اجرای 70درصد مصوبات با 87‌درصد پیشرفت در خراسان رضوی
گزارش و عکس: میترا یافتیان
عصر روز یکشنبه ۲۸بهمن ماه سال جاری با خبر شدم امام رضا مرا طلبیده، اما با گروه خبرنگاران حوزه دولت که تقریبا هیچ آشنایی با این تیم نداشتم.

بنا به گفته روابط عمومی نهاد ریاست جمهوری ساعت 6 و 45 دقیقه روز جمعه سوم اسفند 1386 در پاویون دولت فرودگاه مهرآباد حاضر شدیم، بماند که تا ساعت 8 صبح منتظر شدیم و حدود ساعت 8 و 20 دقیقه بود که خود را به پروازی با هواپیمای بوئینگ 747 که متعلق به شرکت هواپیمایی سها بود، سپردیم. البته با ورود به هواپیما تفکری که از قبل داشتم غلط از آب درآمد و سفر خبرنگاران با دکتر جوانفکر، مشاور مطبوعاتی رییس‌جمهوری به مشهد، عادی بود و مردم نیز در این پرواز با ما همراه بودند.
و این گونه بود که با خبرنگاران حوزه دولت از رسانه‌های مختلف در یازدهمین سفر پیگیری مصوبات رییس‌جمهوری و هیات دولت همراه شدم.
رییس‌جمهوری در راس مجموعه هیات دولت بیست و دوم فروردین ماه سال ۸۵ به خراسان رضوی سفر و با اجرای ۲۲۲پروژه در مناطق مختلف این استان موافقت کرده بود. از آن زمان تاکنون بسیاری از این پروژه‌ها مورد بهره‌برداری قرار گرفته و افتتاح رسمی برخی از این پروژه‌ها نیز قرار است همزمان با دور دوم سفر استانی هیات دولت به خراسان رضوی تا پایان سال جاری صورت گیرد.
حدود ساعت ۹ و ۳۰ دقیقه، هواپیما در فرودگاه‌هاشمی نژاد مشهد به زمین نشست و تیم اعزامی خبرنگاران به همراه مشاور مطبوعاتی رییس‌جمهوری مورد استقبال استاندار خراسان رضوی و مسوولان این استان قرار گرفتند تا از چگونگی روند اجرایی شدن مصوبات بازدید به عمل آورند.
در مشهد اتوبوسی در اختیار تیم رسانه‌ای قرار گرفت که تنی چند از مسوولان عالی استان نظیر استاندار، معاونان وی و برخی مسوولان استانی خبرنگاران را در طول سفر همراهی و در مواقع مختلف توضیحاتی در مورد با پروژه‌های در نظر گرفته شده برای بازدید را به خبرنگاران ارائه می‌دادند.
صفر شدن آمار آدم‌ربایی
در آغاز سفر محمد جواد محمدی زاده، استاندار خراسان رضوی پس از ارائه توضیحاتی در مورد ویژگی‌های استان، خراسان رضوی را دارای ضریب امنیتی بالایی دانست و گفت: با توجه به نقش فراملی خراسان رضوی، خوشبختانه طی دو سال گذشته ضریب امنیتی استان افزایش چشمگیری یافته و شرارت‌هایی نظیر آدم ربایی در این استان به صفر رسیده است.
وی گفت: طی این مدت همچنین کمربند امنیتی بسیاری با کشورهای همسایه ایجاد شده؛ طوری که در سال ۸۰ بیش از ۳۵۰ نفر آدم‌ربایی در استان وجود داشته، اما در فاصله دو سال گذشته این رقم به صفر رسیده است.
وی رشد سفرهای داخلی و خارجی به مشهد را به تبع افزایش ضریب امنیتی در استان خراسان رضوی دانست و افزود: طی سال جاری و در مقایسه با سال قبل، مسافرت در کشور 13‌درصد رشد داشته، در حالی که در خراسان رضوی 60‌درصد در بخش مسافر خارجی و 40‌درصد در بخش مسافران داخلی افزایش مسافر صورت گرفته است.
