دنیای اقتصاد- خوزستان- کیوانه گرجی: در چهار ماهه نخست سال جاری ۹۱۹ هزار تن محصول گندم در قالب ۱۲۳ هزار محموله به صورت تضمینی در خوزستان خریداری شده است. مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۴ با بیان اینکه طرح خرید تضمینی گندم در خوزستان از اول اردیبهشت ماه آغاز شد، گفت: بر این اساس تا ۱۵ خرداد ماه قریب به ۹۰ درصد گندم تولیدی کشاورزان استان معادل ۹۱۹ هزار تن به ارزش ۵/۳۳۲ میلیارد تومان توسط این شرکت خریداری شد وبیش از ۹۸/۹۹ درصد پرداختی به کشاورزان نیز در این بازه زمانی محقق شده است.

خواجوی با بیان اینکه در سال گذشته نیز یک میلیون و۵۸۰ هزار تن گندم به ارزش ۳۵۰ میلیارد تومان در استان خریداری شده است، گفت: افت خرید در سال جاری در مقایسه با سال گذشته لزوما به معنای افت تولید نیست، بلکه با توجه به اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها و واریز یارانه به حساب آحاد مردم، بسیاری از حوزه‌های روستایی وعشایری رغبتی به خرید آرد از شرکت‌های غله به جهت آنکه آرد وارد شبکه یارانه نشده بود نشان ندادند وبخشی از گندم تولیدی خود را جهت خود مصرفی اندوخته کردند. وی با اشاره به وضعیت مطلوب گندم تولیدی استان در حوزه کیفی افزود : در این راستا بسیاری از کارخانه‌های دیگر استان‌های کشور نیز در اثنای فصل خرید وبا هدف اختلاط گندم تولیدی استان با گندم خود وارتقای کیفیت آرد تولیدی اقدام به خرید یکصد هزار تن گندم به صورت مستقیم از کشاورزان نمودند که این میزان خرید و ذخیره مصرفی گندم منجر به کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصد خرید گندم در سال ۹۰ شد.

وی با اشاره به اینکه گندم سن زده در استان وجود ندارد، خاطر نشان کرد: گندم‌های مرغوب استان جهت تولید آرد‌های مختلف از قبیل خبازی و صنعتی به کار می‌روند وچنانچه کیفیت گندم نامرغوب باشد جهت خوراک دام مصرف می‌شود.

خواجوی در خصوص نرخ خریدتضمینی گندم اذعان داشت: بر اساس دستورالعمل اعلامی شرکت بازرگانی دولتی ایران محاسبه بر اساس افت گندم تحویلی از سوی کشاورز تعیین و پرداخت می‌شود، لذا بر اساس افت مفید ۲ درصد وغیر مفید یک درصد گندم معمولی ۳۶۰۰ ریال و گندم دروم ۳۸۰۰ ریال خریداری می‌شود. به عبارت دیگر؛ هر چه درجه خلوص گندم بیشتر باشد قیمت خرید افزایش می‌یابد و هر چه میزان ناخالصی موجود در گندم افزایش یابد از قیمت کمتر برخوردار می‌شود که با توجه به میزان کیفیت گندم تولیدی استان اصولا میانگین قیمت خرید همان ۳۶۰ تومان است.

به گفته خواجوی قیمت تضمینی حداقل قیمت محصولات کشاورزی است که دولت تعیین می‌کند و درصورت عدم حضور بخش خصوصی در مقوله خرید، دولت متضمن خرید محصولات می‌شود تا کشاورز متضرر نشود و انگیزه و رغبت خود را برای ادامه کشت در سال‌های بعد از دست ندهد.