همزمان با آغاز طرح آمارگیری «ویژه مسکن روستایی» در خراسان رضوی اعلام شد
عقبماندگی خراسان رضوی در بهسازی روستاها
مشهد- خبرنگار دنیای اقتصاد: مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی از آغاز طرح آمارگیری «ویژه مسکن روستایی» در روستاهای این استان خبر داد.
مهدی شوکتیان با اشاره به اینکه در این مرحله ۱۶۷هزار و ۵۰۰واحد مسکونی در ۸هزار و ۷۵روستای کشور به عنوان جامعه آماری نمونه انتخاب شده است، افزود: سهم خراسان رضوی از این جامعه آماری ۴۷۹روستا از ۱۹شهرستان استان است. وی با بیان اینکه آمارگیری از ویژگی مسکن روستایی برای اولین بار در سال ۸۲ انجام شد، اضافه کرد: با توجه به ضرورت به روزرسانی اطلاعات که امسال برای دومین بار انجام میشود، این آمارگیری هر پنج سال یک بار باید انجام شود.
وی با تاکید بر همکاری روستاییان با آمارگیران گفت: هدف از انجام این آمارگیری شناخت ویژگیهای واحدهای مسکونی روستایی، شناخت ویژگیهای عمومی روستا و شناخت و تغییرات ایجاد شده در واحدهای مسکونی بهسازی شده است. وی اضافه کرد: داشتن آمار و اطلاعات دقیق و به هنگام از وضعیت مسکن در روستاها برای ارزیابی میزان موفقیت برنامهها و سیاستهای اعمال شده در بخش مسکن روستایی از اهمیت ویژهای برخوردار است، به ویژه این که طبق مصوبه دولت بهسازی و نوسازی ۲میلیون واحد مسکونی روستایی طی برنامه چهارم و پنجم توسعه و ساخت ۲۰۰هزار واحد مسکونی در سال مدنظر است.
وی خاطرنشان کرد: با اجرای طرح مقاومسازی مسکن روستایی ۴۱هزار و ۳۰۰واحد به بانکها برای استفاده از تسهیلات معرفی شدند که تاکنون ۲۶هزار و ۶۳۸واحد ساخته و به بهرهبرداری رسیده است. وی تصریح کرد: هم اکنون تعداد واحدهای مسکونی روستایی و بادوام بر اساس آمار نفوس و مسکن سال ۸۵ به ۶۵هزار و ۸۳۲واحد در استان میرسد.
وی با بیان اینکه سالانه مقاومسازی ۱۶هزار واحد مسکونی در دستور کار بنیاد قرار دارد، خاطرنشان کرد: در کنار این مساله ساخت ۳هزار و ۶۰۰واحد مسکونی روستایی در قالب فرم مسکن مهر استان (از ۱۲۲هزار واحد سهم استان) نیز در دستور کار قرار دارد. وی در ادامه با بیان اینکه از ابتدای انقلاب تا آغاز به کار دولت نهم تنها ۱۱۸روستا در استان بهسازی شده است، گفت: طی ۳ سال فعالیت دولت نهم بهسازی روستاها از جهش قابل توجهی برخوردار شد، به طوری که طی این زمان ۳۴۳روستا بهسازی شده است. وی در بخش دیگری با اشاره به وجود ۳هزار و ۶۲۷روستا و آبادی در استان ادامه داد: از این تعداد هزار و ۱۱۳آبادی دارای کمتر از ۲۰ خانوار، ۲هزار و ۵۵۷روستا بیش از ۲۰خانوار است که از این تعداد هزار و ۲۲۲روستا بیش از ۱۰۰خانوار، ۶۱۷روستا بین ۵۰ تا ۹۹خانوار و ۷۱۸روستا نیز بین ۲۰ تا ۴۹خانوار هستند. وی با اشاره به وضعیت تهیه طرح هادی در روستاهای استان گفت: هم اکنون کل روستاهای بیش از ۱۰۰ خانوار دارای طرح مصوب هادی هستند، همچنین برای ۳۰۰ روستا از روستاهای دارای کمتر از ۱۰۰خانوار این طرح تدوین و جهت اجرا به بخشداری و شوراهای روستا ابلاغ شده است.