بهره‌برداری خط تولید «ویتارا»از محل منابع زودبازده
اولین پروژه مورد بازدید خبرنگاران در این سفر، کارخانه ایران خودرو خراسان بود. طی این بازدید محمد مهدی سیادت، مدیر عامل ایران خودرو خراسان به ایجاد مراحل نخست راه‌اندازی این شرکت در سال 79 اشاره کرد و گفت: با تکمیل پروژه‌های در دست اجرا در سال 87، امکان افزایش تولید خودرو که هم اکنون 70‌ هزار خودرو در سال است، به 150‌ هزار خودرو در سال‌های آتی فراهم می‌شود.
وی تصریح کرد: پروژه ویتارا از محل طرح‌های زودبازده حمایت شد و در مدت کمتر از شش ماه به بهره‌برداری رسید که برای تحقق این امر ۱۷۰‌ میلیارد ریال به این شرکت پرداخت شد و با سرمایه گذاری ۹۷‌ میلیارد ریالی سهامداران، پروژه در فروردین ۸۶ با حضور معاون اول رییس‌جمهوری به بهره‌برداری رسید و از این طریق برای یک‌ هزار و ۵۲۵ نفر اشتغال به کار مستقیم ایجاد شده است. وی درباره ویژگی‌های خودروی ویتارا توضیح داد: پنج‌درصد قطعات به کار رفته در این خودرو ساخت داخل است، ضمن اینکه برای نخستین بار دستگاه‌های جوشکاری این خودرو با صرفه‌جویی ارزی ۱۵۰‌درصدی در داخل کشور ساخته می‌شود. بر همین اساس در حال حاضر تولید روزانه خودروی گرند ویتارا ۲۲ دستگاه است که از سال آینده این تعداد به ۴۰خودرو افزایش خواهد یافت.
تامین برق مورد نیاز کشور از طریق نیروگاه بادی بینالود
فخر نبوی، مدیرعامل برق استان خراسان رضوی به بادخیز بودن منطقه بینالود اشاره کرد و گفت: طی سفر رییس‌جمهوری مصوب شد تا نقاط بادخیز استان تعیین و در آن مناطق نیروگاه تاسیس شود، لذا به این منظور هشت نقطه شناسایی شد که یکی از آنها تونل باد بینالود به عنوان منطقه‌ای منحصر به فرد در کشور و حتی دنیا است.
وی با اشاره به تولید 40‌ هزار مگاواتی این نیروگاه بادی گفت: نیاز کنونی کل کشور به انرژی برق توسط این نیروگاه‌ها قابل استحصال است، البته ایجاد 43 مولد بادی در برنامه بوده که از ابتدای سال جاری 23 مولد نصب و راه‌اندازی شده که هر یک از آنها توان تولید 660 کیلو وات انرژی الکتریکی دارد.
وی افزود: از دیگر ویژگی‌های بهره‌گیری از این نیروگاه این است که انجام فعالیت‌های این سیستم بدون سوخت فسیلی است و آثار مخرب بر محیط زیست ندارد و طبق پیش‌بینی‌های صورت گرفته قرار است در سفر دوم رییس‌جمهوری به این استان مورد بهره‌برداری قرار گیرد.
مصوبات محقق شده نیشابور
نظریان، فرماندار نیشابور اختصاص ۱۱‌ میلیارد و ۵۰۰‌ میلیون ریال اعتبار برای این شهرستان را از مصوبات سفر اول رییس‌جمهور به نیشابور دانست و افزود: تاکنون ساخت دو سالن ورزشی برای مردان و زنان و جذب بیش از ۵۰دستگاه اتوبوس در این شهرستان محقق شده است.
به گزارش دنیای اقتصاد، در جریان سفر به نیشابور سالن ورزشی بانوان نیشابور با اعتبار 250‌ میلیون تومان و با زیر بنای یک‌ هزار و 260 متر مربع و امکانات ورزشی با حضور مشاور مطبوعاتی رییس‌جمهوری، استاندار خراسان رضوی و اصحاب رسانه افتتاح شد.
بنابراین گزارش، در اولین سفر رییس‌جمهوری و هیات دولت به استان خراسان رضوی احداث ۴۱ سالن ورزشی برای خواهران و برادران در سال ۸۵ تصویب شد که بنا به گفته مسوولان تربیت بدنی استان، حداقل زمان احداث این سالن‌ها ۴ ماه و حداکثر زمان آن حدود ۱۲ ماه بوده است که در حال حاضر بیش از ۶۰‌درصد پروژه‌ها به اتمام رسیده و ما بقی در مرحله کفپوش است و تا قبل از شروع سال جدید به اتمام می‌رسد.
