جزئیات برنامه سوم آستان قدس رضوی

دنیای اقتصاد، مشهد: قائم‌مقام تولیت آستان قدس رضوی و رئیس مجمع و هیات‌مدیره سازمان اقتصادی رضوی گفت: فعالیت‌های مربوط به اجرای برنامه پنج ساله سوم استراتژیک شرکت‌ها و موسسه‌های تابعه سازمان اقتصادی رضوی مربوط به دوره ۱۳۹۸-۱۳۹۴، از ابتدای سال جاری آغاز شده است. مهدی عزیزیان با اعلام این مطلب اظهار کرد: به‌منظور تحقق اهداف سند چشم‌انداز بیست ساله آستان قدس رضوی، برنامه سوم استراتژیک شرکت‌ها و موسسه‌های تابعه سازمان اقتصادی در سال ۱۳۹۳ تدوین و پس از طی مراحل تایید و تصویب، در بهمن سال گذشته برای اجرا ابلاغ شده است.

وی ادامه داد: در تدوین این برنامه علاوه‌بر توجه به اسناد بالادستی شامل چشم‌انداز بیست‌ساله آستان قدس رضوی، سند چشم‌انداز بیست ساله ایران ۱۴۰۴، قانون برنامه پنجم توسعه، سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی و بهره‌گیری از مطالعات آینده پژوهی، از توان کارشناسان و متخصصان داخلی و تجارب و دانش کسب شده طی برنامه‌های استراتژیک اول و دوم سازمان اقتصادی نیز استفاده شده است.

عزیزیان از مدیریت استراتژیک و برنامه‌ریزی مشارکتی در هلدینگ‌ها به‌عنوان رویکرد برنامه سوم یاد کرد و افزود: این برنامه با بهره‌گیری از توان متخصصان شرکت‌های تابعه و با توجه به سیاست‌های ابلاغ شده از سوی سازمان اقتصادی تدوین شده است.

عزیزیان ادامه داد: به‌منظور اطمینان از کیفیت محتوای فنی و تخصصی، برنامه‌های موسسه‌ها در کارگروه‌های تخصصی برنامه استراتژیک نظیر کارگروه مالی و اقتصادی، صنایع غذایی، صنایع قند، عمران و ساختمان، کشاورزی و دامپروری مورد ارزیابی قرار گرفته و در نهایت توسط کمیته تخصصی و راهبردی سازمان اقتصادی تصویب شده است.

اهداف استراتژیک

رئیس مجمع و هیات‌مدیره سازمان اقتصادی رضوی با اشاره به اهداف استراتژیک سازمان اقتصادی در برنامه پنج ساله سوم خاطرنشان کرد: رشد درآمد، افزایش و توسعه سهم بازار داخلی و خارجی محصولات و خدمات، ارتقای بهره‌وری و مدیریت هزینه‌ها و بهای تمام شده محصولات و خدمات، تقویت هم‌افزایی و ارتباط بین شرکت‌ها، ارتقای کاربری و بهبود به‌کارگیری دارایی‌ها و تکنولوژی‌های در دسترس، مهم‌ترین اهداف مورد نظر در تدوین برنامه سوم است.

عزیزیان ادامه داد: علاوه‌بر این، اصلاح و بازنگری فرآیندها و توسعه سیستم‌های اطلاعاتی و تکنولوژی اطلاعات، تامین و استفاده بهینه از منابع مالی و بهینه سازی ساختار مالی و سرمایه شرکت ها، ارتقای تحقیق، توسعه، خلاقیت و نوآوری و همچنین توجه به نیازهای بازار و مشتریان از دیگر اهداف به شمار می‌رود.

عزیزیان درباره پایش و نظارت بر روند اجرای برنامه سوم خاطرنشان کرد: سازمان اقتصادی رضوی علاوه‌بر نظارت کامل بر مراحل مختلف تدوین برنامه استراتژیک، همچون برنامه‌های قبلی، روند اجرای برنامه سوم را نیز به‌طور دقیق در کمیته برنامه‌ریزی استراتژیک سازمان مورد پایش قرار خواهد داد.

