تمهیدات خشکسالی در تابستان

دنیای اقتصاد - اهواز - کیوانه گرجی: دو سال پیاپی خشکسالی در خوزستان فرصتی شد تا مسوولان و مردم استان بتوانند ضمن غنیمت شمردن این فرصت، اصلاح الگوی مصرف را در تمام وجوه کاری و زندگیشان سرلوحه قرار دهند. در این میان برگزاری جلسات متعدد ستاد خشکسالی نیز با تمهیدات و پیگیری‌های مداوم، توانست نقش بسزایی را در حفظ و مدیریت منابع و ذخایر ایفا کند. تاثیری که عملکرد این ستاد در اصلاح مصرف آب و برق و همچنین مصرف بهینه داشت توانست خوزستان را در شاخص‌های اصلاح الگوی مصرف در رتبه نخست کشوری جای دهد.

بر اساس این گزارش به رغم خشکسالی ۶۰ درصدی با مدیریتی که بر منابع آبی صورت گرفت در بخش کشاورزی تولید ۸۵ درصدی محصولات کشاورزی در خوزستان محقق شد و در بخش آب شرب نیز آسیب به نخلستان‌ها، مشکلات ناشی از گرد و غبار‌های پیاپی و شوری آب در پایین دست استان جبران شد.

این در حالی است که به‌رغم پایان خشکسالی در خوزستان و افزایش نذورات آسمانی همچنان شرایط موجود بحث مدیریت ذخایر را می‌طلبد؛ چرا که رسیدن به شرایط نرمال پس از طی این دوره بحرانی خود نیازمند مدیریت و برنامه‌ریزی دقیق و منسجمی است تا آثار و تبعات اجتماعی آن را به حداقل رساند.

ضرورت آمادگی برای تابستان

استاندار خوزستان در جلسه ستاد خشکسالی این استان گفت: هر چند که در سال جاری با افزایش نذورات آسمانی مواجه شدیم و شرایط بسیار مطلوب‌تر از دو سال گذشته است، اما این امر به مفهوم آن نیست که به شرایط نرمال دست یافته‌ایم، چرا که برای تحقق این امر و رهایی از آسیب‌ها و خسارات ناشی از خشکسالی باید حداقل دو سال بارانی خوب را تجربه کنیم، از این رو ضروری است تا همچنان با برنامه‌ریزی کارشناسانه جلسات ستاد خشکسالی، تنظیم منابع آب و برق را ادامه داده و از هم اکنون خود را برای تابستان و پاییز آینده آماده کنیم.

سید جعفر حجازی با اشاره به آخرین وضعیت پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی استان تصریح کرد: بررسی پیش‌بینی‌های سه ماه آینده بارش‌ها که در حد سال نرمال و کمتر از نرمال است به مفهوم آن است که ۴۰ درصد آورد‌های آب موجود در پشت مخازن سد‌ها که عمدتا در اسفند و فروردین ماه در پایین دست و تا اردیبهشت ماه در بالا دست محقق می‌شود کمتر از نرمال خواهد بود و این امر مدیریت بر منابع آبی را می‌طلبد؛ چرا که از طرفی تا نیمه فروردین ماه در پایین دست و تا پایان اردیبهشت ماه در بالادست بیشترین نیاز آب کشاورزی احساس می‌شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر فضای فعلی بسیار مناسب است، در خصوص وضعیت برق گفت: با توجه به اینکه بخشی از نیاز برق استان از طریق آب پشت سد‌ها تامین می‌شود که با همین آب نیز کشت و صنعت‌های استان در تابستان نیازشان مرتفع می‌شود از این رو ضروری است تا در این بخش نیز با برنامه‌ریزی دقیق پیش رویم.

استاندار خوزستان در ادامه با اشاره به گزارش‌های شرکت برق منطقه‌ای خوزستان اظهار کرد: این گزارش‌ها حاکی از آن است که این بخش نیز از هم اکنون با برنامه‌ریزی در جهت تامین، تولید و توزیع برق در حال آماده شدن برای تابستان هستند و در صورت تحقق ۷ درصدی صرفه‌جویی توسط مردم قطعی و خاموشی از پیش تعیین شده نخواهیم داشت.

وی همچنین به بخش تولید اشاره کرد و گفت: در بخش تولید نیز با بهینه‌سازی نیروگاه‌های برق استان، آمادگی تولید برق در حد مطلوب وجود دارد و در این میان نیروگاه‌های برق‌آبی نیز می‌توانند کمک شایانی داشته باشند تا برق مورد نیاز استان به موقع تامین شود.

