مذاکره ایران با عراق برای حفر ۲۰ حلقه چاه در میدان جدید بصره و همجوار با مرز ایران توسط شرکت ملی حفاری

اهواز - کیوانه گرجی: با افتتاح و عملیاتی کردن دو دستگاه سنگین حفاری در خشکی ۲۵ و۲۶ فتح، گامی دیگر به منظور افزایش توان عملیاتی صنعت حفاری کشور برداشته شد.

در مراسم رونمایی از این دو دستگاه، وزیر نفت با بیان اینکه کشور دارای منابع هیدروکربوری قابل‌توجهی است که به عنوان یکی از پتانسیل‌های عظیم کشور برای توسعه اقتصادی، اشتغال، افزایش درآمد و سطح رفاه مردم به کار می‌رود، تاکید کرد: در حوزه صنعت نفت باید تلاش کنیم تا ضمن صیانت از این منابع بتوانیم آنها را بهره‌ور نیز‌سازیم.

سید مسعود میرکاظمی با اشاره به اینکه صنعت حفاری از جمله مواردی است که می‌تواند نقشی اساسی در توسعه کشور داشته باشد، افزود: برای افزایش و توسعه صنعت حفاری باید بتوانیم برنامه پنج ساله خود را تحقق بخشیم تا علاوه بر جبران افت تولید سالانه مخازن نفتی و ضمن تولید نیاز سالانه، تولید بیشتری نیز داشته باشیم تا بتوانیم بر اساس برنامه پنجم توسعه به تولید ۵‌میلیون و ۲۰۰‌هزار بشکه نفت در روز نیز برسیم.

وی با بیان اینکه برنامه پنجم توسعه یک برنامه جامع و اصولی است، تصریح کرد: ضروری است به همان نسبت که از منابع هیدروکربوری برخوردار هستیم از دانش آن نیز برخوردار شویم و بتوانیم در سایر حوزه‌ها نیز حضور فعال داشته باشیم و دانش و توان خود را نیز به اثبات برسانیم.

مقام عالی وزارت نفت در ادامه ضمن تاکید بر توجه به حوزه‌های بالادستی اذعان کرد: این مطلب از اولویت‌های بسیاری برخوردار است که باید در برنامه‌های وزارتخانه علاوه بر حفظ ارزش‌های ایجاد شده، توسعه مناسب با برنامه‌ها را هم داشته باشیم.

میرکاظمی گفت: در این راستا لازم است مراکز آموزش عالی، نظام‌های حمایتی با همکاری بخش خصوصی و دولتی به گونه‌ای مدیریت و حاکمیت خود را انجام دهند تا بتوانیم منابع در حال رشد و قابل‌جذب را محقق کنیم و آینده روشنی را برای اقتصاد کشور رقم بزنیم.

در این مراسم، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز با بیان اینکه طی دو سال گذشته اقدامات خوبی در جهت اجرای طرح صرفه جویی در مصرف انرژی به عنوان یک الگو و تعمیم آن در سایر بخش‌ها انجام شده است، اظهار کرد: در نهایت خروجی این مطالعات منجر به کاهش سالانه ۱۰۰‌میلیون‌دلار صرفه جویی در انرژی شد که امیدواریم به عنوان یک پایلوت

قابل تعمیم باشد. سیف‌الله جشن ساز با بیان اینکه دولت به منظور افزایش ناوگان حفاری و تحت پوشش قرار دادن نیازهای صنعت حفاری سرمایه‌گذاری ۵۰۰‌میلیون‌دلاری دارد، تصریح کرد: بر اساس مطالعات ۴ سال گذشته مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران مقرر شد نیاز کشور به حفر تعداد چاه‌های خشکی و دریا و همچنین میزان متراژ حفاری تا افق ۱۴۰۳ برآورد شود که با مشخص شدن فاصله نیاز ۲۴ تایی در دریا و۵۰تایی در خشکی با موجودی امروز، دولت اجازه سرمایه‌گذاری ۵۰۰‌میلیون‌دلاری را طی یک برنامه ۴ساله داد.

وی ضمن تاکید بر این نکته که نگاه شرکت ملی حفاری تنها بر بازار داخل نیست و بازارهای خارج از کشور را نیز مدنظر دارد از مذاکره جدی ایران با عراق برای حفر ۲۰ حلقه چاه در میدان جدید بصره و همجوار با مرز ایران توسط شرکت ملی حفاری خبر داد.

جشن ساز در ادامه با بیان اینکه در مجموع روند کاری شرکت ملی حفاری ظرف ۲۰ سال گذشته یک روند روبه‌ ‌رشد و توسعه است، گفت: این شرکت در ابتدا کار خود را با ۸ دستگاه حفاری آغاز کرد؛ در حالی که امروز با ۶۰ دستگاه تنها شرکت در محدوده خلیج‌فارس است که کلیه سرویس‌های حفاری را خود به صورت یکجا در اختیار دارد.