مهم‌ترین دستاوردهای برنامه دوم

قائم‌مقام تولیت آستان قدس رضوی و رئیس مجمع و هیات‌مدیره سازمان اقتصادی رضوی گفت: در برنامه دوم با وجود شرایط حاکم بر اقتصاد کشور و رکود بازارها، در بیشتر حوزه‌های کسب و کار موسسات تابعه آستان قدس رضوی، بهبود و روندی رو به رشد داشته‌اند.

عزیزیان اظهار کرد: شرایط محیطی کسب و کار شرکت‌های تابعه سازمان در طول برنامه دوم در بیشتر گروه‌های کسب و کار سازمان اقتصادی، فضایی بسیار نامتعادل بوده

است.

وی خاطرنشان کرد: تحریم‌های بین‌المللی، تلاطم‌های ارزی، تورم، مشکلات تامین سرمایه در گردش بنگاه‌ها و شرایط رکود حاکم بر بازارها به‌ویژه پروژه‌های ملی و عمرانی و نیز تداوم کم‌آبی و خشکسالی و سایر تحولات جوی از نمونه‌هایی از شرایط نامساعد محیط کسب و کار در این دوره بوده است.

وی اضافه کرد: در مجموع تاثیر ریسک‌ها و چالش‌های محیطی بر عملکرد مجموعه‌ها کاهش یافته و در بیشتر حوزه‌های کسب‌وکار روند رو به رشد بوده است.

بحران آب؛ مورد توجه جدی

رئیس مجمع و هیات‌مدیره سازمان اقتصادی رضوی با اشاره به سرمایه‌گذاری‌ها و طرح‌های بزرگ به بهره‌برداری رسیده طی برنامه دوم عنوان کرد: در حوزه کشاورزی با توجه به مطالعات آینده‌پژوهی صورت گرفته، بحران آب به‌طور جدی مورد توجه قرار گرفته است.

وی ادامه داد: طی برنامه‌ریزی‌های انجام شده هم‌اکنون شرکت‌های تابعه با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های نوین نظیر استفاده از سیستم‌های آبیاری نوین، حرکت به سمت کشت‌های گلخانه‌ای، ایجاد باغ‌های متراکم، کاهش میانگین سنی باغات، نوسازی و بهره‌گیری از ماشین‌آلات و ادوات کشاورزی به روز، پتانسیل سنجی و بهینه‌سازی الگوی کشت و تولید با توجه به کاهش نزولات آسمانی و همچنین شرایط اقلیمی توانسته‌اند در مقایسه با سال‌های گذشته عملکرد مناسبی در رابطه با بحران آب و بهینه‌سازی مصرف آن داشته باشند.

رئیس مجمع و هیات‌مدیره سازمان اقتصادی رضوی با اشاره به دستاوردهای شرکت‌های صنعتی و معدنی سازمان اقتصادی رضوی در برنامه دوم اظهار کرد: در این شرکت‌ها پروژه‌های بهبود و نوسازی تکنولوژی به انجام رسیده و بعضا در دست اقدام است. در این حوزه نیز توانسته‌ایم دستاوردهای مناسبی داشته باشیم و شرکت‌های زیان‌ده و دارای بازدهی نامناسب به شرکت‌هایی با عملکرد و بازدهی مناسب تبدیل شده‌اند.

عزیزیان ادامه داد: در گروه داروسازی نیز عملکردی موفق به سمت تولید داروهای خاص ضد سرطان، داروهای همودیالیز، هورمون رشد و همچنین ایجاد زنجیره ارزش در صنعت دارو و تولید فاکتور هشت برای اولین بار در ایران داشته‌ایم.

وی درباره سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته در شرکت‌های زیرمجموعه هلدینگ صنایع غذایی نیز گفت: در گروه شرکت‌های صنایع غذایی سرمایه‌گذاری به‌منظور نوسازی، بهینه‌سازی و ارتقای ظرفیت خطوط و تولید شرکت‌ها و ارتقای صادرات محصولات، برنامه‌ریزی شده است.

وی در ادامه افزود: بازآفرینی و بهینه‌سازی شرکت کمباین‌سازی ایران و خروج این شرکت از زیان‌دهی یکی دیگر از دستاوردهای برنامه دوم است.