فرماندار کاشان از رقابت با ۱۴ منطقه اقتصادی کشور خبر داد
سال تکمیل زیرساختهای صنعتی کاشان
دنیای اقتصاد، کاشان، هادی مومنی راوندی: کاشان به لحاظ تاریخی از پتانسیل اقتصادی بالایی برخوردار بوده است؛ اتاق بازرگانی کاشان حدود ۱۳۰ سال قبل همزمان با تاسیس ۱۶ اتاق در ۱۶ ایالت ایران تاسیس شده است و اگرچه در آن دوران کاشان مرکز سیاسی نبوده ولی به لحاظ اقتصادی دارای اهمیت ویژهای بوده است. از منظر اقتصادی، کاشان با داشتن بیش از ۱۵۰۰ واحد صنعتی، که ۱۰ واحد با مشارکت خارجی است، به همراه ۱۵۰ معدن فعال و نزدیک به ۲۰هزار واحد صنفی بدون یدک کشیدن عنوان استان در کنار خود به تنهایی رتبه سیزدهم را در بین ۳۱ استان کشور دارا است.
دنیای اقتصاد، کاشان، هادی مومنی راوندی: کاشان به لحاظ تاریخی از پتانسیل اقتصادی بالایی برخوردار بوده است؛ اتاق بازرگانی کاشان حدود ۱۳۰ سال قبل همزمان با تاسیس ۱۶ اتاق در ۱۶ ایالت ایران تاسیس شده است و اگرچه در آن دوران کاشان مرکز سیاسی نبوده ولی به لحاظ اقتصادی دارای اهمیت ویژهای بوده است. از منظر اقتصادی، کاشان با داشتن بیش از ۱۵۰۰ واحد صنعتی، که ۱۰ واحد با مشارکت خارجی است، به همراه ۱۵۰ معدن فعال و نزدیک به ۲۰هزار واحد صنفی بدون یدک کشیدن عنوان استان در کنار خود به تنهایی رتبه سیزدهم را در بین ۳۱ استان کشور دارا است. این درحالی است که بهرغم نداشتن گمرک، شهرستان کاشان در سال ۹۲ رقم ۳۰۰ میلیون دلار صادرات کالا را در کارنامه تجارت خارجی خود ثبت کرده است.
کاشان و منطقه ویژه اقتصادی
منطقه ویژه اقتصادی کاشان با پیگیریهای مجموعه دستاندرکاران سیستم اجرایی این شهرستان، با مشارکت بخش خصوصی و فعالان اتاق بازرگانی کاشان در چهارم مهر ماه ۱۳۸۹ در مجلس شورای اسلامی مصوب شد و در آبان همان سال توسط رئیس جمهوری وقت به دبیرخانه مناطق آزاد تجاری ابلاغ شد.
به دنبال تاسیس منطقه و تصویب قانون، تعیین سازمان مسوول منطقه از مهمترین مباحثی بود که برای شکل گیری این اتفاق بزرگ اقتصادی در منطقه استان اصفهان باید تعیین میشد.
قبول مسوولیت این منطقه اقتصادی از طرف شرکت ایمیدرو در سال ۹۱ صورت پذیرفت. این سازمان علاوهبر معادن و صنایع معدنی که در کشور دارد درحال حاضر به جز کاشان دو منطقه ویژه دیگر نیز تحت پوشش دارد که یکی در بندر پارسیان نزدیک منطقه عسلویه و دیگری در خلیجفارس است. اولین بندر خشکی که ایمیدرو بهعنوان سازمان مسوول قبول کرده منطقه کاشان است. منطقهای که دسترسی به دریای آزاد ندارد ولی مزایای بیشماری را دارا است.
با پیگیری مسوولان کاشان در تاریخ ۳۱ خرداد ماه سال ۹۳ ابلاغ مدیریت منطقه توسط ایمیدرو به عنوان سومین منطقه ویژه اقتصادی این گروه، صورت پذیرفت.
این منطقه به وسعت ۱۵۰۰ هکتار و در مرکزیت کشور، حد فاصل جاده کاشان - قم و در مجاورت ریل راه آهن سراسری شمال - جنوب و با دارا بودن امکانات زیرساختی مناسب قرار دارد.
یک دهه تلاش برای احیای جاده ابریشم
فرماندار کاشان، از این شهر به عنوان قلب اقتصاد ایران یاد کرد و گفت: بیش از یک دهه است که مجموعه مدیران کاشان دنبالکننده این برنامه بودهاند و این حرکت نقطه عطفی است در توسعه آتی صنایع و پیشرفت کاشان.
