گزارش
تیم روبوکاپ دانشگاه آزاد قزوین مطرح ترین تیم روبوکاپی ایران است
قزوین - حجت فرزین: تیم روبوکاپ دانشگاه آزاد اسلامی قزوین با کسب دهها رتبه برتر در مسابقات جهانی روبوکاپ مطرحترین تیم روبوکاپی در ایران و یکی از حریفان قدرتمند شرکتکنندگان خارجی در مسابقات جهانی است بهطوریکه نام دانشگاه آزاد اسلامی قزوین با مسابقات روبوکاپ گره خورده است که دلیل آن برگزاری موفقیتآمیز چهار دوره از مسابقات روبوکاپ آزاد ایران و کسب مقامهای برتر تیم مرکز تحقیقات مکاترونیک (MRL) در مسابقات جهانی روبوکاپ است.
بر اساس این گزارش، هوش مصنوعی به شکل شگفت انگیزی در حال توسعه و تسخیر تمام عرصههای زندگی بشر است. ورود کامپیوترها، آنچنان تغییرات شگرفی پدید آورد که اکنون جهان منهای آنها ناممکن مینماید.
روبوکاپ یا جام جهانی رباتها پروژهای برای ارتقای هوش مصنوعی، رباتیک و دیگر زمینههای مرتبط است.
فدراسیون جهانی روبوکاپ تلاش میکند تا با طرح مساله استاندارد که گستره آن همه فنآوریهای موجود را به مشارکت و آزمون فرا میخواند به پرورش تحقیقات هوش مصنوعی و رباتهای هوشمند بپردازد.
هدف نهایی روبوکاپ تشکیل یک تیم کاملا هوشمند از رباتهای انسان نما است. روبوکاپ محلی است برای آزمون یک تیم از رباتهای هوشمند پرسرعت در محیطی پویا. روبوکاپ همچنین چارچوبی را برای تحقیق در جنبههای نرمافزاری خود فراهم کرده است. یکی از کاربردهای اصلی فناوری روبوکاپ جستوجو و نجات در زمان وقوع بلایای طبیعی از جمله زلزله در مقیاس وسیع است. روبوکاپ پروژه امداد روبوکاپ را به جهت ارتقای تحقیقات در زمینه مسائل اساسی اجتماعی شروع کرد و از اهداف اصلی آن استفاده مفید از فناوری برای کاهش خسارات جانی ناشی از وقوع بلایای طبیعی است. با این حال مسابقات و کنفراسهای بینالمللی روبوکاپ رکن مرکزی فعالیتها هستند که محققین میتوانند گرد هم آیند و روند تحقیقات را مورد ارزیابی قرار دهند. این مسابقات در دو سطح اصلی برگزار می شوند. مهمترین آن مسابقات جهانی روبوکاپ است که اهمیت آن نزد جامعه جهانی علمی به میزان اهمیت آن نزد دیگر اقشار جامعه جهانی پررنگتر میشود. سطح دوم اصلی آن مسابقات آزاد است که در واقع از اهمیت بالایی از میزبان آن برخوردار است؛ چراکه مقدمهای است برای دریافت میزبانی مسابقات جهانی روبوکاپ.
برگزاری مسابقات روبوکاپ در دانشگاه آزاد اسلامی از چند جهت اهمیت دارد. اول این که آسیب شناسی توسعه علمی در کشور نشان میدهد که یکی از مهمترین مشکلات جامعه علمی کشور، بسته بودن سیستم علمی آن است و شرکت در مسابقات بینالمللی و ارزیابی توان علمی و فنی دانشگاهها در این مسابقات موجب میشود که سیستم مذکور به یک سیستم باز با تعاملات بیرون از خود تبدیل شود.
دوم این که این نوع فعالیت میتواند به تحقیقات کاربردی و همچنین تحقیقات علمی کمک قابلتوجهی نماید. میل به پیروزی در مسابقات انگیزههای لازم را برای استفاده از خلاقیت و غلبه بر محدودیتها افزایش میدهد.
