افزایش ضریب تحمل خراسان‌رضوی در برابر خشکسالی

مشهد - زهره الوندی: مدیرکل دفتر بازسازی و حوادث غیرمترقبه استانداری خراسان رضوی گفت: مهم‌ترین دستاورد اقدامات پیشگیرانه و مقابله با خشکسالی‌های اخیر، افزایش ضریب تحمل خراسان رضوی در برابر خشکسالی‌های احتمالی آینده بود.

جواد عرفانیان افزود: بحران خشکسالی در سال‌های اخیر با اعمال مدیریت واحد و مدیریت زمان، تحت کنترل در آمده و از تهدید به فرصت تبدیل شد.

وی با بیان اینکه ۹۴ درصد از مساحت خراسان رضوی در سال زراعی ۸۷ - ۸۶ با خشکسالی حاد و شدید مواجه بود، گفت: در ۴۰ سال اخیر این شدت در خشکسالی بی‌سابقه بوده است.

مدیرکل دفتر بازسازی و حوادث غیرمترقبه استانداری خراسان رضوی با اشاره به برنامه‌ریزی‌های انجام شده در ستاد حوادث و سوانح غیرمترقبه استان برای تحقق سیاست‌های راهبردی ابلاغ شده توسط دولت افزود: در مجموع با اعتباری معادل ۴۰۰‌میلیارد تومان برای مقابله با حوادث و سوانح غیرمترقبه استان، به ویژه خشکسالی اقدام شد.

عرفانیان ادامه داد: با توجه به سیاست ستاد حوادث غیرمترقبه استان، مبنی‌بر اجرای پروژه‌های موثر، اعتبار در نظر گرفته شده برای مقابله با حوادث و سوانح غیرمترقبه و خشکسالی در اجرای یک هزار و ۵۰۰‌میلیارد تومان در اجرای پروژه‌ها مشارکت داده شده است و در نتیجه خشکسالی به نحو مطلوبی تحت‌کنترل درآمد.

وی افتتاح طرح آبرسانی امام رضا(ع) را از جمله دستاوردهایی معرفی کرد که موجب شد تهدید خشکسالی به فرصت تبدیل شود و گفت: حفر ۱۳۰ حلقه چاه موجب تامین بخشی از آب شرب مشهد شد و این طرح نقش موثری در تامین آب شرب مشهد در تابستان سال گذشته ایفا کرد.

مدیرکل دفتر بازسازی و حوادث غیرمترقبه استانداری خراسان رضوی ادامه داد: همچنین در مدت خشکسالی اخیر، طرح عظیم انتقال آب از سد دوستی به مشهد مقدس تکمیل شد و از ابتدای سال جاری به میزان دو مترمکعب بر ثانیه از آب این سد به مشهد منتقل می‌شود.

عرفانیان افزود: طی چند ماه آینده با ساخت ۳۲ کیلومتر شبکه انتقال، دو مترمکعب بر ثانیه به میزان آب منتقل شده به مشهد از سد دوستی افزوده شده و طبق برنامه پیش‌بینی شده طی یک سال آینده، تمامی ظرفیت خط انتقال آب از سد دوستی به مشهد مقدس که شش مترمکعب بر ثانیه است به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی اصلاح و توسعه شبکه آبرسانی آب شرب مشهد را از دیگر دستاوردهای حاصل شده در مقابله با خشکسالی عنوان کرد و گفت: این طرح امکان استفاده از دبی بالای آب سد دوستی را فراهم می‌کند. همچنین با مشارکت در اجرای ۳۸ مجتمع آبرسانی روستایی، آب شرب ۳۷۰ روستای استان با ظرفیت ۳۸‌هزار خانوار تامین می‌شود.

مدیرکل دفتر بازسازی و حوادث غیرمترقبه استانداری خراسان رضوی یکی دیگر از ۱۸ دستاورد قابل‌توجه تبدیل تهدید خشکسالی به فرصت را، اجرای طرح‌های جداسازی آب شرب از آب مورد نیاز آبیاری فضای سبز دانست و گفت: با اجرای این طرح در ۵۴ شهر استان، علاوه‌بر کمک به طرح‌های نیمه تمام، مقادیر قابل‌ملاحظه‌ای به سرانه آب شرب شهری افزوده شد.

عرفانیان افزود: در سال گذشته همچنین طرح‌هایی از قبیل حفر، تعمیر و تجهیز چاه‌های آب، احیا و مرمت چشمه‌ها و قنوات، احداث مخازن و استخرها و تانکرهای ذخیره آب، اجرای طرح‌های اصلاح الگوی کشت و شیوه‌های نوین آبیاری نیز اجرا شد.

وی با اشاره به اجرای طرح‌های اصلاح و تعمیر و توسعه شبکه‌های آبرسانی، توسعه عرصه‌های منابع طبیعی، اجرای طرح‌های آبخیزداری و تکمیل چند طرح پساب که موجب تولید آب به میزان یک هزار لیتر بر ثانیه می‌شود، گفت: با اجرای این گونه اقدامات و طرح‌های متعدد دیگر که با مشارکت اعتبارات دفتر بازسازی و حوادث غیرمترقبه استانداری خراسان رضوی اجرا شد، عملا ضریب تحمل استان در خشکسالی‌ها افزایش یافته است.