راهکارهای توسعه روابط ایلام و عراق

دنیای اقتصاد، ایلام، زهرا موسوی: هیات تجاری و اقتصادی استان‌های بابل و دیوانیه عراق به سرپرستی رئیس اتاق بازرگانی این استان‌ها از طریق مرز بین‌المللی مهران وارد استان ایلام شدند.

معاون سیاسی، امنیتی استاندار ایلام در نشست با این هیات با اشاره به موقعیت خوب مرز مهران گفت: راه‌اندازی منطقه آزاد تجاری در مهران فرصتی مناسب برای توسعه روابط تجاری میان دو ایران و عراق است.

حسین کلانتری در دیدار با روسای اتاق بازرگانی استان‌های بابل و دیوانیه عراق افزود: بازرگانان ایرانی و عراقی می‌توانند از این ظرفیت برای توسعه فعالیت‌های اقتصادی و تجاری استفاده کنند.

وی با بیان اینکه ایلام بیش از ۲۰ هزار کیلومتر وسعت دارد و از لحاظ موقعیت جغرافیایی، چهار فصل است، افزود: نزدیک به ۳۵۰ هزار هکتار زمین قابل کشت کشاورزی در استان وجود دارد که باعث شده در تولیدات کشاورزی و دامی جایگاه مناسبی در کشور به خود اختصاص دهیم. معاون استاندار ایلام ادامه داد: در بخش تولید گوشت قرمز و سفید، ایلام جزو چهار استان برتر کشور است و به نزدیک به دو برابر بیشتر از نیاز جمعیت استان، این محصولات تولید می‌شود.

کلانتری یادآور شد: ۱۴ شهرک صنعتی با تولید ۵۰ قلم کالای صادراتی با کیفیت در ایلام فعال است که این کالاها در بازارهای جهانی مشتری‌های بسیاری دارند.

وی گفت: استان از لحاظ انرژی، نفت و گاز نیز دارای موقعیتی برتر است، به‌طوری‌که دارای ۱۱درصد ذخایر نفتی و ۶ درصد نفت کشور است. وی گفت: در زمینه گردشگری نیز ظرفیت‌های بالایی در رابطه با مناظر طبیعی و فرهنگی دارد.

کلانتری در ادامه با اشاره به مرز بین‌المللی مهران افزود: اقدامات مطلوبی در زمینه بزرگراه و احداث راه در این مرز انجام شده و لازم است طرف عراقی نیز توسعه راه در استان‌های مرزی خود را در اولویت قرار دهد.

معاون سیاسی، امنیتی استاندار ایلام خاطرنشان کرد: اکنون مرز بین‌المللی مهران امن‌ترین، نزدیک‌ترین و ارزان‌ترین مرز میان دو کشور عراق و ایران است.

به گفته کلانتری، با وجود اشتراکات مذهبی، دینی، فرهنگی و تاریخی میان مردم این دو کشور، اما سطح روابط تاکنون چندان قابل توجه نبوده، ولی امیدواریم با برگزاری این‌گونه نشست‌ها روابط بین دو کشور بیش از پیش گسترش یابد.

وی با اشاره به اینکه ظرفیت‌های بزرگ دیگری نیز در بازارچه مرزی دهلران در مقابل استان میسان عراق وجود دارد، گفت: تاکنون چند تفاهم نامه میان مسوولان استان بابل عراق و ایلام منعقد شده که درصدد نهایی کردن آنها هستیم.

وی در ادامه درباره راه‌اندازی پروازهای ایلام - مشهد، و ایلام - نجف گفت: رایزنی‌های زیادی با مقامات کشوری برای راه‌اندازی هرچه سریع‌تر این پروازها انجام شده است.

معاون استاندار ایلام یادآور شد: البته برقراری این پروازها منوط به مسافر به‌ویژه مسافران عراقی است که امیدواریم طرف عراقی در این خصوص تضمین بدهد.