سوم این که فعالیتها میتواند موجب برقراری تعاملات سازنده میان دانشگاه و صنعت شود و قدرت دانش نظری را در حل مسائل کاربردی آشکار کند.
در این شرایط معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی به منظور گسترش روابط بینالمللی در عرصههای علمی و فنی از برگزاری مسابقات متعدد علمی و ایجاد رقابت در عرضه یافتههای علمی و فنی حمایت میکند و نفس رقابت را در همه زمینهها، اقدامی بسیار سازنده در جهت توسعه علمی و فنی و در نتیجه توسعه اقتصادی میداند.
دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی توانستهاند تاکنون در نمایشگاهها، مسابقات دانشجویی داخلی و بینالمللی به مقامهای چشمگیر دست یابند.کسب مقام قهرمان جهانی در رشتههای انسان نما و شبیهساز مربی فوتبال در مسابقات روبوکاپ ۲۰۰۶ آلمان، نایب قهرمانی در رشته شبیه ساز امدادگر در روبوکاپ ۲۰۰۵ ژاپن و دهها مقام از آن جملهاند. حضور قدرتمند کشورمان در مسابقات روبوکاپ موجب شد، در سال ۱۳۸۵، ایران برای اولین بار مجوز برگزاری اولین دوره مسابقات روبوکاپ آزاد ایران را دریافت کند. این مسابقات در محل نمایشگاه بینالمللی تهران با حضور ۸۹ تیم در قالب ۸ لیگ با موفقیت برگزار شد.
در اولین مسابقات روبوکاپ آزاد ایران در مجموع ۱۱۰ تیم شامل ۱۰۰ تیم داخلی و ۱۰ تیم خارجی در رشتههای مختلف به رقابت پرداختند که در مجموع ۱۸ مقام لیگهای روبات امدادگر و شبیهساز، هفت مقام آن توسط واحد قزوین و تهران جنوب دانشگاه آزاد اسلامی کسب شد و در مجموع واحد قزوین با کسب چهار تندیس طلا و یک تندیس برنز بیشترین مقام را از آن خود کرد.
به دنبال این موفقیتهای دانشگاه آزاد اسلامی توانست مجوز برگزاری دومین دوره این مسابقات را، دریافت کند. دومین دوره مسابقات روبوکاپ در قالب ۱۵ لیگ و ۳۶۱ تیم برگزار شد که ۱۷ تیم آن از کشورهای آلمان، ژاپن، اسپانیا، مکزیک، پرتغال، ترکیه، برزیل و امارات متحده عربی بودند. قابل اشاره است که برگزاری مسابقات بینالمللی در ایران و در دانشگاه آزاد اسلامی به این دلیل است که اولا حضور ما با پتانسیل بالا در مسابقات بینالمللی و کسب مقامهای بالا موجب مطرح شدن نام ایران در این مجامع بوده و به دلیل همین موفقیتها، فدراسیونهای مختلف از جمله فدراسیون بینالمللی روبوکاپ، مجوز برگزاری مسابقات در ایران را صادر کرده است. به همین دلیل دانشگاه آزاد اسلامی قزوین توانسته است تیمهای بیشتری را در این مسابقات شرکت دهد، در طیف وسیعتری از لیگها و تورنمنتها شرکت کند و در هزینههای اعزام تیمها به خارج از کشور صرفهجویی کند، به علاوه این مسابقات در ایران میتوانند به عنوان فیلتری برای انتخاب بهترینها عمل کرده و با افزایش تعداد شرکتکنندگان فرصت بیشتری را برای داوری کارهای علمی شرکتکنندگان فراهم کند.
این گزارش میافزاید با این که در ایران روبوکاپ کارنامه درخشانی از حضور در مسابقات و اجرای پروژههای رباتیک دارد، ولی هنوز وارد عرصههای علمی و صنعتی نشده است.
ارسال نظر