امید شکری

بخش پایان

سرعین، نگین گردشگری آذربایجان

شهر توریستی سرعین به‌دلیل وجود آب‌های گرم متعدد که اکثریت آنها دارای خواص درمانی است. همچنین برخورداری از شرایط ممتاز آب و هوایی ییلاقی باعث شده تا در فصل تابستان مورد توجه گردشگران قرار گیرد، به‌طوری‌که متوسط مراجعات توریست‌ها در روزهای تابستان ۳۰‌هزار نفر است و در روزهای تعطیل و شرایط مساعد آب و هوایی حتی به ۱۰۰‌هزار نفر هم می‌رسد.

امروزه مساله جذب توریست در شهر توریستی سرعین با دو چالش عمده مواجه بوده که هر لحظه ادامه حیات آنرا تهدید می‌کند.

۱ -ترک زود هنگام توریست‌ها به‌دلیل کمبود امکانات اقامتی و تفریحی

۲ -نارضایتی توریست‌ها وامکان کاهش تعداد آن با بروز مشکلات بهداشتی و احیاناً فرهنگی و اجتماعی

مسائل و مشکلات توسعه بخش توریسم اردبیل

سرزمین آذربایجان به ویژه منطقه اردبیل با توجه به پیشینه تاریخی درخشان، وجود آب و هوای متنوع و جاذبه‌های دیدنی قابلیت توسعه بخش اعظمی‌ از انواع توریسم را دارا می‌باشد و این نکته را نباید از نظر دور داشت که هر نوع توریسمی‌در مسیر توسعه خود در این منطقه دارای ملاحظات و محدودیت‌هایی است که این محدودیت‌ها شامل موارد طبیعی، فرهنگی، اخلاقی، اقتصادی و حتی سیاسی است می‌توان مهم ترین علت عدم توسعه صنعت توریسم و حتی توسعه همه جانبه را در منطقه اردبیل عدم اختصاص بودجه مناسب و به موقع و وجود تبعیض نسبت به این منطقه دانست.

مشکلات بخش نظری

در بخش نظری با وجود‌آگاهی کامل نسبت به اهمیت توسعه صنعت گردشگری و مقایسه وضعیت نه چندان مطلوب این منطقه با توجه به استعدادها و پتانسیل‌های فراوان نسبت به استان‌های مرکزی که با وجود جاذبه‌های طبیعی اندک صنعت توریسم با استفاده از اعتبارات ملی توسعه داده‌اند، به دلیل سیاست‌های اعمال شده تلاش‌های بسیار اندک در امر توسعه توریسم این منطقه انجام شده است. این در حالی است که بخش عمده گردشگران علاقه‌مند به سفر به منطقه اردبیل با انگیزه طبیعت گردی، گردشگری روستایی، ورزشی و کمتر تفریحی دست به این اقدام می‌زنند، علاوه براین چون صنعت گردشگری برای منطقه درآمدزاست در این عرصه نیز محاسبه هزینه و فایده ملاک اصلی تصمیم‌گیری است به‌ویژه که در شرایط کنونی بحران بیکاری منطقه اردبیل را تهدید می‌کند و توسعه صنعت گردشگری با کمترین سرمایه‌گذاری بالاترین اشتغالزایی را به‌دنبال خواهد داشت.

مشکلات بخش اجرایی

یکی از مولفه‌های اصلی و عمده در جذب توریست توجه به مساله ترابری است که از این لحاظ منطقه اردبیل در تنگنای بسیار شدید قرار دارد. اختصاص بودجه بسیار اندک برای احداث خط آهن میانه - اردبیل - مغان، نامناسب بودن اکثر جاده‌های استان و عدم تجهیز فرودگاه اردبیل به دستگاه‌های ناوبری پیشرفته باعث بروز مشکلات عدیده‌ای در این بخش شده است. جاده‌های زمینی نیز در فصول سرما خطرناک و حادثه خیز می‌باشند و نبود امکانات ریلی یعنی قطار که از امنیت بسیار خوبی در فصل زمستان برخوردار است، از دیگر مشکلات است. بازاریابی و معرفی جاذبه‌های گردشگری منطقه با استفاده از تکنولوژی‌های جدید در داخل و خارج از کشور به خوبی انجام نمی‌شود. در این مورد نیز ارگان‌های مربوط به گردشگری درمنطقه دارای نقایص متعددی هستند.