افزایش 9 برابری تولید فولاد در خراسان
استاندار خراسان رضوی با اشاره به برخی تحولات در دست اقدام در راستای برنامه بلند مدت توسعه صنعت در این استان گفت: برای تحقق اهداف از پیش تعیین شده بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود در بخش خصوصی مورد توجه قرار گرفته است، طوری که هم اکنون حمایت‌های جدی از این بخش برای فعالیت در حوزه صنعت صورت می‌گیرد.
سید حسین احمدی، مدیر کل صنایع و معادن خراسان رضوی نیز به برنامه‌های در دست اجرا در حوزه صنعت استان اشاره کرد و گفت: مطابق برنامه ریزی‌های انجام شده قرار است تا پایان برنامه چهارم توسعه افزایش ظرفیت تولید سیمان از 5/1‌ میلیون تن به 9‌ میلیون تن، افزایش ظرفیت خودروسازی استان از 37‌ هزار دستگاه در سال 85 به 120‌ هزار دستگاه، توسعه فولادسازی از 650‌ هزار تن به حدود 6‌ میلیون تن محقق شود. وی تصریح کرد: همچنین افزایش برق مصرفی سهم صنعت و معدن از 650 مگاوات ساعت در سال فعلی به 1500 مگاوات در سال 90 و 2900 مگاوات در 1395 و گاز مصرفی از 5/4‌ میلیون متر مکعب در روز به 17‌ میلیون در سال 1390 و 30‌ میلیون در سال 1395 از دیگر طرح‌های در دست انجام است.
پروژه کنارگذر برای کاهش ترافیک درون شهری مشهد
طرح کنارگذر شمالی شهر مشهد با اعتباری بالغ بر 112‌ میلیارد تومان از کیلومتر 25 جاده مشهد- قوچان شروع شده و با عرض 44 متر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت، شش دستگاه تقاطع غیرهمسطح، 270 دستگاه پل کوچک و هفت دستگاه پل بزرگ و رودخانه‌ای است.
رییس حوزه آزادراه‌های استان خراسان رضوی در این باره به خبرنگاران گفت: اجرای پروژه کنار گذر شمالی مشهد در کاهش ترافیک درون شهری مشهد و نظم بخشیدن به تردد خودروهای سنگین در محدوده این شهر بسیار موثر است.
وی از پیشرفت 56‌درصدی این پروژه خبر داد و گفت: یک‌ میلیون تن آسفالت، 220‌ هزار متر مکعب بتن و چندین‌ میلیون مترمکعب خاک ریزی اصلی‌ترین مصالح مورد نیاز این طرح است.
تکمیل دو پروژه‌ بزرگ و نیمه کاره سبزوار در دولت نهم
در ادامه این سفر، از سبزوار نیز بازدیدی داشتیم که در طول مسیر علی اصغر عنابستانی، فرماندار سبزوار با اعلام پیشرفت 85‌درصدی مصوبات سفر احمدی نژاد به این شهرستان گفت: اجرای 22 پروژه در سفر رییس‌جمهوری به سبزوار مصوب شد و هم اکنون اجرای تمامی مصوبات در بخش کشاورزی و آبخیزداری به پایان رسیده است؛ اما در دو بخش بهداشت و درمان و میراث فرهنگی عملیات اجرایی همچنان ادامه دارد.
وی از طولانی شدن احداث و تکمیل بیمارستان جغتای و مجتمع فرهنگی اسرار سبزوار خبر داد و گفت: هر یک از این پروژه‌ها بیش از ۱۰ سال در مرحله اجرا متوقف بودند که با اختصاص منابع لازم توسط دولت نهم هر دو پروژه به بهره‌برداری رسیده است. وی عامل طولانی شدن زمان تکمیل این پروژه‌ها را برخی ناهماهنگی‌ها در دولت قبلی میان مسوولان وزارت مسکن و وزارت بهداشت برشمرد. وی یادآور شد: فقط در بخش ساخت مسکن محرومان با مشکلاتی مواجه بودیم که خوشبختانه این طرح‌ها نیز همچنان در حال ساخت‌وساز است. به گفته عنابستانی، در طول سفر احمدی نژاد به استان خراسان رضوی و طی بازدید از سبزوار، چهار طرح ورزشی به تصویب هیات دولت رسید که عملیات ساخت دو سالن ورزشی بانوان و آقایان از این مصوبات به پایان رسیده است.
