افتتاح 72 طرح کشاورزی در خوزستان

دنیای اقتصاد - اهواز - محمد علاف‌پور: رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان از افتتاح ۷۲طرح بخش کشاورزی با اعتبار ۱۶۶ میلیارد تومان و اشتغال‌زایی ۱۷۶۵ نفر به‌صورت مستقیم در استان به مناسبت دهه فجر خبر داد.کیخسرو چنگلوایی اظهار کرد: ۴۳ طرح در بخش آب و خاک با اعتبار ۲۱ میلیارد تومان و اشتغال‌زایی ۱۴۱۸ نفر، ۴ طرح در بخش باغبانی با اعتبار ۶۵میلیارد تومان با اشتغال‌زایی ۵۸ نفر، ۵طرح تعاون روستایی با اعتبار یک میلیارد و ۴۰۰میلیون تومان و اشتغال‌زایی ۱۶ نفر، ۱۷ طرح در بخش دام و طیور با اعتبار ۶۹ میلیارد تومان و اشتغال‌زایی ۱۹۶ نفر، ۲ طرح صنایع کشاورزی با اعتبار ۲میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان و اشتغال‌زایی ۱۷ نفر و یک طرح در بخش شیلات با اعتبار ۶میلیارد تومان و اشتغال‌زایی ۶۰ نفر از طرح‌هایی هستند که از سوی سازمان جهاد کشاورزی در استان به بهره‌برداری می‌رسند.

وی با بیان اینکه فقط ۱۲ درصد از اعتبارات اجرایی این طرح‌ها دولتی است، افزود: این طرح‌ها در ۲۰ شهرستان امیدیه، اندیکا، اندیمشک، اهواز، ایذه، باغملک، بهبهان، حمیدیه، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، رامشیر، رامهرمز، شادگان، شوش، شوشتر، گتوند، لالی، هفتکل و هویزه اجرایی شده‌اند. چنگلوایی با اشاره به اقدامات دولت یازدهم تصریح کرد: از سال ۹۲ تاکنون دولت توجه خاصی به بخش کشاورزی داشته است. از این اقدامات می‌توان به توجه به حفظ منابع تولیدی همچون آب و خاک شامل اقدامات زیربنایی، حفظ حاصلخیزی خاک، توسعه کشت گلخانه‌ای، تدوین و اعلام الگوی کشت مناسب و جلوگیری از تغییر کاربری‌های غیرمجاز اشاره کرد. وی گفت: یکی از اقداماتی که از سوی دولت در بخش آب انجام شده، اختصاص ۱۰ میلیارد دلار برای حفظ و مهار آب‌های مرزی و انجام عملیات زیربنایی در استان‌های ایلام، خوزستان و سیستان و بلوچستان است. همچنین حدود ۵/ ۳میلیارد دلار برای اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری در نظر گرفته شده است.چنگلوایی اظهار کرد: تثبیت قیمت نهاده‌های کشاورزی برای کاهش قیمت تولید، توجه به کیفیت نهاده‌ها، تامین کافی و به موقع نهاده‌ها، عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالای ایران، پرداخت مشوق‌های صادراتی به‌منظور توسعه صادرات و توجه ویژه به تولید کمی و کیفی دانه‌های روغنی از دیگر اقدامات دولت در بخش کشاورزی است.