جشن ساز با بیان اینکه اگر شرکت ملی حفاری با تدبیر حضرت امام (ره) تاسیس نمی‌شد، امروز مجبور بودیم سالانه یک‌میلیارد‌دلار برای انجام خدمات حفاری به شرکت‌های خارجی پرداخت کنیم، خاطرنشان کرد: پیش از انقلاب ۴۶ شرکت خارجی که به طور عمده آمریکایی و اروپایی بودند، خدمات حفاری کشور را با قیمت‌های زیاد انجام می‌دادند که خروج شرکت‌های خارجی از کشور را به مثابه تهدیدی جهت ضربه زدن به صنعت حفاری کشور دانستند؛ در حالی که با تلاش متخصصان داخلی این تهدید به یک فرصت تبدیل شد.

همچنین در ادامه این مراسم، مدیر عامل شرکت ملی حفاری ایران نیز با بیان اینکه راندمان کاری شرکت ملی حفاری طی ۴ سال گذشته رقمی برابر با ۲۰ سال گذشته است، اظهار کرد: مجموعه‌ای که امروز مد نظر دارید طی

قراردادی با شرکت چینی و به ارزش ۵۸‌میلیون‌دلار است که با اجرای آن تعداد

۵ دستگاه جدید حفاری به ناوگان حفاری کشور اضافه می‌شود و همچنین ۸ دستگاه حفاری نیز بازسازی خواهد شد که بخشی از آن نیز با یک شرکت ایرانی است که مخازن گل را ساخته است.

حیدر بهمنی با بیان اینکه دو دستگاه سنگین حفاری در خشکی ۲۵ و۲۶ فتح دو ماه زود تر از موعد زمانی خود وارد چرخه حفاری کشور شده‌اند، تصریح کرد: در راستای اجرای برنامه ۵ ساله شرکت،‌درصدد تجهیز خود هستیم تا بتوانیم به بهترین نحو با نیروی ایرانی و توان ایرانی به خدمت مشغول شویم.

وی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۵دستگاه دیگر در حال ورود به صنعت حفاری است، گفت: به‌رغم ۴۰‌درصد افزایش کاری اما متاسفانه با ضعف در دریا مواجه هستیم؛ به طوری‌که امروز تنها ۱۳ دستگاه در ناوگان دریایی داریم که ۵ دستگاه آن در اجاره شرکت است و این در حالی است که کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس با ۶۰ دستگاه در حال فعالیت هستند.

بهمنی همچنین با بیان اینکه خوشبختانه هیچ‌گونه مشکلی در خشکی نداریم، گفت: در خشکی به‌رغم اینکه پاسخگوی نیاز کشور هستیم توانسته‌ایم در خارج از کشور نیز گستره فعالیت خود را توسعه بخشیم؛ به طوری‌که امروز کار در لیبی و ترکمنستان را آغاز کرده‌ایم و طی یک قرار داد با عراق نیز به زودی فعالیت خود را در یکی از میادین جدید بصره آغاز خواهیم کرد.

مدیر بازسازی و ارتقای دستگاه‌های حفاری شرکت ملی حفاری ایران نیز درباره مزیت‌های این دستگاه گفت: کارشناسان و متخصصان شرکت با همکاری و همیاری نیروهای توانمند در شرکت‌ها و مجموعه‌های صنعتی بخش خصوصی داخلی موفق شدند با تعمیر اساسی و تغییر سیستم‌های مکانیکی دستگاه‌های ۱۱ و ۱۲ قدر به سیستم برقی، دستگاه جدید را تحت نام ۲۵ و ۲۶ فتح در گردونه عملیاتی حفاری چاه‌های توسعه ای و اکتشافی نفت و گاز تا عمق ۶‌هزار متر قرار دهند.

عبدالعلی مطهری گفت: این اقدام، افزون بر ایجاد اشتغال و خود کفایی و خود اتکایی، در قیاس با خرید دستگاه دست‌کم ۵۰‌درصد صرفه اقتصادی برای کشور دارد.

گفتنی است، این دستگاه‌ها که به دست توانای متخصصان داخلی بازسازی و ارتقای کیفی یافته‌اند، پیش از این با عمر بالای ۴۰ سال تحت عنوان ۱۱ و ۱۲ قدر در چاه‌های تعمیری به کار گرفته می‌شدند.

بازسازی و ارتقای این دستگاه‌ها در اجرای طرح بازسازی و ارتقای کیفی ۸ دستگاه حفاری در داخل کشور محقق شده است که در قالب آن دستگاه‌های حفاری مکانیکی موسوم به «قدر» و دستگاه‌های نیمه برقی «نصر» به دستگاه‌های تمام برقی پیشرفته «فتح» ارتقا می‌یابند.

این طرح از شهریور سال گذشته در منطقه صنعتی کلان شهر اهواز کلید خورد و در این ارتباط ظرفیت دستگاه‌‌ها به یک‌میلیون پوند و توان آنها به ۲‌هزار اسب بخار افزایش یافته است و از سامانه پیشرفته برقی هدایت حفاری (اس سی آر) برخوردار شده‌اند.