دنیای اقتصاد - تبریز - علی نیک رفتار: برای نخستین بار در کشور یافته‌های جدید سلولی و مولکولی همچنین مدل‌های حیوانی بیماری‌های تنفسی آسم و بیماری مزمن انسداد ریوی و روش‌های درمانی جدید این دو بیماری در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز بررسی شد. به گزارش روابط عمومی دانشگاه تبریز، دراین بررسی که توسط پروفسور هرمان مورس، رییس دپارتمان فارماکولوژی مولکولی دانشگاه «گرونینگن» هلند برگزار شد، وی با تشریح تحقیقات جدید انجام شده در زمینه درمان این بیماری‌ها اظهار کرد: مطالعات جدید نشان‌دهنده تغییر در یافته‌های سنتی در این خصوص است. وی با تشریح نقش «استیل کولین» به عنوان واسطه عصبی اصلی پاراسمپاتیک در راه‌های هوایی سیستم تنفسی با عملکرد انقباضی در عضلات صاف این مجاری و ترشح «موکوس» و عمل بر روی گیرنده‌های «موسکارینی» که باعث تنظیم و تغییر وضع سیمای راه‌های هوایی و آثار التهاب در سیستم تنفسی می‌شوند، خاطرنشان کرد: در این میان پاسخ‌های پیش التهابی به اثرات گیرنده‌های «موسکارینی» در سلول‌های عضلات صاف سیستم تنفسی کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. پروفسور مورس، با اشاره به مطالعات جدید انجام شده در این زمینه که بخشی از آن توسط سعید کلاهیان، عضو هیات علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز صورت گرفته است، افزود: در این مطالعات اثرات تحریک گیرنده‌های «موسکارینی» بر روی ترشح «اینترلوکین» هشت توسط سلول‌های عضلات صاف سیستم تنفسی و مکانیسم مولکولی داخل سلولی مربوط به این پاسخ‌دهی انجام پذیرفته است.

وی گفت: نتایج این تحقیقات حاکی از آن است که گیرنده‌های «موسکارینی» نوع سه موجب افزایش پاسخ‌دهی التهابی سلول‌های صاف تنفسی به فاکتور «نکروزکننده» تومور و عصاره استخراجی سیگار از طریق مکانیسم‌های وابسته می‌شوند.

پروفسور مورس افزود: براساس این تحقیقات، داروهای جدید مهارکننده گیرنده‌های «موسکارینی» نه تنها از انقباض مجاری تنفسی جلوگیری می‌کنند بلکه می‌توانند در کاهش التهاب و «پرولیفراسیون» سیستم تنفسی تاثیر بگذارند که این موضوع اهمیت تجویز این داروها را در درمان بیماری تنفسی نظیر آسم و COPD نشان می‌دهد. وی اظهار داشت: تحقیق در زمینه تولید داروهای جدید برای مهار آنزیم‌های موثر در خصوص این بیماری‌ها بر اساس این یافته‌ها همچنان ادامه دارد.

پروفسور مورس در سال ۱۹۵۳ متولد و دارای مدرک دکترای تخصصی در رشته «ایمنوفارماکولوژی» بوده و از پنج سال قبل تاکنون ریاست دپارتمان «فارماکولوژی» مولکولی دانشگاه «گرونینگن» هلند را بر عهده دارد. سعید کلاهیان، استادیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز بخشی از این تحقیقات را در فرصت مطالعاتی خود در دانشگاه «گرونینگن» هلند که یکی از معروف‌ترین دانشگاه‌های اروپا به شمار می‌رود، به انجام رسانده است.