پتروشیمی مهاباد در ایستگاه آخر

دنیای اقتصاد، ارومیه، بهاره پورعلی: مجتمع پتروشیمی مهاباد پس از ۱۱ سال کلنگ‌زنی قرار بود شهریور امسال با حضور مقامات کشوری به بهره‌برداری برسد اما با خلف وعده‌های مجدد افتتاح آن به اواخر مهر موکول شد.

مجتمع پتروشیمی مهاباد که یکی از خواسته‌های اصلی مردم استان و منطقه به‌شمار می‌رود سال ۸۳ کلنگ‌زنی و مقرر شد در مدت سه سال آماده بهره‌برداری شود که این وعده به دست فراموشی سپرده شد.

کمبود اعتبار، مشکلات ملکی و تحریم‌های اقتصادی از مسائلی بود که پتروشیمی مهاباد را طی یک دهه با فراز و فرودهای زیادی مواجه کرد به طوری‌که تاکنون با اعلام زمان‌های مختلف برای افتتاح طرح توسط مسوولان، پتروشیمی مهاباد که قرار بود سال ۹۲ آماده افتتاح شود، در صورت مساعد بودن شرایط در سال جاری به بهره‌برداری می‌رسد.

این واحد تولیدی بزرگ قادر است علاوه‌بر ایجاد اشتغال مستقیم برای بیش از ۵۰۰ نفر، سالانه ۳۰۰ هزار تن پلی اتیلن سبک و سنگین و ۳۰ هزار تن «بوتن ۱» را تولید و روانه بازارهای مصرف داخلی و خارجی کند.

احداث مجتمع پتروشیمی مهاباد در قالب احداث خط انتقال اتیلن از عسلویه به غرب کشور به طول ۱۶۰۰ کیلومتر صورت می‌گیرد که با احتساب انشعابات آن به ۲هزارکیلومتر می‌رسد. در مسیر این خط انتقال ۶ واحد پتروشیمی در مناطق محروم همچون خرم‌آباد، گچساران، چهارمحال‌و بختیاری، کرمانشاه، مهاباد و سنندج احداث می‌شود و منبع تامین‌کننده اتیلن مورد نیاز واحدهای پتروشیمی واقع در مسیر این خط لوله، واحدهای بندر امام و عسلویه هستند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی درباره دلایل تاخیر بهره‌برداری از مجتمع پتروشیمی مهاباد گفت: اکنون این طرح بالای ۹۸ درصد پیشرفت دارد و آماده بهره‌برداری است.

جعفرصادق اسکندری اظهار کرد: این مجتمع شامل پنج تا شش مجموعه است که هم‌اکنون پنج مجموعه به صورت کامل به اتمام رسیده و فقط ماشین‌آلات خریداری شده در مجموعه ۶ منتظر نصب است که در صورت اتمام طرح به صورت کامل آماده بهره‌برداری می‌شود.

وی با اشاره به اینکه اکنون مجتمع پتروشیمی مهاباد به‌طور غیرر سمی در حال فعالیت بوده و «بوتنا» که خوراک سایر مجتمع‌های پتروشیمی است در حال تولید است، افزود: با نصب ماشین‌آلات باقی مانده دیگر خطوط تولید مجموعه نیز راه‌اندازی می‌شود.

اسکندری با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود تا یک ماه آینده نصب این ماشین‌آلات نیز به اتمام برسد، گفت: در صورت خاتمه این بخش مجتمع پتروشیمی مهاباد با حضور مقامات کشوری و استانی آماده بهره‌برداری می‌شود. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی تکنولوژی موجود مجتمع پتروشیمی مهاباد را منحصربه‌فرد دانست و اعلام کرد: حداکثر تاپایان مهر مجتمع پتروشیمی مهاباد به صورت کلی آماده افتتاح می‌شود.

اسکندری ادامه داد: واحد پتروشیمی تولید پلی اتیلن سبک خطی و سنگین مهاباد مقرر است با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن و واحد تولید «بوتن ۱» به ظرفیت ۳۰ هزار تن در سال با تامین مواد اولیه سالانه ۳۲۴ هزار تن از طریق خط لوله سراسری انتقال اتیلن غرب کشور از عسلویه فعالیت کند.

اسکندری اعلام کرد: صاحب امتیاز تکنولوژی پتروشیمی مهاباد دو شرکت آلمانی و فرانسوی با نام‌های بازل و اکسون است که گفته می‌شود این تکنولوژی در کشور و خاورمیانه تاکنون در هیچ‌یک از مجتمع‌های پتروشیمی اجرا نشده است.

وی انواع لوله‌های پلاستیکی با کاربرد در بخش کشاورزی و صنایع ساختمانی، تولید کیسه‌های پلی‌اتیلنی برای حمل ونقل کالا، فیلم‌های پلی‌اتیلنی، کارتن‌های پلاستیکی در صنعت بسته‌بندی، تولید قطعات پلاستیکی مورد کاربرد در صنعت خودرو و صنایع و لوازم خانگی که پلی‌اتیلن به نحوی در آنها استفاده دارد، از کالاهایی دانست که قرار است در این مجتمع تولید و به بازار عرضه شود. نماینده ارومیه و عضو کمیسیون صنایع مجلس نیز با بیان اینکه فاز اول مجتمع پتروشیمی مهاباد راه‌اندازی شده است، افزود: فاز دوم این طرح نیز به‌زودی تکمیل شده و بهره‌برداری می‌شود.

نادر قاضی‌پور با بیان اینکه این طرح اکنون از پیشرفت بالایی برخوردار است، گفت: با راه‌اندازی کامل این طرح شاهد تحول اقتصادی و اشتغالزایی بالا در استان خواهیم بود. وی در ادامه با تاکید بر رفع مشکلات پیش روی مجتمع پتروشیمی میاندوآب اعلام کرد: این مجتمع نیز که همزمان با مجتمع پتروشیمی مهاباد کلنگ‌زنی شده از پیشرفت بسیار ناچیزی برخوردار است ولی باید هر چه سریعتر مشکلات پیش روی این طرح برطرف شود تا شاهد تکمیل این زنجیره در استان باشیم.

با وجود مشکلات متعدد شامل عدم تخصیص اعتبارات ریالی و ارزی، مشکلات تامین مواد اولیه، طولانی بودن زمان اخذ مجوزهای زیست‌محیطی و تامین زیرساخت‌های خدماتی مورد نیاز طی یک دهه توانست بالاخره به پیشرفت ۹۸ درصدی برسد و قرار است امسال آماده بهره‌برداری شود.

با بهره‌برداری از مجتمع پتروشیمی مهاباد که در ۱۵ کیلومتری محور مهاباد به ارومیه در جنوب آذربایجان غربی و ۱۰۵ کیلومتری مرکز استان واقع شده، تحول شگرفی در بخش صنعت، اقتصاد استان روی داده و چرخ‌های صنعت استان شتاب می‌گیرد.