وزارت بازرگانی شکر تولید شده را نمیخرد
خوزستان اشباع از شکر
اهواز - خبرنگار دنیای اقتصاد: عدم فروش شکر، اشتغال کشت و صنعتهای نیشکری استان خوزستان را با بحران جدی روبهرو کرده است.
بر اساس این گزارش، در استان خوزستان سالانه بیش از۱۱میلیون تن محصولات زراعی تولید میشود و این نکته که ۵۰ درصد از این آمار را نیشکر به خود اختصاص داده، جایگاه بسیار مناسب نیشکر را در تولیدات داخلی استان نشان میدهد.
استان خوزستان در حال حاضر ۸ کارخانه شکر با ظرفیت بالا دارد که با این پتانسیل تولید شکر، استان خوزستان میتواند بیشترین سهم تولید شکر در کشور را دارا باشد.
در این شرایط بزرگترین مشکل تولیدکنندگان شکر در خوزستان انبارهای پر از شکر این شرکتها است و عدم خرید شکرها تهدیدی برای صنعت شکر به شمار میرود، به طوری که در حال حاضرتنها در انبارهای شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی بیش از ۱۳۰ هزار تن شکر موجود است و این شرکت توان فروش آن را ندارد، این در حالی است که اخیرا وزارت بازرگانی اعلام کرده ۲۰۰ هزار تن شکر تنها از تولید کنندگان شکر چغندری خریداری میکند و از تولیدکنندگان نیشکری که در استان خوزستان مستقر هستند، شکری نمیخرد. به نظر میرسد این تصمیم وزارت بازرگانی، با وعده خرید ۱۳۰ هزار تن نیشکر از شرکت توسعه نیشکر که در دور دوم سفر ریاستجمهور داده شد، در تضاد قرار دارد.
انبارهای پر از شکر
مدیرعامل توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان در این باره گفت: در حال حاضر به دلیل عدم فروش شکر، این شرکت با مشکل نقدینگی روبهرو است.
بذرافکن با بیان اینکه در دور دوم سفر دولت به استان خوزستان به منظور حمایت از صنعت داخلی و واحدهای تولیدی، رییسجمهور وعده داد ۱۳۰ هزار تن شکر موجود در انبارهای شرکت توسعه نیشکر خریداری شود تا بدین ترتیب بخشی از مشکلات نقدینگی این شرکت برطرف شود، تصریح کرد: در حال حاضر با گذشت بیش از دو ماه از سفر دولت به استان خوزستان و با توجه به کمبود نقدینگی در این شرکت، ۱۵ هزار شاغل این شرکت همچنان در انتظار تحقق وعده رییسجمهور هستند.
وی با اشاره به پیگیریهای انجام شده برای تحقق دستور رییس جمهور افزود: همچنان در حال پیگیری دستور ریاست جمهوری هستیم و امیدواریم با تحقق این دستور صنعت شکر و نیشکر در خوزستان جانی تازه بگیرد.
مدیرعامل توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان با اشاره به استعدادهای صنعت شکر در خوزستان گفت: استان خوزستان توانایی تامین بخش اعظمی از شکر کشور را دارد و باید با حمایت از این بخش در توسعه این صنعت تلاش کنیم.
وی مصرف سرانه هر ایرانی در سال را حدود ۳۰ کیلوگرم شکر دانست و گفت: با این اوصاف سالانه به ۲میلیون و ۱۰۰ هزار تن شکر نیاز داریم که قادریم در بخش نیشکر، مقدار قابل توجهی از آن را تولید کنیم.
واردات بی رویه
بر اساس این گزارش، با وجود آنکه بهترین روش برای حمایت از صنایع داخلی اعمال نظام تعرفهای مناسب برای ترغیب به استفاده از تولیدات داخلی است و با این روش میتوان از صنایع داخلی حمایت کرد، اما در ایران به دلیل نوسانات فراوان در تعیین تعرفههای واردات و صادرات، واردات لجام گسیخته نیز مانعی در مقابل حمایت از تولیدکننده داخلی شده است.