ابوالفضل صدرائیه افزود: ما از لحاظ تعداد واحد صنعتی و میزان سرمایهگذاری و شرایط صادرات غیرنفتی بدون داشتن زیرساختهای لازم، با وجود آنکه تنها یک باجه گمرکی داریم، در بین ۳۱ استان کشور رتبه ۱۳ تا ۱۷ را در اختیار داریم. در حال حاضر نزدیک به ۳۰ منطقه ویژه اقتصادی در کشور تعریف شده است که نیمی از این مناطق یا در کنار آب هستند یا در نقاط مرزی و بقیه در داخل کشور مستقر شدهاند.
از میان ۱۵ منطقهای که در داخل کشور قرار گرفتهاند تنها ۵ مرکز فعال بوده و در ۱۰ منطقه اقتصادی دیگر هنوز اقدامی صورت نگرفته است.
صدرائیه در همین راستا تصریح کرد: ما در حال یک رقابت با مناطق اقتصادی دیگر هستیم و با توجه به پتانسیلهایی که داریم باید هرچه سریعتر بتوانیم زیرساختها را آماده کنیم و دراختیار صنایع قرار دهیم تا برگ برندهای برای مردم کاشان باشد. وی با اشاره به اینکه این منطقه احیاگر جاده ابریشم خواهد بود، تصریح کرد: آمادهسازی زیرساختهای منطقه ویژه اقتصادی را باید یک تکلیف بدانیم. این درحالی است که منطقه انتخاب شده شاخصهای لازم را دارد و زحمت زیادی هم برای مدیران ما ندارد.
پیشرفت با تکیه بر تجارب گذشته
رئیس اتاق بازرگانی کاشان نیز گفت: اگر تولیدکنندهای نتواند با دنیا ارتباط برقرار کند نمیتواند ادامه فعالیت بدهد و در همین راستا همانند بسیاری از کشورها ما برای ارتباط با دنیا به دنبال احداث یک منطقه ویژه اقتصادی بودیم چون بسیاری از مشکلاتی که ما با کشورها داریم با داشتن منطقه ویژه اقتصادی حل میشود.
رضا فرزانه، از کارخانه سیمان کاشان بهعنوان تجربهای موفق از مشارکتهای مردمی یاد کرد که با دارا بودن ۴۹ درصد سهامدار خارجی و ۵۱ درصد داخلی، هم بخش خصوصی و هم بخش دولتی جهت ایجاد زیرساختهای آن بهخوبی عمل کردهاند.
ایجاد اشتیاق در سرمایهگذاری
کاظمیان، مدیر منطقه ویژه اقتصادی کاشان نیز گفت: در حال حاضر یک یا دو منطقه بیشتر مشابه منطقه آزاد کاشان در کشور بهصورت فعال نیست و برای اینکه منطقه ما بالاتر از دیگر مناطق فعال داخلی کشور قرار بگیرد باید به سمت و سویی برویم که برای سرمایهگذاران و صاحبان صنایع ایجاد اشتیاق و انگیزه بیشتری بکنیم تا به این منطقه بیایند، منطقهای که معافیتهای گمرکی، صادرات مجدد، ترانزیت و انتقال کالا در آن را بهتر از مناطق فعال دیگر فراهم کنیم. وی با اشاره به اینکه این طرح در ابتدای راه ایجاد زیرساختها برای ورود سرمایهگذاران است، افزود: امیدواریم ظرف مدت یک تا دو سال بتوانیم این منطقه را در فازهای مختلفی که در طرح اولیه تعریف کردیم به همراه زیرساختها مهیا کنیم و در مراحل بعدی حتی طرح توسعه نیز داشته باشیم.
موفقیت در گرو همکاری مسوولان
کاظمیان تصریح کرد: تجربه نشان داده است، در این مناطق طرحهایی موفق بودهاند که مسوولان داخل استان همکاری لازم را در راستای طرح داشتهاند.
وی گفت: بعد از رسیدن این طرح به ظرفیت نهایی سود آن در مرحله نخست به منطقهای برمیگردد که طرح در داخل آن واقع شده است و هنگامی که زیرساختها فراهم شود عوامل زیادی باعث ایجاد درآمد برای خود طرح میشود.
وی گفت: در ابتدا باید بودجهای از ایمیدرو داشته باشیم تا طرح جامع این منطقه را ترسیم کنیم و نقشه راه را بر اساس آن گام به گام پیش ببریم سپس در مقایسه با تواناییهای صنعتی استان و مناطق مشابهی که نزدیک منطقه کاشان باشد برای استقرار صنایع تصمیمگیری شود و در کنار ایجاد زیرساختهای لازم از قبیل منطقه گمرکی حصار کشی آب و برق و... لازم است تا بهصورت موازی به طرح جامع هم بپردازیم و تلاش ما این است تا این امور بهصورت همزمان صورت پذیرد.
ارسال نظر