آمادگی کامل پذیرش بیماران عراقی در مرز

رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام نیز در این دیدار گفت: این استان آمادگی کامل برای پذیرش بیماران عراقی در بخش‌های متعددی چون خون، سرطان، اعصاب، قلب و ناباروری دارد. علی دل‌پیشه تاکید کرد: همچنین شرایط لازم برای پذیرش دانشجویان عراقی با شهریه مناسب در رشته‌های پزشکی نیز در دانشگاه علوم پزشکی ایلام فراهم است.

کالاهای صادراتی مشمول قوانین استاندارد اجباری

مدیرکل استاندارد ایلام هم در این نشست گفت: استان در زمینه استاندارد سازی امکانات مناسبی اعم از مجموعه آزمایشگاهی در استان و مرز مهران دارد.

محمد مددی خاطر نشان کرد: کالاهایی که از مرز بین‌المللی مهران به کشور عراق صادر می‌شوند دارای استانداردهایی هستند که شاخص‌های آن هم از طریق آزمایشگاه‌های استان و هم آزمایشگاه مستقر در مرز مهران بررسی و کنترل می‌شود.

وی ادامه داد: تاجران عراقی اگر عدم انطباقی با ویژگی‌های کنترلی کالاهای استاندارد مشاهد کردند اعلام کنند تا رسیدگی شود.

تسهیل روابط با راه‌اندازی دفتر اتاق بازرگانی

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معاون و کشاورزی ایلام نیز در دیدار گفت: روابط تجاری ایلام با استان بابل عراق با راه‌اندازی دفتر نمایندگی اتاق بازرگانی تسهیل می‌شود.

شعبان فروتن اظهار کرد: ایلام با داشتن ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با عراق ارتباط بسیار خوبی با این کشور دارد.

وی افزود: ساکنان استان‌های ایلام و بابل عراق از دیرباز ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر داشته و قرابت خانوادگی و دینی در میان مردم این مناطق برقرار است.

رئیس اتاق بازرگانی ایلام تاکید کرد: یک هزار تاجر در ایلام فعالیت می‌کنند و با توجه به ظرفیت‌های نفت، گاز و کشاورزی آمادگی داریم همکاری‌های خود را با طرف عراقی در زمینه‌های مختلف گسترش دهیم.

فروتن یادآور شد: امیدواریم هر چه سریع‌تر دفاتر نمایندگی بازرگانی ایلام در استان‌های بابل و دیوانیه عراق راه‌اندازی شود تا زمینه تسهیل در مراودات تجاری میان بازرگانان این استان‌ها برقرار شود. وی اضافه کرد: مشکلاتی در مبادلات تجاری میان دو کشور وجود دارد که باید با برگزاری نشست‌های مستمر و در فواصل زمانی کوتاه زمینه کاهش این موانع فراهم شود. رئیس اتاق بازرگانی ایلام گفت: واحدهای تولید سیمان، فولاد، کشتارگاه‌های دام و طیور و انواع محصولات کشاورزی در این استان فعال هستند و آمادگی داریم بخش قابل‌توجهی از نیاز استان‌های عراقی هم‌مرز با خود را تامین کنیم.

فروتن اظهار امیدواری کرد: با برگزاری این نشست‌های مشترک ضمن شناسایی موانع پیش روی گسترش مبادلات شاهد تقویت مراودات تجاری میان ایلام با استان‌های بابل و دیوانیه عراق باشیم. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن استان ایلام گفت: توسعه روابط اقتصادی و تجاری با عراق به‌ویژه استان‌های همجوار از اولویت‌های مسوولان این استان است.

فروتن اظهار کرد: حضور هیات‌های تجاری و اقتصادی عراق در ایلام و فعالان اقتصادی و تجار ایلامی در عراق از جمله راه‌های توسعه این روابط است. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن استان ایلام هدف از سفر این هیات را آشنایی با توانمندی‌های اقتصادی استان، گسترش صادرات غیر نفتی ایلام به عراق و تبادل نظر در زمینه افزایش مراودات اقتصادی و روابط تجاری طرفین اعلام کرد.

براساس این گزارش، ایلام به‌دلیل وجود مرز بین‌المللی مهران از مبادی مهم تجارت ایران با عراق است و اکنون روزانه محموله بیش از ۵۰۰ دستگاه کامیون از طریق این مرز به عراق صادر می‌شود.