همچنین استادیوم شهید مطهری سبزوار نیز با اعتباری
۳/ ۲‌ میلیارد ریال تکمیل و عملیات اجرایی آن نیز به اتمام رسیده است.
اختصاص 300 هکتار زمین در سبزوار برای طرح مسکن 99 ساله
مجید توتونچی، رییس سازمان مسکن و شهر سازی خراسان رضوی با بیان اینکه در سال جاری ۲۰‌ هزار متقاضی مسکن در سبزوار ثبت‌نام کرده‌اند، اظهار کرد: از این تعداد شش‌ هزار نفر واجد شرایط شناخته شده اند که در قالب ۸۶ تعاونی و اتحادیه به سازمان مسکن استان معرفی شدند.
وی شهرستان سبزوار را از موفق ترین شهرهای استان خراسان رضوی در زمینه مسکن دانست و افزود: یکی از عوامل موفقیت این شهرستان وجود زمین کافی برای اجرای طرح‌های عمرانی در سبزوار است. ضمن اینکه از هم اکنون برای تامین زمین مورد نیاز در 5 سال آینده برای سبزوار پیش‌بینی‌های لازم صورت گرفته است.
توتونچی تصریح کرد: تاکنون تفاهم نامه احداث ۵۰۰ واحد و قرار داد ۷۳۴ واحد مسکونی دیگر در قالب چهار شرکت تعاونی امضا شده است. وی ادامه داد: تاکنون عملیات اجرایی برای ۲۳۰ واحد مسکونی انجام شده و پنج‌ هزار و ۵۵۰ واحد برای تامین اعتبار به بانک معرفی شده است.
فقدان آب آشامیدنی سالم در 40روستای سبزوار
طی بازدید خبرنگاران از سبزوار، احمد بزرگیان، نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی نیز در جمع مردم و خبرنگاران حضور داشته و طی سخنانی اظهار کرد: فقدان آب آشامیدنی سالم و عدم دسترسی به آب لوله کشی برای ۴۰ روستای سبزوار از مهم‌ترین مشکلات این شهرستان است که انتظار می‌رود در سفر بعدی رییس‌جمهوری به استان خراسان رضوی این مشکل مرتفع شود.
سرخس
برنامه روز دوم سفر از ساعت ۶ و ۱۵ دقیقه صبح با عزیمت خبرنگاران از مشهد به سرخس آغاز شد.
براساس اطلاعاتی که ارائه شد 60‌درصد ساکنان این شهرستان 87‌ هزار نفری قومیت‌های زابلی، بلوچی و ترک و کرد داشته و اغلب روستانشین هستند. همچنین بخش اعظم زمین‌های موجود در سرخس موقوفه آستان قدس رضوی بوده است؛ به همین دلیل اجرای طرح مسکن 99 ساله در این منطقه از روند اجرایی قابل قبولی برخوردار نبوده است.
احداث و تکمیل بیمارستان ۶۴ تختخوابی سرخس در زمینی به مساحت ۱۰‌ هزار مترمربع و با زیربنای ۱۵۰۰ مترمربع و نیز احداث دو سالن ورزشی بانوان و آقایان با مساحت ۱۲۰۰ متر مربع از جمله مصوبات سفر رییس‌جمهوری به این شهرستان بود.
استاندار خراسان رضوی در تشریح مشکل گازرسانی در پاره‌ای از نقاط این شهر به خبرنگاران گفت: ساخت غیرمجاز و ناایمن بودن منازل مسکونی دلیل عدم بهره‌مندی مردم این منطقه از شبکه گازرسانی است؛ البته شهرداری استان مطالعات کافی را در این زمینه انجام داده و براساس آن اعلام شده است که حتی امکان مقاوم‌سازی این واحدها وجود ندارد و این منازل با کمترین لرزه‌ای تخریب می‌شوند.