مقام عالی دولت در استان همچنین در ادامه به وضعیت آب مخازن پشت سدها اشاره کرد و گفت: هر چند که این میزان قریب به ۷ میلیارد مترمکعب است و نسبت به سال گذشته رشد دو برابری دارد؛ اما همچنان با ۱۷درصد کاهش نسبت به سال نرمال مواجه هستیم.

حجازی با بیان اینکه در حال حاضر از نظر تامین آب کشاورزی تا پایان دوره کشت با مشکل خاصی مواجه نیستیم در خصوص سهمیه آب کشاورزی در تابستان نیز خاطرنشان کرد: ابتدا آب مورد نیاز کشاورزان تا اردیبهشت ماه را تامین می‌کنیم و در تابستان نیز برای کشت و صنعت‌ها خروجی آب و تولید برق ملاک در نظر گرفته می‌شود، در پاییز هم با توجه به اولین نیاز آبی جهت کشت پاییزه و با توجه به مازاد آب کشاورزی در شهریور ماه به نحوی سهمیه بندی را تنظیم می‌کنیم تا ۶۰ درصد از اراضی به زیر کشت روند.

استاندار خوزستان در ادامه به اعتبارات مربوط به خشکسالی اشاره کرد و گفت: خوشبختانه اعتبارات قابل‌توجهی در این بخش به استان اختصاص یافته است که ضروری است تا دستگاه‌های اجرایی نیز با پیگیری هر چه سریع‌تر این منابع را به داخل استان سوق دهند.

وی همچنین پیش‌بینی وضعیت خوزستان در بودجه سال آینده اعتبارات را بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: اعتباراتی که دولت برای خوزستان در نظر گرفته است، رشد قابل توجهی داشته است و تنها در بخش آب اعتبارات ۲/۲ و در بخش کشاورزی نیز تا ۳ برابر افزایش داشته است.

حجازی در پایان تاکید کرد: ضروری است تا تجربه‌ای که طی این دو سال حاصل شد، مستند‌سازی شود و گروهی مشخص شوند تا با همکاری روابط عمومی‌های تمام دستگاه‌های عضو ستاد خشکسالی تجربیات خود را در قالب کتابچه و در جهت ارائه کلیه چالش‌های پیش آمده در آن شرایط بحرانی مستند‌سازی کنند.

افزایش ۱۱۷ درصدی بارش‌ها

مدیر کل هواشناسی خوزستان نیز در این نشست در خصوص میزان بارندگی‌های استان اظهار کرد: میزان بارندگی‌ها در سال ۸۸ معادل ۲۳۸ میلیمتر بوده که این رقم در سال گذشته برابر با ۱۰۸ میلیمتر گزارش شده است.

نصیری خاطرنشان کرد: با پیش‌بینی‌های به عمل آمده میزان بارش‌ها در سه ماه آینده نرمال و کمتر از نرمال خواهد بود.

افزایش دو برابری آوردها

معاون مطالعات پایه منابع آب سازمان آب و برق خوزستان نیز در این جلسه با بیان اینکه میزان آوردهای سال جاری نسبت به سال گذشته رشد دو برابری را نشان می‌دهد، اظهار کرد: مجموع آورد‌های ۵ حوضه آبی خوزستان رقمی معادل ۶ میلیارد و۷۴۳ میلیون مترمکعب است که از این مقدار سهم کارون بزرگ ۵ میلیارد و۱۷ میلیون مترمکعب، کرخه یک میلیارد و۱۱۷ میلیون مترمکعب است و در حوزه مارون نیز آورد‌ها ۶۰۹ میلیون مترمکعب گزارش داده شده است.

حسونی زاده با بیان اینکه میزان آورد‌ها نسبت به نرمال ۸۳ درصد و نسبت به سال گذشته دو برابر افزایش داشته است، افزود: این در حالی است که در سال گذشته در پنج حوضه آبی

۳ میلیارد و۳۸۱ میلیون مترمکعب ذخایر داشتیم.

کشت یک میلیون هکتار محصولات کشاورزی

مدیر کل جهاد کشاورزی خوزستان نیز در این نشست گفت: برنامه‌ای که برای کشت پاییزه در نظر گرفته شده است کشت محصولات گندم آبی و دیم، جو آبی و دیم، کلزای آبی و دیم، باغات دائمی، نخیلات و نیشکر در مساحت یک میلیون و۱۳۶ هزار و۵۳۵ هکتار است.

سید مجید موسوی با اشاره به ۹۰۰ هزار هکتار اراضی آبی گفت: در حال حاضر وضعیت مزارع در استان به‌ویژه در اراضی آبی بسیار مطلوب است، به طوری که سطح زیر کشت در حوضه دز حدود ۱۷۲ هزار هکتار، مارون ۹۰ هزار هکتار و در کارون نیز ۱۲۳ هکتار است.