در گفتوگو با کارشناسان مراتع و جنگل استان زنجان اعلام شد
زنجان، امن برای درختان صنوبر
دنیایاقتصاد- زنجان- اسدا... قربانزاده: استان زنجان با داشتن نزدیک به ۱۶ هزار و ۴۰۰ هکتار جنگل دستکاشت، یکی از قطبهای پرورش و کاشت صنوبر است و از این رو به عنوان استانی پیشرو تامینکننده بخشی از نیاز صنایع سلولزی کشور محسوب میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان در اینباره اعلام کرد: برای اینکه این درختان از دست قاچاقچیان چوب شمال کشور در امان بمانند، تولید آن در استان زنجان به تناسب نیاز کشور در صنایع سلولزی مورد توجه قرار گرفته است. صنوبر از درختان سریعالرشدی است که در مقایسه با سایر درختان جنگلی از رشد سریعتر و دوره بهرهبرداری کوتاهتری برخوردار است. این درختان به عنوان منبع تامین چوب مورد توجه ویژهای قرار گرفته است.
وی در ادامه گفت: در معرفی این گونه از درختان باید گفت، چوب سفید، یکدست و رشد سریع ویژگیهای این درختان بوده و به سادگی با قلمه تکثیر میشود. از طرف دیگر به لحاظ اقتصادی نیز طول مدت زمان برگشت سرمایه آنها کوتاه بوده و درآمد حاصل از صنوبر نیز قابل توجه است، به همین دلیل یک صنوبرکار میتواند با کاشت گونههای پرمحصول و رعایت نکات فنی تولید، درآمد خود را تا دو برابر افزایش دهد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان معتقد است استان زنجان با توجه به موقعیت اقلیمی و پتانسیل موجود میتواند در کاشت درختان صنوبر در راستای تامین چوب مورد نیاز صنایع چوب کشور نقش تاثیرگذاری داشته باشد. وی ادامه داد: در حال حاضر این درخت یکی از منابع مهم تولید چوب کشور بوده و در صنایع کاغذسازی، ساختمانسازی، کبریتسازی، نئوپان و سلولزی کاربرد دارد و به جهت دارا بودن این اهمیت در چند سال گذشته در استان مورد کشت قرار گرفته است. سعادتی با اشاره به توسعه زراعت چوب در استان زنجان یادآور شد: در حال حاضر میتوان حدود ۱۰ هزار هکتار از مساحت اراضی این استان را علاوه بر ۱۶ هزار و ۴۰۰ هکتار اراضی پوشش یافته با صنوبر، مورد جنگلکاری با صنوبر قرار داد.
سعادتی با اشاره به فرصت ۸۲۰۰ موردی اشتغال پایدار در سطح استان زنجان از طریق کاشت و پرورش صنوبر اضافه کرد: این میزان اشتغال باعث تولید نزدیک به ۲۴۶ هزار و ۲۰۰ مترمربع تولید چوب شده است. وی در ادامه به آمار و ارقام زمین اختصاصیافته برای پرورش این درختان در استان زنجان پرداخت و ادامه داد: از این تعداد ۶۴۰۰ هکتار در شهرستان زنجان، ۵۶۷۰ هکتار در شهرستانهای ابهر و خرمدره و ۱۶۰۰ هکتار در ماهنشان به این امر اختصاص یافته است.
سعادتی با ذکر این نکته که درختان صنوبر در ۱۰ تا ۱۲ سال به مرحله سودآوری میرسد، کمبود اعتبار و کمبود آب را از مشکلات پیشرو در خصوص پرورش این درختان اعلام کرد.
یک کارشناس مرتع، در خصوص تسهیلات اختصاص یافته به پرورش و کاشت این گونه از درختان در سطح استان زنجان افزود: برای پرورش این نوع درختان، به ازای هر هکتار ۴۸ میلیون ریال تسهیلات مورد نیاز است که در اعطای آن بانک کشاورزی این استان پیشرو است. مرتضایی مصرف متوسط سالانه چوب در صنایع و سایر بخشها را ۱۲ میلیون مترمکعب عنوان کرد و افزود: تامین این میزان چوب در کشور نیازمند استفاده بهینه و اصولی از عرصههای موجود و از اراضی مستعد کشت اینگونه از درختان است.
وی کمبود آب را یکی از چالشهای پیشرو در کاشت این نوع از درختان ذکر کرد و تصریح کرد: حمایتهای سرمایهای دولت در قالب پرداخت تسهیلات بانکی برای زراعت چوب، وجود شرایط اقلیمی بسیار مناسب، معرفی گونههای سریعالرشد صنوبر با طول دوره بهرهبرداری کمتر از ۱۰ سال و ارائه مشوقها از سوی دستاندرکاران امر منابع طبیعی میتواند در جذب علاقهمندان به امر پرورش این نوع از درختان تاثیرگذار باشد.
این کارشناس سودآوری بالای اینگونه درختان را علت گرایش قاچاقچیان به قلع و قمع آنها عنوان کرد و ادامه داد: شاید به خاطر همین سود است که برخی در این زمینه حتی ریسک نمیکنند. با این حال به نظر میرسد این استان قابلیت بهرهبرداری اصولی و علمی از این نوع درختان را دارد.
ارسال نظر