طبق آمار، دولت از سال ۱۳۸۵ نسبت به کاهش شدید تعرفه واردات شکر به کشور اقدام کرد، به گونهای که تعرفه ۱۵۰ درصدی واردات شکر را به صفر رسانید. این سیاست تعرفهای دولت سبب شده تا تولید شکر درکشور اقتصادی نباشد و میزان قراردادها با کشاورزان چغندر کار در سال ۸۷ نسبت به سال ۸۵، حدود ۶۸ درصد و نسبت به سال ۸۶، حدود ۵۵ درصد کاهش یابد.
در این باره دبیر انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر ایران با بیان اینکه امسال میزان قند و شکر تولیدی از حدود یکمیلیون و ۳۰۰ هزار تن در سال ۸۵ به حدود ۵۰۰ هزار تن کاهش یافته است که این رقم نیز ۸۰۰ هزار تن کاهش نشان میدهد، افزود: این امر درحالی است که براساس برنامه و با توجه به راهاندازی واحدهای طرح توسعه نیشکر، رقم تولید باید برای سال جاری در حد یکمیلیون و۷۰۰ هزار تن محقق شود.
بهمن دانایی تاکید کرد: ضریب خودکفایی شکر در سال ۸۵ به میزان ۶۸ درصد بود و این ضریب در سال جاری به کمتر از ۲۵درصد کاهش یافته و به عبارتی وابستگی کشور را به این محصول چند برابر کرده است، در حالی که براساس برنامه باید ضریب خودکفایی در سال جاری به رقم ۸۵ درصد بالغ شود.
وی با اشاره به سیاستهای نظام تعرفهای در کشور گفت: در آذر ماه سال گذشته شورای اقتصاد مصوب کرد که از سال ۸۵ هیچ مابهالتفاوتی به صنعت قند پرداخت نشود، درعین حال وزارت بازرگانی را موظف کرد که تعرفه واردات شکر را بهنحوی تعیین کند که قیمت شکر وارداتی با شکر تولید داخل یکسان شود ولی متاسفانه نه تنها این اقدام صورت نگرفت بلکه عکس مصوبه عمل و تعرفهها صفر شد.
دانایی با تاکید بر اجرایی شدن هرچه سریعتر این بند مصوبه و عملی شدن یکسانسازی قیمت داخلی و خارجی افزود: تا چند ماه گذشته در کشور بهازای دو بشکه نفت یک تن شکر خام وارد میشد، ولی در حال حاضر با کاهش قیمت نفت باید ۱۰ بشکه نفت بدهیم تا یک تن شکرخام وارد کنیم و این در حالی است که شکر در داخل کشور قابل تولید و حتی در حد خودکفایی بوده است و حتی با کمیتلاش میتوانیم آن را صادر کنیم.
وی با بیان اینکه طی دو سال گذشته دولت از منافع تعرفهای خود به نفع مصرفکننده چشم پوشیده است، گفت: در این بین نه تنها مصرفکنندهای شکر را در داخل با قیمت پایین خریداری نکرده است بلکه واردات بیحد و حصر نیز تولیدکنندگان را با مشکلات بسیاری روبهرو ساخته و تنها سود سرشاری نصیب عدهای انگشتشمار دلال شده است.
وی با اشاره به مضرات وجود واسطه در بازار فروش تاکید کرد: دلالها هیچگونه مالیات بیمهای پرداخت نکرده و ایجاد اشتغالی هم نمیکنند و همین امر از بزرگترین مضرات وجود واسطه در بازار فروش است.
دبیر انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر ایران اضافه کرد: هر روزی که بالابردن تعرفه واردات شکر به تاخیر بیافتد، این صنعت با چالش بیشتری مواجه میشود و به همین دلیل درخواست ما از مسوولان این است که روی تعرفهها تجدیدنظر کنند.
