دنیای اقتصاد - بیرجند- حمید قربانی: فاز دوم طرح بین المللی ترسیب کربن در ۴۰ روستای خراسان جنوبی به مساحت حدود ۲۰۰ هزار هکتار اجرا می‌شود. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در دیدار از اجرای این طرح در دشت حسین‌آباد غیناب شهرستان سربیشه گفت: فعالیت فاز نخست این طرح از سال ۲۰۰۳ در دشت حسین‌آباد غیناب سربیشه آغاز شد و با به پایان رسیدن فاز نخست این طرح در سال ۲۰۰۹ فاز دوم آن به مدت پنج سال به صورت بین‌المللی آغاز شده است.

حبیب‌الله شریفی اظهار کرد: پروژه ترسیب کربن برنامه‌ای مشترک بین دولت جمهوری اسلامی ایران، برنامه عمران ملل متحد، تسهیلات جهانی زیست محیطی و مردم محلی منطقه سربیشه خراسان جنوبی است. وی از اختصاص ۲ میلیون دلار برای اجرای فاز دوم طرح ترسیب کربن در خراسان جنوبی خبر داد. وی به مهم‌ترین اهداف اجرای پروژه ترسیب کربن در خراسان جنوبی اشاره کرد و افزود: افزایش میزان ترسیب کربن، افزایش روحیه مشارکت‌پذیری در میان مردم، بهبود شاخص‌های زیست محیطی، بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی بهره‌برداران و کاهش خشکسالی و بلایای طبیعی از جمله مهم‌ترین این اهداف است. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اظهار کرد: هدف جهانی اجرای این طرح ارائه مدل ترسیب کربن در مناطق خشک و نیمه‌خشک است. شریفی ادامه داد: هدف ملی از اجرای این پروژه نیز احیای مناطق تخریب شده دشت حسین‌آباد سربیشه و بهبود شاخص‌های توسعه انسانی است.مدیر اجرایی طرح بین‌المللی ترسیب کربن نیز گفت: یکی از مهم‌ترین دستاوردهای اجرای پروژه ترسیب کربن در دشت حسین‌آباد سربیشه کاهش ۶۰ درصدی تخریب مراتع این منطقه بوده است. وی در ادامه افزود: با اجرای طرح ترسیب کربن و احیای اراضی تخریب شده میزان پوشش گیاهی منطقه از ۱۰ درصد به ۳/۲۲ درصد رسیده است.

وی از افزایش شاخص توسعه انسانی از ۴۴۱ هزارم به ۵۰۷ هزارم درصد و افزایش شاخص امید به زندگی در بین مردم این منطقه به عنوان دیگر دستاوردهای این طرح یاد کرد و ادامه داد: کاهش تخریب مراتع از ۸۰ درصد به ۴/۱۹ درصد مهم‌ترین دستاورد اجرای پروژه در منطقه بوده است.

یاری ایجاد اشتغال مولد، فرهنگ‌سازی مردم منطقه در راستای عدم تخریب مراتع، دخیل کردن آنها در کارهای مشارکتی و مشارکت دادن زنان در اجرای طرح‌های مختلف را از دیگر دستاوردهای این طرح عنوان کرد. وی اظهار کرد: حدود ۶۰ درصد از تخریب مراتع در این منطقه توسط مردم و در راستای تامین گرما استفاده می‌شده است که این رقم نیز کاهش قابل توجهی داشته است. مدیر اجرایی پروژه بین‌المللی ترسیب کربن با اشاره به احیای ۳ هزار هکتار از مراتع تخریب شده طی سال ۸۴ همزمان با آغاز این طرح گفت: این رقم در حال حاضر به بیش از ۱۳ هزار هکتار رسیده است که طی سه سال باقی مانده از این طرح در فاز دوم این رقم افزایش می‌یابد. وی در ادامه از کاهش ۵۰ درصدی فعالیت‌های اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در این منطقه خبر داد و گفت: با اجرای پروژه ترسیب کربن و مشارکت مردم در احیای مراتع، فعالیت‌های این اداره کاهش یافته است. مدیر اجرایی طرح بین‌المللی ترسیب کربن به دلایل اجرای این طرح در خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: ۸۰ درصد اراضی استان در مناطق خشک و نیمه‌خشک قرار گرفته است که این عامل کاهش دی‌اکسید کربن را تشدید می‌کند.یاری به دلیل انتخاب منطقه سربیشه برای اجرای این پروژه نیزاشاره کرد و افزود: قرار گرفتن این منطقه در معرض بادهای ۱۲۰ روزه سیستان، فقر مالی و محرومیت مردم و سابقه درخشان مشارکتی آنها از جمله عوامل انتخاب این منطقه برای اجرای این پروژه بوده است.