مشهد- خبرنگار دنیای اقتصاد: خراسان رضوی بدترین وضعیت را به لحاظ برخورداری از آزادراه در کشور دارد.

معاون عمرانی استانداری خراسان رضوی در دومین جلسه کارگروه تخصصی امور زیربنایی استان ضمن اعلام این خبر گفت: طول تنها آزادراه استان حدود ٤٠ کیلومتر است در حالی که ٦٠‌درصد از سفرها به استان با وسیله نقلیه شخصی و ٢٥‌درصد با وسیله نقلیه عمومی انجام می‌شود.

به گفته وی، مقدمات ساخت آزادراه مشهد-تهران با جدیت در حال پیگیری است.

سعید حسین پور با اشاره به توسعه نیافتن ایستگاه راه‌آهن مشهد در طول ٤٠ سال گذشته افزود: با اعتبار اولیه حدود ٣ هزار میلیارد ریال، وضعیت ایستگاه راه‌آهن مشهد و امکانات تعمیرگاهی آن توسعه خواهد یافت.

وی با تاکید بر لزوم افزایش خطوط ریلی استان خراسان رضوی، تصریح کرد: راه‌آهن مشهد-گرگان به طول ٦٥٠ کیلومتر با اعتبار برآورد شده حدود ٨/١ میلیارد دلار در حال پیگیری و طرح برقی کردن قطار مشهد-تهران در مرحله انتخاب پیمان کار است.

حسین پور با اشاره به وجود کمترین میزان راه‌آهن در شرق کشور، گفت: با ساخت راه‌آهن مشهد-چابهار که با حساسیت مقام معظم رهبری در حال پیگیری است، شرق به غرب کشور متصل می‌شود.

معاون عمرانی استاندار خراسان رضوی با اشاره به نیاز ٤ خط برای قطار شهری مشهد، از آغاز ساخت واگن برای خط اول قطار شهری توسط شرکت سازنده خبر داد و اظهار امیدواری کرد تا قبل از موعد قرارداد تعدادی از واگن‌ها روی خط اول قطارشهری مشهد قرار گیرند.

محمدحسن واحدی، دبیر کارگروه تخصصی زیربنایی نیز در این جلسه وظیفه کارگروه را هماهنگی بخش‌های مختلف برای توسعه استان خراسان رضوی و ارائه راهکارهای مناسب به شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان اعلام کرد و گفت: ضوابط بودجه سال ٨٨ براساس اعلام معاونت نظارت و برنامه‌ریزی راهبردی ریاست جمهوری، بر اتمام طرح‌های ناتمام مهم و حساس تاکید دارد.