خشکسالی
در این میان خشکسالی نیز بر مشکلات تولیدکنندگان این صنف دامن زده و معضلات فراوانی را برای صنعت کشاورزی کشور به ویژه صنعت نیشکر به وجود آورده است.
مدیر عامل شرکت کشت و صنعت امام خمینی(ره) درباره میزان خسارت وارده در خشکسالی و سرمازدگی به این صنعت گفت: در سال۸۶ بیش از۴۵ هزار تن شکر در اثر سرمازدگی از بین رفت که این امر نشان میدهد بیمه نشدن محصولات موجب پدید آمدن مشکلات بسیاری برای کارخانههای تولید شکر میشود. وی با بیان اینکه قیمت بیمه هر هکتار مزارع نیشکر نیز از ۲۷ به ۱۳۵ هزار تومان افزایش یافته و در این شرایط قادر به بیمه کردن مزارع نیستیم، تاکید کرد: مشکل اساسی در بیمه نکردن محصولات کاهش شدید نقدینگی است که به دلیل مشکلات فراوان در بخش فروش به وجود آمده است.
مدیر عامل شرکت کشت و صنعت دعبل خزایی نیز درباره اثرات خشکسالی بر مزارع نیشکر گفت: به دلیل شوری بیش از حد آبی که از سوی رودخانه کارون به زمینهای زراعی وارد شد و همچنین کاهش دبی آب رودخانه کارون و در نتیجه افزایش غلظت نمکها در آب، شاهد افزایش بیش از حد مجاز نمک محلول در آب تغذیهکننده مزارع نیشکر بوده ایم و این مشکلات فراوانی برای مزارع نیشکر به وجود آورده است.
محمد امین روز بخش زاده تاکید میکند: شوری آب و ورود به مزارع زیر کشت خسارت زیادی را در آینده به محصول نیشکر وارد میسازد و شوری زمینهای زراعی یکی از عوامل کاهش تولید محصول در هر هکتار به شمار میآید.
صنایع جانبی بهترین راه حل
عضو کمیسیون مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ساخت صنایع جانبی برای رفع مشکلات کشت و صنعتها از بهترین روشها است که این امر باید به جد دنبال شود، گفت : اگر شکر هم خریداری نشود، ولی صنایع جانبی راهاندازی شود، مشکلی برای بقای صنعت شکر وجود ندارد.
وی با اشاره به مشکلات خشکسالی در کشور تاکید کرد: نیشکر محصولی۵ ساله است و چون شرکتهای نیشکر استخدامهایی انجام دادهاند و به دلیل خشکسالی آب مورد نیاز را در اختیار ندارند تا محصولات نابود نشود نمیتوانند افراد استخدام شده را از کار اخراج کنند که پرداخت حقوق و مزایای آنها باری سنگین بر دوش کشت و صنعتهای بدون گردش مالی است.
وی تاکید کرد: در کشت و صنعتها در حال حاضر مشکلات زیست محیطی وجود ندارد، زیرا قبلا آب مورد استفاده قرار گرفته به تالاب شادگان وارد میشد و باعث تاثیر بر موجودات زنده تالاب میشد ولی به دلیل خشکسالی موجود و عدم توانایی در تامین آب مورد نیاز تالاب از کشت و صنعتها تقاضا میشود که برای حفظ حیات تالاب زه آبهای خود را که حال پس از گذشت چند سال شوری کمی دارند، به تالاب بریزند که این امر نیز مشکل چندانی به تالاب وارد نمیکند.
بر اساس این گزارش، صنعت نیشکر در استان خوزستان با اشتغال بیش از ۲۵ هزار نفر و تاثیر گذاری بر بازار کشور و منطقه نیازمند توجه بیشتر از طرف مسوولان است که امید است با تحقق تعهدهای داده شده بیش از پیش از صنعت داخلی حمایت شود.
ارسال نظر