رهایی از بلاتکلیفی منطقه ویژه اقتصادی سرخس
طی بازدید خبرنگاران از سرخس همچنین اطلاعاتی پیرامون مزیت‌های منطقه ویژه اقتصادی سرخس ارائه شد. استاندار خراسان رضوی در این رابطه افزود: به طور کلی سه منطقه آزاد تجاری در کشور موجود است که منطقه ویژه اقتصادی سرخس به دلیل زیرساخت‌ها، حجم گسترده و بهره‌مندی از آب، فاضلاب و نیروگاه در میان مناطق یاد شده از امتیازات ویژه‌ای برخوردار است.
به گفته محمدی زاده، آستان قدس رضوی برای ایجاد این منطقه ۵۰۰‌ میلیارد ریال پرداخت کرده که به دلیل مشکلات ناشی از این سرمایه گذاری میان آستان قدس رضوی و وزارت راه و ترابری، تکمیل و راه‌اندازی آن از ۱۲ سال پیش آغاز و در نیمه راه بلاتکلیف رها شده بود. وی ادامه داد: با مصوبه‌ای که رییس‌جمهوری در این خصوص ارائه کرد، مشکل مدیریتی این منطقه رفع و در طول یک سال ۴۵ درصد از کار انجام شد. استاندار خراسان رضوی در تشریح انتفاع مردم از این منطقه اقتصادی گفت: در حال حاضر راه‌آهن اتحاد جماهیر شوروی سابق که توانایی جابه‌جایی و حمل و نقل ۵۰‌درصد از تجارت ریلی دنیا را در اختیار دارد، از طریق خط راه‌آهن منطقه سرخس به حوزه خلیج‌فارس وصل شد، در حالی‌که در گذشته خطوط راه‌‌آهن شوروی سابق فقط به کشورهای اروپایی متصل بود و به آسیا هیچ نقطه اتصالی نداشت.
محمدی‌زاده بیان کرد: پیش از این، بیشترین تولید پنبه از کشورهای قزاقستان و ازبکستان باید به حوزه خلیج‌فارس می‌رفت که به دلیل این مشکل یاد شده که سه رییس‌جمهور قادر به رفع آن نشدند، ما نمی توانستیم از این خط ترانزیتی استفاده کنیم‌‌. وی خاطرنشان کرد: از این پس ما می‌توانیم با این ظرفیت‌سازی ایجاد شده بسیاری از مشکلات اقتصادی منطقه را رفع کنیم.
افزایش ۱۲درصدی سرانه ورزشی
مدیرکل تربیت‌بدنی خراسان رضوی با بیان اینکه سرانه ورزشی استان با سفر رییس‌جمهور به این استان از 15 درصد به 27 درصد افزایش یافته، یادآور شد: به دنبال مصوبات سفر احمدی نژاد سرانه ورزشی استان حدود 12 در‌صد افزایش یافت و انتظار می‌رود در سفر دوم رییس‌جمهور این میزان به 30 درصد افزایش یابد.
شرکت پالایش گاز شهید‌هاشمی‌نژاد قطب انرژی شمال شرق کشور
طی بازدیدی که از شرکت پالایش گاز شهید‌هاشمی‌نژاد به‌عمل آمد، حسنی مدیر‌عامل این شرکت در توضیحی به خبرنگاران گفت: این پروژه گاز مصرفی 6 استان واقع در حوزه شمال و شمال کشور را تامین می‌کند و در کیلومتر 165 جاده مشهد- سرخس در منطقه عملیاتی خانگیران واقع شده است. وی یادآور شد: عملیات اجرایی این پروژه از سال 1354 آغاز و فاز اول آن در سال 1362 (سه واحد تصفیه گاز) و فاز دوم آن (دو واحد تصفیه گاز) در سال 1381 مورد بهره‌برداری قرار گرفت. ظرفیت اسمی پالایش گاز ترش در این شرکت 35 میلیون متر مکعب در روز و ظرفیت عملی پالایش گاز ترش در آن 42 میلیون متر مکعب در روز است. همچنین این واحد قادر است هم‌اکنون حدود 1800 تن گوگرد در روز تولید کند.
