مشکل صادرات زعفران عدم اعتبار کشور است

مشهد- خبرنگار دنیای‌اقتصاد: معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی خراسان‌رضوی گفت: مشکل صادرات زعفران ایران عدم اعتبار کشور در بازارهای بین‌المللی است.

منوچهر سلطانی با بیان مطلب فوق افزود: بسته‌بندی، مشکل صادرات زعفران ایران نیست.

وی تصریح کرد: در صادرات زعفران دارای مزیت مطلق هستیم ولی به خوبی نتوانسته‌ایم از این مزیت مطلق استفاده کنیم و ارزش افزوده صادرات این محصول را نصیب کشور کنیم.

وی با بیان اینکه در بسیاری از بازارهای کشور‌های CIS بازار محصولات صنایع غذایی ایران کشش‌پذیر است، خاطرنشان کرد: بازارهای کشورهای اطراف استان، بازارهای محدودی است، به طوری که هر گونه تغییر در الگوی مصرف در این بازارها بر صادرات صنایع غذایی استان تاثیر خواهد گذاشت.

وی در ادامه سهم ایران از تجارت جهانی را ۲ هزار میلیارد دلار در حدود ۷/۰درصد دانست و افزود: باید سهم کشورمان را به یک درصد و به حدود ۲۰۰ میلیارد دلار در سال برسانیم.

وی اظهار کرد: بازارهای هدف صنایع غذایی استان خراسان‌رضوی را آسیای میانه، کشورهای حوزه خلیج‌فارس، کشورهای آفریقایی و برخی از کشورهای آسیای جنوب شرقی قاره اروپا و آمریکا عنوان کرد و گفت: عمده صادرات صنایع‌غذایی به کشورهای نزدیک صورت می‌گیرد که مهم‌ترین دلایل آن دوره ماندگاری پایین، حساسیت بهای تمام شده محصولات نسبت به کرایه حمل‌و‌نقل و رقابت شدید در بازارهای توسعه‌یافته اروپایی و آمریکایی است.

وی بیان کرد: افزایش درآمدهای ارزی استان و افزایش سهم صادرات در تجارت کشور برای رفاه عمومی، افزایش تولیدات صنعتی، معدنی و کشاورزی و صنایع دستی در راستای اقتصاد برونگر، بهبود کیفیت محصولات و خدمات صادراتی و تنوع کالاها و خدمات و تنوع بخشیدن به بازارهای هدف صادراتی به ویژه بازارهای منطقه‌ای در دسترس از اهداف صادراتی خراسان‌رضوی است.

سلطانی با اشاره به اینکه آشنایی اندک مدیران واحدها با روش‌های توسعه صادرات، فنون بازاریابی بین‌المللی و ادبیات سازمان تجارت جهانی و عدم توجه کافی به موضوع نام و نشان تجاری از مشکلات تولید و صادرات صنایع غذایی استان به شمار می‌رود، افزود: عدم شناخت صحیح رقبای خارجی، توجه ناکافی به موضوعات تحقیقات بازار و بازاریابی به منظور توسعه بازارهای جدید و عدم نوآوری و تنوع در محصولات و عدم شناخت صحیح نیاز مصرف‌کننده و به طور خلاصه فقدان توجه کافی به توسعه محصولات جدید به ویژه با رویکرد توجه به خواسته مشتری از دیگر مشکلات تولید و صادرات صنایع غذایی استان است.

وی فناوری و ماشین‌آلات فرسوده، عدم زیرساخت‌های مناسب در استان، پایین بودن استاندارد تولیدات ایران در مقام مقایسه با استانداردهای بازار بین‌الملل، بالا بودن هزینه‌های تولید محصول، عدم سرمایه‌گذاری کافی در بخش‌های بازاریابی و تحقیق و توسعه، پایین بودن سطح تخصص و مهارت در سطوح عملیاتی واحدها و کمبود توجه به توسعه ظرفیت سردخانه‌ای به ویژه در بخش حمل‌ونقل را از دیگر مشکلات تولید و صادرات غذای خراسان‌رضوی دانست.

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی، ایجاد بازار سرمایه برای رفع مشکلات و نقدینگی و نظارت و کنترل بر تولید محصولات غذایی از مزرعه تا مصرف به صورت یکپارچه از راه‌حل‌های مشکلات تولید و صادرات صنایع غذایی استان است.

وی واگذاری موضوع کنترل و نظارت بر غذا به سازمان‌ها و تشکل‌های غیردولتی، حمایت و تشویق از تهیه، تولید و توزیع غذای سالم، حمایت از ایجاد برندهایی نظیر غذای سالم، حلال، ارگانیک و همکاری دستگاه‌های اجرایی و از جمله بانک‌ها در اجرای طرح‌های زودبازده در بخش کشاورزی و صنایع جنبی آن را از دیگر راهکارهای مشکلات صنایع غذایی خراسان‌رضوی عنوان کرد.

سلطانی با اشاره به توانایی‌ها و نقاط قوت صنایع غذایی استان یادآور شد: نیروی کار ارزان و فراوان، وابستگی نسبتا کم به مواد اولیه خارجی، ارزبری پایین و ارزش افزوده بالا، دارا بودن بازارهای مصرف داخل و خارج کشور، کیفیت نسبتا خوب محصولات غذایی استان و موقعیت راهبردی استان به علت همجواری با بازارهای منطقه‌ای و خاص از جمله توانایی‌ها و نقاط‌قوت صنایع‌غذایی خراسان‌رضوی است.