در پی تغییر اورامان تخت از روستا به شهر ایجاد شد
نگرانی از تخریب بافت سنتی «اورامان تخت»
دنیای اقتصاد - سنندج - فرزاد نویدی: بسیاری از مردم کشور، منطقه زیبای اورامان در استان کردستان را به واسطه طبیعت بکر، نوع بافت معماری سنتی و وجود مقبره پیرشالیار میشناسند و در ایامی از سال حتی میهمانانی از خارج کشور نیز برای حضور در مراسم معنوی پیرشالیار به این منطقه سفر میکنند. اورامان تخت روستایی در دل کوههای منطقه سروآباد یکی از خوش آب و هواترین مناطق کشور و یکی از نقاط گردشگرپذیر استان کردستان است.
این روستای تاریخی و گردشگرپذیر در پی ابلاغیه دولت در اردیبهشتماه امسال به شهر ارتقا یافت و بیم آن میرود با این ارتقا، بافت معماری سنتی روستا به هم بریزد و اندک گردشگران این نقطه از کردستان را آزردهخاطر کند.
اگرچه نیت هیات دولت در ارتقای این روستا به شهر در راستای توسعه و آبادانی منطقه صورت گرفته، اما بیم آن میرود با حضور برخی دستگاهها از جمله شهرداری در این منطقه، بافت معماری سنتی آن به هم بریزد.
برخی از مسوولان استان کردستان ارتقای اورامان تخت به شهر را مثبت و در راستای نگاه کلان نظام به توسعه مناطق محروم میدانند، اما نگرانی در ارتباط با نحوه توسعه این منطقه را میتوان در کلام آنها مشاهده کرد.
با توجه به اینکه اکنون بحث گردشگری در جهان و کشور ما به عنوان یکی از حوزههای درآمدزا و تاثیرگذار در حوزه اقتصادی، سیاسی و امنیتی مطرح است، از این رو مسوولان باید در جهت تقویت نقاط گردشگری تلاش بیشتری کنند و امکانات متناسب با نیاز این مناطق را اختصاص دهند.
با توجه به موقعیت روستای اورامان تخت و ارتقای آن به شهر، نظرات روسای سازمانهای مسکن و شهرسازی، جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان را در این زمینه جویا شدیم که حاوی مطالب جالب توجهی است. رییس سازمان مسکن و شهرسازی کردستان در این ارتباط با اشاره به اینکه این سازمان موافق طرح ارتقای روستاها به شهر نیست، گفت: ما بارها به این مساله اعتراض کردیم، اما مورد عنایت واقع نشد.
مهندس محمد رسولی افزود: در طرح ارتقای روستا به شهر، در گذشته مبنا ۱۰ هزار نفر جمعیت بود که این مبنا اکنون به پنج هزار نفر کاهش یافته و کمتر از این رقم نیز معیار قرار میگیرد.
وی با اشاره به اینکه نقاط روستایی زیادی را در سطح کشور برای ارتقا به شهر در نظر گرفتهاند، آن را زنگ خطری برای بخش کشاورزی در روستاها دانست.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان نیز در این ارتباط گفت: تبدیل روستاها به شهر بدون توجه به فضاهای تولید، اشتغال و معماری و بافت روستاها باعث خروج دام و صنایع وابسته کشاورزی خواهد شد. مهندس محمد ابراهیم حسننژاد اظهار کرد: در تبدیل روستای اورامان به شهر ملاحظات مربوط به بافت روستایی و فضاهای تولید باید حتما مورد توجه ویژه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه روستای اورامان تخت یکی از قطبهای باغداری منطقه محسوب میشود، افزود: هر نوع توسعهای در این منطقه باید در بحث باغداری و صنایع تبدیلی این بخش نیز مد نظر قرار گیرد.
وی با تاکید بر اینکه در روستای اورامان میتوان اقدام به ایجاد صنایع تبدیلی کرد، گفت: در ارتقای این روستا به شهر باید مکانهایی برای ایجاد این صنایع در نظر گرفته شود.
حسننژاد گفت: جهاد کشاورزی در مجموع مخالف ارتقای روستاها به شهر است.
سرپرست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان نیز در این ارتباط با اشاره به اینکه روستای اورامان تخت دارای طبیعت زیبا و معماری سنتی و تاریخی است، این دو موضوع را از ظرفیتهای اصلی روستای اورامان عنوان کرد و گفت: در ارتقای این روستا به شهر باید این موضوعات مورد توجه واقع شود.
امیر الهی با اذعان به اینکه اگر ارتقای روستای اورامان به شهر ضوابط خاصی مدنظر قرار نگیرد، ضرر دارد، اظهار کرد: هر نوع توسعهای در هر منطقهای باید براساس پتانسیل و ظرفیتهای موجود آن منطقه صورت گیرد.
وی گفت: اگر ضوابط خاص در نظر گرفته شود و پتانسیلها و ظرفیتهای منطقه دیده شود، ارتقای روستاهای تاریخی به شهر مشکلی ندارد.
وی همچنین تاکید کرد که برای روستای اورامان که اکنون به شهر ارتقا یافته باید شهردار و مسوولانی در نظر گرفته شود که پتانسیل و ظرفیت منطقه را بشناسند و براساس این پتانسیلها به مدیریت شهر بپردازد.
وی همچنین تاکید کرد با توجه به معماری و بافت سنتی روستای اورامان این بافت باید حفظ شود و در داخل بافت هیچ گونه توسعهای ایجاد نشود.
بر اساس این گزارش، از آن جایی که روستای اورامان تخت در زمانهای قدیم مرکز فرمانروایی سلاطین محلی بوده است، این روستا را تخت؛ یعنی پایتخت و مرکز سلطنت نامیده اند.
ارسال نظر