مشهد- خبرنگار دنیای اقتصاد: رییس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی از ایجاد مراکز آموزش در شهرک‌های صنعتی این استان خبر داد.

جعفر صیادشیرازی با اعلام مطلب فوق، نزدیک شدن هرچه بیشتر آموزش و صنعت به یکدیگر را باعث ارتقای سطح کیفی و کمی صنایع و آموزش‌ها دانست و گفت: طی بازدیدهایی که از صنایع انجام شد، نظرات خوبی تبادل شد و امیدواریم بتوانیم پیوندی بسیار عالی میان سازمان فنی و حرفه‌ای و بخش صنعت ایجاد کنیم.

وی افزود: ۵ شهرک صنعتی برای ایجاد مرکز آموزش در آن انتخاب شده که اعتبار دولتی برای هر کدام از این مراکز، ۲۰۰میلیون تومان است.

صیادشیرازی گفت: تاکنون اجرای این طرح در شهرک‌های صنعتی ۳۴درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

رییس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی در ادامه با بیان اینکه استراتژی سازمان فنی و حرفه‌ای در مسائل آموزشی تقاضا محوری، برون‌سپاری و افزایش بهره‌وری است، افزود: موسسه فنی و حرفه‌ای با در نظر گرفتن نیازها در رشته‌ها و حرفه‌های مختلف و ایجاد آموزش رایگان سعی در افزایش توان و کارآیی استعدادها دارد. وی برنامه‌های جدید سازمان در سال جاری را توسعه واگذاری مدیریت کارگاه‌ها، تجهیز کارگاه‌های مراکز، توسعه آموزش مهارت‌های پیشرفته و آموزش به فارغ‌التحصیلان و دانشجویان دانشگاه‌ها دانست.

صیادشیرازی با بیان اینکه سیاست‌گذاری مراکز آموزشی قدم به قدم است، خاطرنشان ساخت: در حال حاضر واگذاری مدیریت کارگاه‌ها در دستور کار قرار گرفته و پس از این مرحله اگر مجموع عملکردهای یک کارگاه، خوب ارزیابی شود کارگاه به صورت کامل واگذار می‌شود و با انجام این سیاست به احتمال زیاد در مراحل بعدی تمام مجموعه فنی و حرفه‌ای واگذار خواهد شد.

وی اظهار کرد: با توجه به پتانسیل‌های موجود و پیشنهادهای داده شده به منظور واگذاری مدیریت ۱۷۳ کارگاه، از این تعداد ۱۴۲ کارگاه برای واگذاری ارزیابی شده‌اند، این در حالی است که در واگذاری مدیریتی هم کماکان تمام آموزش‌ها رایگان است و تملک، کنترل و ارزیابی عملکرد این کارگاه‌ها زیر نظر سازمان فنی و حرفه‌ای است.

صیادشیرازی عنوان کرد: در این آموزشگاه‌ها به ازای قبولی‌ها طبق استانداردهای سازمان، دستمزد به کارگاه‌ها تعلق می‌گیرد و در بعضی از موارد که تخلفاتی دیده شده است از طرف سازمان، برخوردهای جدی با آنها صورت گرفته و اگر به تذکرات توجه نمی‌شده اقدام به پلمب کارگاه شده است. صیاد شیرازی همچنین افتتاح مرکز رباتیک (IT) در هفته دولت را یکی از برنامه‌های این سازمان در سال‌جاری اعلام کرد و ادامه داد: این مرکز با ۳۵ هزار متر مربع یکی از مراکز قوی در این بخش است.

وی ادامه داد: همچنین جدا کردن سنجش از آموزش یکی از اهداف مهم سازمان است که در راستای آن واحد سنجش در الهیه مشهد با زیربنایی حدود ۵ هزارو ۶۰۰ متر مربع در دستور کار قرار گرفته و تاکنون حدود ۶۵درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و اعتبار این مرکز به غیر از اعتباراتی است که در دور اول سفر هیات دولت برای این بخش درنظر گرفته شد.

صیاد شیرازی درخصوص آموزش و مهارت در بخش‌ها و زمینه‌‌هایی چون ساختمان و نفت و گاز نیز اظهار کرد: در آینده نزدیک با شرکت گاز تفاهم‌نامه همکاری امضا خواهد شد و به این منظور تفاهم‌نامه اولیه حاصل شده است، ولی درخصوص آموزش صنایع ساختمان، عدم استقبال این قشر از آموزش‌های مهارتی به دلیل اینکه در روزهای آموزشی از دستمزد بی‌بهره‌اند، مشکل عمده‌ای است که برای حل آن باید به دنبال تقویت انگیزه شرکت در کلاس‌های آموزشی بود.

وی درخصوص آموزش‌‌های راه‌ سازی نیز گفت: یکی از اهداف مهم در ایجاد این کارگاه، آموزش مهارت‌های کلی راه‌ سازی بوده که بیش از ۶۰ رشته را شامل می‌شود و با کمک وزارت راه و ترابری شروع به کار خواهد کرد ولی برای آغاز کار پیشنهاد کرده‌ایم که در روزهای آتی چند رشته کم هزینه را انتخاب کرده و به صورت پایلوت شروع به کار کنیم.

وی با بیان اینکه در ۳۱ استان کشور، سازمان فنی و حرفه‌ای مراکزی برای برنامه‌ریزی دارد، گفت: در استان خراسان رضوی ۴۶ مرکز آموزشی دایر است که قسمت اعظم آن در شهرستان‌ها قرار دارد.

وی با بیان اینکه برای شناساندن هرچه بهتر رشته‌های فنی و حرفه‌ای نیاز به برنامه‌های بلند مدت و کوتاه مدت است، تصریح کرد: بالا بردن کیفیت دوره‌ها به گونه‌ای که تمایل کارفرمایان برای جذب کارآموزان مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای درمقایسه با سایر متقاضیان بیشتر باشد و تصویب قوانین به شکلی که گواهینامه‌های فنی و حرفه‌ای یکی از شروط اولیه برای جذب کارگر در موسسات تولیدی و خدماتی باشد از برنامه‌های بلند مدت سازمان فنی و حرفه‌ای است.

وی درخصوص جذب کارآموزان این سازمان در بازار، گفت: جذب کارآموزان آموزش دیده در رشته‌های مختلف متفاوت است به طوری که در رشته‌هایی مانند آموزش‌های طرح ۱۸ ماهه عموما بالای ۹۰درصد جذب بازار کار می‌شوند، اما در بقیه رشته‌ها معمولا جذب کمتر از این میزان و حدود ۵۰ تا ۶۰درصد است.

وی افزود: یکی از دلایلی که همه افراد آموزش دیده، جذب بازار کار نمی‌شوند عدم تطابق خروجی کار‌آفرینان ما با میزان نیازمندی بازار کار است که وزارت کار باید در راستای آموزش‌‌های فنی، کارآفرینی‌های لازم را ایجاد کند و یکی دیگر از مشکلات این افراد اشباع شدن بازار کار بوده که باید تدبیری برای آن نیز اندیشیده شود.