رفع کلی کمبود آب شرب مشهد در تابستان ۸۷
استاندار خراسان رضوی در ادامه سفر به مشکل کمبود آب شرب مشهد به‌ویژه در فصول گرم سال اشاره کرد و گفت: برای رفع این مشکل طرح خط انتقال آب سد دوستی از 170 کیلومتری شرق مشهد در سال 1381، با پیش‌بینی شش سال زمان برای اتمام آغاز شد که تاکنون طرح آب سد دوستی حدود 81 درصد، خط انتقال 83 درصد و تصفیه خانه 5/67 درصد پیشرفت داشته و برای آن 172 میلیارد تومان نیز تاکنون هزینه شده است، البته اعتبار مورد نیاز برای بهره‌برداری کلی از این طرح 225میلیارد تومان است.
وی با بیان اینکه در تلاش هستیم که آب سد دوستی تا تابستان سال آینده به مشهد برسد ابراز امیدواری کرد: با اتمام طرح انتقال آب سد دوستی به مشهد و حفر ۱۰۰ حلقه چاه جدید در این شهر مشکل کمبود آب شرب در تابستان آینده در مشهد به کلی رفع شود.
بهره‌برداری از فاز دوم پایانه مسافربری مشهد تا پایان امسال
در ادامه بازدید خبرنگاران از روند اجرای مصوبات سفر رییس‌جمهوری به استان خراسان رضوی پایانه مسافربری مشهد مورد بازدید قرار گرفت و طی آن نخعی، معاون فنی و عمرانی شهرداری مشهد از بهره‌برداری فاز دوم پایانه مسافربری مشهد تا پایان سال‌جاری خبر داد و گفت: این پروژه از سال ۷۳ پیگیری و بیشتر این زمان صرف تحصیل اراضی شد. اجرای عملیات عمرانی آن از سال ۸۲ با جدیت آغاز و در سال‌های اخیر با حجم کاری بالاتر در حال انجام است. وی پذیرش روزانه مسافر با اتوبوس را در این پایانه بین ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر خواند و ابراز امیدواری کرد: با اجرای کامل طرح این میزان به روزانه ۱۰۰ هزار نفر افزایش خواهد یافت. معاون فنی و عمران شهرداری مشهد ادامه داد: تاکنون مشهد فاقد پایانه مسافربری مناسب بوده است وبا وجود افزایش زائران بارگاه منور رضوی طرح توسعه پایانه مسافربری مشهد یکی از ضرورت‌هایی بود که خوشبختانه مسافران نوروزی در سال جدید می‌توانند از ساختمان شماره دو این پایانه مسافربری استفاده کنند.
در‌حال‌حاضر 2 هزار دستگاه اتوبوس در ناوگان حمل‌و‌نقل شهری مشهد فعال بوده و از طریق آن روزانه یک و نیم میلیون نفر مسافر در سطح شهر جابه‌جا می‌شوند.
از اجرای مصوبات چه خبر؟
معاون پشتیبانی و منابع انسانی استاندار خراسان رضوی با اعلام اینکه تمامی مصوبات سفر احمدی‌نژاد در سال گذشته به این استان، اجرایی شده، افزود: عملیات اجرایی 9/65 درصد از مصوبات سفر ریاست جمهوری به استان انجام شده و 5/36 درصد از پروژه‌های مصوبات در دست اقدام و حدود 4/1 درصد از مصوبات در حال پیگیری و مطالعات اولیه است که بر‌اساس برنامه زمان‌بندی هنوز زمان اجرای آن فرا نرسیده است‌‌.
عبدالملکی با اشاره به اینکه مصوبات سفر رییس‌جمهوری به خراسان رضوی از لحاظ فیزیکی پیشرفتی ۸۷ درصدی داشته، یادآور شد: ۷/۲۲ درصد مصوبات شامل ۴۸ مصوبه طرح‌های مطالعاتی بوده و ۹/۶۵درصد مصوبات نیز پروژه‌های احداثی، تکمیلی و تجهیز است که در کل استان تعداد آن به ۱۰۹ مصوبه می‌رسد.
عبدالملکی متوسط پیشرفت فیزیکی پروژه‌های سفر رییس‌جمهوری به استان را 87 درصد برشمرد و خاطر نشان کرد: کیفیت پروژه‌های اجرایی در سطح استان خوب ارزیابی شده است.
