پتروشیمی مهاباد درآستانه افتتاح

دنیای اقتصاد، ارومیه، بهاره پورعلی: پتروشیمی مهاباد بزرگ‌ترین طرح صنعتی آذربایجان غربی پس از ۱۰ سال خلف وعده‌های مکرر مسوولان قرار است مرداد در صورت تامین خوراک به بهره‌برداری برسد.

ساخت مجتمع پتروشیمی مهاباد که در قالب خط انتقال اتیلن از عسلویه به غرب کشور به طول ۱۶۰۰ کیلومتر ایجاد می‌شود و با احتساب انشعابات آن به ۲۰۰۰ کیلومتر می‌رسد، از سال ۸۳ آغاز شده ولی در این مدت با فراز و فرودهای زیادی مواجه شده است.

این طرح با هدف ایجاد تعادل منطقه‌‌ای، تحرک‌‌بخشی به فرآیند تولید در مناطق کمتر توسعه‌یافته، ایجاد اشتغال، ارتقای فناوری در بخش صنایع مرتبط با نفت، گاز و پتروشیمی و همچنین فعال کردن صنایع پایین‌دستی پتروشیمی در مناطق مختلف کشور اجرا می‌شود. این طرح صنعتی با وجود مشکلات متعدد شامل عدم تخصیص اعتبارات ریالی و ارزی، مشکلات تامین مواد اولیه، طولانی بودن زمان اخذ مجوزهای زیست محیطی و تامین زیرساخت‌های خدماتی مورد نیاز طی یک دهه توانست به پیشرفت ۹۵ درصدی برسد و آماده افتتاح شود.

صاحب امتیاز تکنولوژی پتروشیمی مهاباد دو شرکت آلمانی و فرانسوی با نام‌های بازل و اکسون هستند و گفته می‌شود که این تکنولوژی در کشور و خاورمیانه تاکنون در هیچ‌یک از مجتمع‌های پتروشیمی اجرا نشده است.

اقتصاد آذربایجان غربی متحول می‌شود

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی درباره روند ساخت پتروشیمی مهاباد گفت: از اولویت‌های سازمان در سال‌جاری تکمیل طرح‌های صنعتی نیمه‌تمام است که به این منظور بهره‌برداری از بزرگ‌ترین طرح صنعتی استان که در صورت افتتاح اقتصاد استان را متحول می‌کند در دستور کار است.

جعفر صادق اسکندری ادامه داد: پنج بخش مجتمع پتروشیمی مهاباد که شامل قسمت‌های هوا هیدروژن، کولینگ، بخار، هیدروژن و آب است تولید آزمایشی خود را آغاز کرده‌اند و پیش‌بینی می‌شود مرداد کل مجتمع مورد بهره‌برداری قرار بگیرد.

وی با بیان اینکه تاکنون ۱۳ هزار میلیارد ریال برای احداث مجتمع پتروشیمی مهاباد هزینه شده است، اظهار کرد: این واحد سالانه ۳۰۰ هزار تن پلی‌اتیلن سبک و سنگین و ۳۰ هزار تن بوتن یک را تولید و روانه بازارهای مصرف داخل و خارج می‌کند.

اشتغال 5000 نفر

اسکندری با بیان اینکه با بهره‌برداری از این طرح برای پنج هزار نفر شغل ایجاد می‌شود، افزود: این طرح برای ۱۰۰۰ نفر به‌صورت مستقیم و برای ۴۰۰۰ نفر به‌صورت غیرمستقیم ایجاد شغل می‌کند.

وی یادآور شد: تولید انواع لوله‌های پلاستیکی با کاربرد در بخش کشاورزی و صنایع ساختمانی، تولید کیسه‌های پلی‌اتیلنی برای حمل ونقل کالا، فیلم‌های پلی‌اتیلن، کارتن‌های پلاستیکی در صنعت بسته‌بندی، تولید قطعات پلاستیکی مورد استفاده در صنعت خودروسازی و صنایع و لوازم خانگی که پلی‌اتیلن به نحوی در آنها مورد استفاده دارد، ازجمله کالاهایی هستند که از محصول تولیدی این کارخانه به‌شمارمی‌رود.

رئیس سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی با اشاره به طراحی سند توسعه صنعتی و معدنی استان عنوان کرد: این سند توسعه بسته به ظرفیت‌های هر شهر و شهرستان تهیه می‌شود، به‌عنوان مثال در برخی شهرها فرآورده‌های معدنی و در برخی شهرها صنایع اولویت دارند، در پتروشیمی مهاباد شهرک تخصصی پتروشیمی تعریف شده که سرمایه‌گذاران با دید باز ورود پیدا می‌کنند.

پتروشیمی مهاباد با ظرفیت ۱۲۰ هزار تن

مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهاباد نیز با بیان اینکه هم‌اکنون اجرای واحد پلی‌اتیلن این طرح ۹۵ درصد پیشرفت دارد و ۱۲۰ هزار تن پلی‌اتیلن تولید می‌کند، گفت: واحد بوتن یک نیز ظرفیت تولید سالانه ۳۰ هزار تن محصول را دارد اما تولید این ماده به‌طور مستمر نیست و بخش عمده‌ای از تولید سالانه این محصول در خود پتروشیمی مهاباد استفاده می‌شود.

محسن مجیدی با بیان اینکه تولیدات پتروشیمی مهاباد بیشتر صادراتی هستند به طوری که ۷۰ تا ۸۰ درصد از تولید صادر خواهد شد، اظهار کرد: با توجه به اینکه شرکت پتروشیمی مهاباد تولیدکننده محصولات میانی است، درصورتی که صنایع پایین دست این محصول در استان فعال شوند، زنجیره تولید کامل می‌شود و با توجه به صادراتی بودن محصولات تولیدی، این مساله در اقتصاد تاثیرگذار خواهد بود.

مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهاباد با اشاره به انتظارهای پتروشیمی مهاباد از شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: در زمینه اخذ تسهیلات نتوانستیم کمک زیادی دریافت کنیم اما امیدواریم در زمینه تحویل اتیلن شرکت ملی صنایع پتروشیمی به ما کمک کند، پتروشیمی مهاباد به اتیلن با فشار زیاد نیاز دارد از این‌رو ضروری است اجرای کمپرسورهای واقع در مسیر هرچه زودتر تمام شود.

مجیدی با بیان اینکه سالانه به ۳۰۰ هزار تن اتیلن برای تولید پلی‌اتیلن نیاز داریم، گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی می‌تواند با فشار پایین اتیلن تحویل دهد و امیدواریم هرچه زودتر ایستگاه‌های بین راه خط اتیلن غرب راه‌اندازی شوند تا فشار اتیلن افزایش یابد.

وی جوابگو نبودن تسهیلات مصوب ریالی با توجه به افزایش قیمت‌ها و بودجه نهایی پروژه، تاخیر در ترخیص اجناس از گمرک، مشکل حمل کالا از بنادر اروپا، عدم مجوز صادرات از سوی کشورهای اروپایی، عدم قبول LC بانک‌های ایرانی و حتی در مواردی عدم دریافت پول نقد از پیمانکار این طرح از سوی برخی سازندگان خارجی را از مشکلات پیش‌روی این طرح طی روند اجرا عنوان کرد.

با بهره‌برداری از مجتمع پتروشیمی مهاباد که در ۱۵ کیلومتری محور مهاباد به ارومیه در جنوب آذربایجان غربی و ۱۰۵ کیلومتری مرکز استان واقع شده، تحول شگرفی در بخش صنعت و اقتصاد استان با توجه به هم‌مرزی آن با سه کشور خارجی روی خواهد داد.