دنیای‌اقتصاد - اصفهان - فرزانه احمدی: در حالی که جوانان از نبود شغل گله‌مندند و آمار مربوط به بیکاری، رقم چندان پایینی را نشان نمی‌دهد، خبرها از حضور افاغنه به عنوان متصدی شغل‌های مختلف در اصفهان حکایت دارد. چندی پیش معاون امنیتی - سیاسی استاندار اصفهان اعلام کرد: ۱۰۰ هزار فرصت شغلی توسط افاغنه ساکن در استان اصفهان اشغال شده است.

اشغال این فرصت‌های شغلی توسط اتباع خارجی به معنای از دست رفتن آن برای شهروندان است؛ البته ناگفته نماند که تعدادی از آنها، شغل‌هایی هستند که کارگران ایرانی حاضر به انجام فعالیت در آن نیستند.

مدیرکل اتباع و مهاجران خارجی استان اصفهان اعلام کرد: اتباع بیگانه تنها مجاز به فعالیت در ۴۰ شغل هستند.

بهرام صمیمی بیشترین مشاغل اشغال شده در استان اصفهان توسط این گروه را مربوط به کارهای خدماتی و کارگری دانست.

وی کار در لوله گذاری گاز، کوره‌های آجرپزی، حفاری قنات، سنگبری، مصالح ساختمانی، کشاورزی و دامداری را به عنوان شغل‌های مجاز برای مهاجران افغان نام برد.

افغان‌های غیرمجاز

آمارها می‌گویند ۱۳۰ هزار افغان با مجوز اقامت در استان اصفهان زندگی می‌کنند. این در حالی است که تعداد افغان‌های غیرمجاز نامشخص است؛ اما برآورد می‌شود حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار افغان غیرمجاز در استان ساکن باشند.به طور قطع این افراد به شغل نیاز دارند و باید به هر طریق، چه کار در مشاغلی که قانون مجاز شمرده باشد یا نه و چه شغل‌هایی که می‌توانند کاذب یا غیرکاذب باشند، چرخ زندگی را بچرخانند.

حضور این تعداد از افاغنه به صورت غیرمجاز تبعات ناخوشایندی برای استان دارد؛ به خصوص که اصفهان قطب صنعت کشور است و از استان‌های مهاجرپذیر شناخته می‌شود. بنابراین نیاز به برنامه‌ریزی برای کنترل ورود و نیز اشتغال مهاجران افغان به اصفهان احساس می‌شود. مدیرکل اتباع و مهاجران خارجی استان اصفهان در این زمینه گفت: برای اتباع خارجی متاهلی که در طرح آمایش سال گذشته شرکت کرده و دارای برگه بازگشت هستند، طرح جدید ساماندهی افاغنه استان اصفهان اجرا شده است.وی شروع طرح را از ۷ فروردین سال‌جاری دانست. بهرام صمیمی همچنین از ساخت مهمان شهر برای پذیرش مهاجران خارجی قانونمند اصفهان در آینده خبر داد. معاون اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان نیز از اجرای طرح ساماندهی اشتغال اتباع خارجی در استان اصفهان خبر داد. ابوالقاسم معمار مقدم گفت: از ابتدای خرداد امسال رسیدگی به وضعیت اتباع خارجی در دستور کار استان قرار گرفت و یک گروه بازرس متشکل از نماینده فرمانداری، نماینده نیروی انتظامی و بازرس اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای انجام این کار مامور شدند.

وی اضافه کرد: این گروه در شهرستان‌هایی مثل اصفهان که اتباع خارجی اجازه تردد دارند، حضور می‌یابند و ضمن بررسی وضعیت اقامتی آنها وضعیت اشتغال آنها را نیز بررسی می‌کنند.

معمار مقدم خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته بازرسان اداره کل کار و امور اجتماعی وقت و مابقی ارگان‌ها به صورت جداگانه به بازرسی می‌پرداختند؛ ولی امسال این کار به صورت منسجم و با همکاری فرمانداری‌ها و نماینده نیروی انتظامی انجام می‌شود.

با این اوصاف زنگ خطر زمانی به صدا در‌می‌آید که مهاجران افغان مجاز یا غیرمجاز، در بخش‌هایی نظیر تولید نفوذ کنند؛ کما اینکه اکنون هم از فعالان تولید در بعضی عرصه‌ها شنیده می‌شود ساکنان افغانی استان در این بخش دستی دارند.

به هر حال طرح‌های ساماندهی باید بتواند از ورود بی رویه مهاجران به شهر صنعتی اصفهان جلوگیری کند؛ به خصوص که امروز به لحاظ درگیر بودن کشور با بیکاری و تورم، هر فرصت شغلی می‌تواند ارزشی چند برابر داشته باشد.