افزایش جمعیت تحت پوشش خدمات آب شرب
جمشیدی، مدیر‌عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی نیز در میانه راه بازگشت به مشهد درباره وضعیت آب شرب این استان گفت: جمعیت تحت پوشش خدمات آب شرب و بهداشتی این استان به 5/98 درصد افزایش یافته است که در آینده نزدیک به 100 درصد می‌رسد.
وی افزود: حدود ۲۰ شهر جدید‌الاحداث و روستای اضافه شده به شهرها اغلب با مشکلات تامین و توزیع آب مواجه بودند که تمامی این شهرها تا پایان نیمه اول سال‌جاری تحویل‌گیری شده است.
وی با اشاره به پروژه آبرسانی به 24 شهر استان در مناطق مرزی و محروم گفت: این طرح با اجرای 239 کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع، اعتباری بالغ بر صد میلیون دلار از سهمیه ارزی را به خود اختصاص داده است.
وی درباره تامین آب شرب طرقبه و شاندیز نیز گفت: این پروژه شامل اجرای ۶۲ کیلومتر خط انتقال، حفر و تجهیز ۲۰ حلقه چاه و احداث ۱۸ هزار متر مکعب مخزن، موجب ۱۷۰ میلیارد ریال سرمایه‌گذاری در این بخش می‌شود.وی از اختصاص مبلغ یک میلیارد ریال برای مطالعه جدا‌سازی آب شرب و بهداشتی در شهرهای جنوب خراسان رضوی خبر داد و افزود: فاز دوم تامین آب شرب شهرستان بجستان در سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.
رشد 50 الی 100 درصدی قیمت مسکن در مشهد
مجید توتونچی، مدیر کل مسکن و شهرسازی استان خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد پیرامون رشد قیمت مسکن طی سال‌های ۸۶-۸۵ گفت: کلان شهر مشهد نیز به تبع سایر کلان‌شهرها شاهد رشد قیمت مسکن در مدت زمان یاد شده بود به گونه‌ای که قیمت مسکن در سال‌جاری در مقایسه با سال ۸۵ در برخی نقاط مشهد رشد ۱۰۰ درصدی داشته است. وی افزود: در سایر نقاط نیز قیمت مسکن از رشد حداقل ۵۰ درصدی برخوردار بوده است.توتونچی با اشاره به اجرایی شدن طرح‌های دولت در قالب بند «د» تبصره ۶ و واگذاری زمین‌های با اجاره ۹۹ ساله به افراد متاهل و فاقد مسکن در این استان‌، گفت: در این طرح استان خراسان رضوی بعد از استان تهران بیشترین سهم واگذاری زمین را به خود اختصاص داده و سهم آن به میزان ۱۲۲ هزار واحد شهری و روستایی تعیین شده است.وی تصریح کرد: ۳۰ درصد این سهمیه برای شهرهای کمتر از ۱۲ هزار نفر جمعیت و روستاها در نظر گرفته شده و مابقی برای شهرهای با جمعیت بیش از ۱۲ هزار نفر است که طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته تاکنون برای تامین ۸۵ درصد زمین‌ها پیش‌بینی‌های لازم انجام و برای واگذاری این زمین‌ها با همکاری اداره تعاون استان اقدام شده است.وی ادامه داد: ۱۵ درصد ظرفیت باقی مانده نیز به این دلیل بوده که بخشی از زمین‌های موجود در شهر مشهد و برخی از شهرستان‌های استان نظیر سرخس، درگز، قوچان و فریمان موقوفه آستان قدس رضوی هستند و واگذاری آنها در قالب طرح زمین با اجاره ۹۹ ساله امکان‌پذیر نیست، زیرا زمین‌های واگذاری در این طرح باید تحت مالکیت دولت باشد. بدین لحاظ قرار است بعد از دستورالعملی که از تهران به ما ابلاغ می‌شود، این زمین‌های موقوفه با زمین‌های دولتی تهاتر شوند.وی در پاسخ به این سوال که در کلان شهر مشهد نیز، واگذاری زمین‌های با اجاره ۹۹ ساله در حاشیه شهر صورت می‌گیرد، گفت: بله واگذاری این زمین‌ها در شهرهای جدید مشهد برنامه‌ریزی شده؛ زیرا قیمت زمین در مشهد نیز طی یک سال اخیر رشد بسیار زیادی داشته است.وی افزود: از این رو در شهرهای جدید بینالود و گلبهار که سال‌های گذشته برای مشهد تهیه و تدارک دیده شده بود، برنامه‌ریزی شده است. همچنین قرار است شهر جدیدی هم به نام غرقی در محل تعدادی از روستاهای حاشیه شهر مشهد، ایجاد شود.وی درباره اینکه چه تعداد شهر جدید برای مشهد پیش‌بینی شده، توضیح داد: هم‌اکنون ایجاد ۲ شهر جدید برای مشهد ابلاغ قانونی دارد، اما به طور کلی از سوی مشاوران اداره کل مسکن و شهرسازی استان ایجاد ۹ شهر جدید در اطراف شهر مشهد پیشنهاد داده شده است.به گفته وی، احداث ۳۰ هزار واحد مسکونی در شهر جدید گلبهار، ۵ هزار واحد مسکونی در بینالود و ۱۰ هزار واحد مسکونی در شهر جدید غرقی پیش‌بینی شده است.