طرحهای سند توسعه روستا
وی از طرح هادی روستایی به عنوان یک سند بالادستی برای توسعه روستاها یاد کرد و گفت: در قالب این طرح تمامی شبکههای زیربنایی برای توسعه روستا مدنظر است.
شوکتیان با بیان اینکه، اجرای این طرح بازگشت افراد به روستاها را به دنبال داشته است، افزود: انجام امور زیربنایی ارزش افزوده تولید ثروت را برای روستاها به همراه دارد.
وی با بیان اینکه در قالب اجرای این طرح تلاش شده بافت روستا از بین نرود، خاطرنشان کرد: همچنین مالکان واحدهای مسکونی مستقر در اجرای طرح با هدف تحصیل حریم جهت جایگزینی واحد مسکونی مورد مساعدت قرار میگیرند.
اعتبار ۱۰/۵میلیارد تومانی
وی اعتبار سال جاری استان برای تهیه طرح هادی را ۱۰/۵میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: در صورت تصویب اختصاص اعتبار ملی برای طرح هادی روستا به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور ۴میلیارد تومان به مجموع اعتبارات استان افزوده میشود.شوکتیان ادامه داد: کمتر از ۱۰درصد بودجه و اعتبار طرح هادی برای مطالعه و تدوین طرح و بیش از ۹۰درصد جهت اجرای طرح اختصاص مییابد.وی هزینه اجرای هر طرح هادی را ۲۰۰میلیون تومان اعلام کرد و گفت: امسال ۳۶طرح برای اجرا در دستور کار قرار دارد.وی ادامه داد: همچنین مطالعه تدوین طرح برای ۱۰۰روستا در نظر گرفته شده است که تاکنون طرح هادی برای ۶۵ روستا مصوب شده است.
تعامل خوب تا قبل از سیاست جدید
وی درخصوص تعامل بانکها با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی برای اجرای طرحهای مسکن روستایی گفت: تعامل بانکها با بنیاد تا قبل از سیاست اخیر بانک مرکزی بسیار خوب بود، به طوری که سهمیه سال ۸۴ و ۸۵ استان، ۱۰۰درصد محقق شد. اما با بسته جدید بانک مرکزی دریافت تسهیلات با مشکل مواجه شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی درخصوص وضعیت استان در مقایسه با کشور به لحاظ جذب اعتبارات گفت: استان ۱۰۰درصد اعتبارات را جذب کرده است، اما به لحاظ برخورداری از میانگین کشوری عقب هستیم. وی خاطرنشان کرد: به عبارت دیگر تعداد روستاهای بهسازی شده استان در مقایسه با میانگین کشوری کمتر و عقب است.
وی درخصوص دلیل این مساله یادآور شد: تا قبل از تقسیم استان خراسان دیدگاه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی توجه به روستاهای محروم بود که بیشترین آنها هماکنون در زمره روستاهای خراسان شمالی و جنوبی قرار دارد.
مسکن مهر روستایی جلوتر از شهری
وی در بخش دیگر درخصوص وضعیت مسکن مهر در روستاهای استان گفت: اجرای طرح مسکن مهر در روستاها به دلیل مشکلات کمتر جلوتر از اجرای آن در شهرها است، زیرا در روستاها مسکن توسط خود روستاییان ساخته میشود و بنیاد مسکن به لحاظ تامین برخی اقلام ضروری نظیر سیمان و نظارت کمی و کیفی دخالت دارد.
وی با بیان اینکه در شهرها هیچ واحدی از ناحیه مسکن مهر به بهرهبرداری نرسیده است، گفت: اما در روستاها ۲۶هزار و ۶۳۸واحد به بانکها معرفی و ۸هزار واحد نیز موفق به دریافت پایانکار شدهاند. وی در ارتباط با میزان تسهیلات اختصاص یافته برای مسکن روستایی با بیان اینکه اعتبار سال جاری ابلاغ شده است، گفت: در سال ۸۵ برای هر واحد مسکونی ۵میلیون و ۷۰۰هزار تومان و در سال ۸۶ بیش از ۶میلیون تومان در نظر گرفته شد.
ارسال نظر