو سال اخیر، وزیر جهاد کشاورزی چهار نوبت در خوزستان و دو بار در استان ایلام به‌منظور بازدید میدانی از روند اجرای طرح حضور پیدا کرده و این نشان‌دهنده اهمیت خاص طرح برای دولت است.

علاقه‌بند با اشاره به هماهنگی و انسجام خوب طرح در اجرای این طرح گفت: وزیر جهاد کشاورزی و استاندار خوزستان به‌صورت هفتگی و ماهانه گزارش روند اجرای طرح و میزان پیشرفت آن را دریافت می‌کنند، البته برای اجرای طرحی با این وسعت، می‌طلبد که این هماهنگی‌ها صورت بگیرد.

مدیر اجرایی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری شرکت جهاد نصر اعلام کرد: نقش‌آفرینی موسسه جهاد نصر در این طرح در واقع به‌صورت مستقیم با مردم و معیشت، سرمایه و توان اجرایی کشاورزان در ارتباط است.

علاقه‌بند گفت: اجرایی شدن طرح از قبل مطرح بوده ولی بعد از سفر رئیس‌جمهوری به خوزستان و اختصاص ۵/ ۱ میلیون دلار، شکل خاصی را به خودش گرفت. اگرچه تلاش زیادی برای عملیاتی شدن طرح در استان صورت گرفته ولی متأسفانه تاکنون تخصیص آب فقط برای ۳۱۲ هزار هکتار مصوب شده است.

علاقه‌بند با اشاره به تخصیص آب به‌عنوان کلید تکمیل طرح گفت: از این ۳۱۲ هکتار تاکنون ۱۵۲ هزار هکتار اجرا شده است؛ یعنی حدود ۶/ ۴۸ درصد کار انجام‌شده و اگر با مشکل تخصیص آب مواجه نمی‌شدیم این عدد و رقم می‌توانست شامل ۵۵۰ هزار هکتار باشد.

مدیر اجرایی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری شرکت جهاد نصر در ادامه اعلام کرد: از سال ۸۷ که طرح کلید خورد و سال ۸۹ که به موسسه جهاد نصر واگذار شد تا پایان سال ۹۲ در واقع ۶۶ هزار هکتار طرح عملیاتی شد. از ابتدای سال ۹۳ اقدامات وسیعی صورت گرفته و تاکنون ۷۰ کارگاه اجرایی با ۳۴۴۰ دستگاه ماشین‌آلات سنگین، نیمه سنگین و سبک در کنار ۹۲۰۰ نفر نیروی انسانی شاغل در این کارگاه‌ها داریم.

مدیر اجرایی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری شرکت جهاد نصر افزود: ۱۸ شهر اهواز، باوی، حمیدیه دشت آزادگان، هویزه، شوش، اندیمشک، دزفول، شوشتر، شادگان، آبادان، خرمشهر، امیدیه، هندیجان، بهبهان، رامشگر، رامهرمز از خوزستان و دهلران از استان ایلام تحت پوشش این طرح هستند. البته به ایذه و باغملک هم اعتباراتی اختصاص داده شده است.

علاقه‌بند افزود: سال گذشته از صندوق توسعه ملی ۳۰۰ میلیون دلار و از نظر ریالی ۷۷۰ میلیارد تومان اعتبارات طرح بود که ۱۰۰درصد جذب شد. البته اعتبارات مصوب طرح بیشتر بود ولی ۱۰۰ درصد اعتبارات اختصاص داده‌شده را جذب کردیم. وی افزود: امسال ۱۳۵۰ میلیارد تومان اعتبارات مصوب طرح است و همه اعتبارات به بانک کشاورزی منتقل خواهد شد تا گروه اجرایی پرداخت‌ها و شرایط هزینه کرد را مدیریت کنند. از این اعتبار تاکنون ۴۴۰ میلیارد تومان هزینه شده است.

وی اعلام کرد: ۲۵ درصد کار در برنامه اجرایی این طرح به آبیاری کم‌فشار و ۱۰ تا ۱۲ درصد هم به آبیاری تحت‌فشار اختصاص داده شده است.

مدیر اجرایی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری شرکت جهاد نصر گفت: تامین آب برای سدها، شبکه‌های اصلی برق و بحث انتقال آب را وزارت نیرو انجام می‌دهد ولی کار تکمیلی شبکه‌های فرعی آبیاری، زهکشی و تجهیز و نوسازی اراضی را ما انجام می‌دهیم.

مدیر اجرایی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری شرکت جهاد نصر در ادامه اظهار کرد: از ۵۵۰ هزار هکتار، حدود ۶۰ هزار هکتار باید به کشت چغندرقند اختصاص داده شود. کارخانه چغندرقند که راه‌اندازی شود می‌توانیم حدود سه میلیون تن به میزان تولیدات استان در این بخش اضافه کنیم. در واقع میزان مصرف آب‌کشت چغندر قند در خوزستان با هیچ کجای کشور قابل مقایسه نبوده و بسیار کمتر است.