گلایه از بانک مرکزی برای سهمیه بنگاه‌های زود‌بازده
سهمیه واگذاری تسهیلات بنگاه‌های زودبازده استان خراسان رضوی تا انتهای ۶ ماه اول امسال، دو هزار و ۷۹۱ میلیارد تومان بوده که با احتساب سهمیه نیمه دوم سال و در صورت ابلاغ بانک مرکزی، سهمیه استان به سه هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید.استاندار خراسان رضوی با ابراز گلایه نسبت به بانک مرکزی برای ابلاغ نکردن سهمیه این استان در نیمه دوم امسال یادآور شد: در صورت واگذاری این سهمیه، توانایی ایجاد ۳۵۰ هزار شغل در استان شکل می‌گیرد.محمدی‌زاده برخی تردیدهای بانک‌ها را در واگذاری تسهیلات بنگاه‌های زود بازده کاملا بی‌مورد دانست و گفت: برخی بانک‌ها مطمئن نیستند این پول پرداخت شده مصروف فعالیت‌های تولیدی می‌شود، اما در استان خراسان رضوی کمتر از نیم درصد از این وام‌ها غیر از تولید به مصرف رسیده است که در کل کشور این میزان به ۵/۳ درصد می‌رسد و بانک‌های این استان مشکل منابع برای پرداخت وام ندارند.
دولت نهم زیر ذره‌بین
براساس این گزارش، آنچه در این سفر به میزان قابل توجهی نمود عینی داشت این بود که دولت نهم بیشترین توان مالی و عملیاتی خود را برای تکمیل پروژه‌های نیمه کاره دولت‌های قبلی گذاشته و در کنار آن اجرای طرح‌های کوچک و زودبازده را در اولویت برنامه‌های خود قرار داده است.
همچنین شاید در ظاهر حل مشکل مسکن در کشور معضل دولت قلمداد می‌شود اما در باطن دولت به دنبال حل معضل بیکاری است تا از این طریق از کلان شهرها تمرکززدایی کرده و در نزدیک‌ترین محل سکونت افراد اشتغال‌زایی کند.بنابراین گزارش، خبرنگاران اعزامی از تهران به استان خراسان رضوی در طول سفر 3روزه خود از گروه صنعتی مقصود، خوشه صنعتی دوریکا، آریا کاوان توس، آریا کاوان اطلس، پارک صنعتی مهتاب، و رادوار توس به عنوان پروژه‌های شاخص و واحدهای فعال قابل بازدید که در احداث و فعال کردن آنها از تسهیلات بنگاه‌های زودبازده استفاده شده، بازدید به عمل آوردند.
در پایان باید گفت: اگرچه پوشش خبری پیگیری مصوبات سفرهای رییس‌جمهوری به تبع سفرهای استانی تاحدودی سخت و سنگین است، اما به واقع همان‌گونه که مصوبات پشت میزی مسوولان در پایتخت برای استان‌های محروم یا دارای امکانات کمتر نسبت به تهران، نمی‌تواند به اندازه تصویب پروژه‌ها و طرح‌ها در مناطق دارای مشکل، موثر باشد، تاثیر نوشتن گزارش‌های میدانی و حضوری از وضعیت استان‌های کشور بسیار فراتر از گزارش‌های پشت میزی و با جست‌وجوی اطلاعات از طریق اینترنت خواهد بود.