مجوز تخصیص آب برای کل اراضی فاز دوم

وی گفت: فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری شامل ۲۴۴ هزار هکتار است که وزارت نیرو مجوز تخصیص آب برای ۱۱۶ هزار هکتار آن را حذف کرده بود اما با پیگیری‌های انجام شده و برگزاری جلسات با وزارت نیرو در نهایت مجوز آب برای تمام اراضی داده شد. حتی رئیس‌جمهوری نیز در این زمینه اعلام کرد که طرح ۵۵۰ هزار هکتاری یک طرح کامل است و فاز اول و دوم ندارد.چنگلوایی تصریح کرد: یکی از مشکلات طرح ۵۵۰ هزار هکتاری در ارتباط با زهکش‌های اصلی آن است که سازمان آب و برق اجرایی کرده و متولی کانال‌های درجه ۲ و ۳ وزارت جهاد کشاورزی است. ۴۴۰ میلیارد تومان برای ساماندهی این زهکش‌ها و بخشی از شبکه‌های اصلی آبیاری پیش‌بینی شده که این اعتبارات قرار است در اعتبارات ۱۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومانی فاز دوم دیده شود تا مشکلات حل شوند. وی درباره استخدام در سازمان جهاد کشاورزی با بیان اینکه استخدامی هم اگر در این سازمان صورت بگیرد، بر اساس مجوزهایی است که صادر می‌شود، اظهار کرد: در دو سال گذشته ۶۳۸نفر کارشناس به‌کار گرفته‌ایم که در مراکز خدماتی مشغول به‌کار هستند و به‌عنوان ظرفیت‌های سازمان کمک زیادی به ما می‌کنند.

ناچار به واردات هستیم

وی درباره واردات محصولات کشاورزی خاطرنشان کرد: برخی اقلام و محصولات را باید وارد کنیم. برای مثال شکر موردنیاز در کشور حدود ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن است اما شکر تولید شده حدود ۵/ ۱ میلیون تن است و قاعدتا باید مابه‌التفاوت این میزان شکر از طریق واردات تامین شود.

برند سبز برای 17 محصول کشاورزی

وی گفت: ۱۷ محصول ما برند سبز را گرفته‌اند و حدود ۱۵۰ هزار تن از تولیدات ما محصولات سالم هستند و به‌دلیل حفظ سلامت جامعه و تولیدکننده و حفظ صادرات اگر بتوانیم تولید محصول سالم را افزایش دهیم، شاهد ارزآوری و افزایش صادرات خواهیم بود. رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در زمینه پرداخت خسارات به کشاورزان استان گفت: در پرداخت بیمه کشاورزان تا ۳ ماه گذشته هیچ پرداختی صورت نگرفته بود، اما تمام خسارات کشاورزان در سال زراعی ۹۴-۹۳ به‌طور کامل پرداخت شد و اکنون به‌دلیل مشکلات صندوق بیمه کشاورزی کشور، خسارات سال زراعی ۹۵-۹۴ کشاورزان پرداخت نشده است.

خسارت ریزگردها

وی در ادامه با بیان اینکه ریزگردها به‌طور متوسط بین ۵ تا ۱۰ درصد به محصولات خسارت می‌زنند، اظهار کرد: محصولات زراعی، باغی و شیلات از ریزگردها متأثر می‌شوند و باعث کاهش کیفیت و کمیت محصولات می‌شود. همچنین در برخی محصولات زمینه‌ساز بروز آفات و بیماری‌ها خواهد شد. وی درباره بحث انتقال آب اظهار کرد: با توجه به سابقه کشت و کار و زیرساخت‌هایی که در خوزستان وجود دارد، مزیت وجود آب در استان، بسیار بیشتر از این است که به استان‌های دیگر انتقال داده شود. همچنین انتقال آب نیز ۵ برابر هزینه اضافی تولید می‌کند.چنگلوایی افزود: اگر آبی برای غیر بحث شرب بخواهد انتقال داده شود، در طرح توسعه‌ای بخش کشاورزی استان دچار مشکل می‌شویم زیرا در حوضه مارون با بحران آب مواجه هستیم.وی درباره بارندگی‌های امسال اظهار کرد: امسال یک‌سال استثنایی از جهت خشکسالی است و میزان بارندگی موثر بسیار ناچیز بوده است و در این زمینه برای کشت‌های دیم و ۱۲۰ هزار هکتار از اراضی آبی بسیار نگران هستیم.

کلنگ‌زنی 5 شهرک کشاورزی

چنگلوایی درباره احداث شهرک‌های کشاورزی اظهار کرد: در استان قرار است ۱۶ شهرک کشاورزی با اولویت ۵ شهرک ایجاد شود که متولی آن شرکت شهرک‌های کشاورزی است و ۷۰ درصد اعتبارات را استان و ۳۰ درصد آن را شرکت شهرک‌های کشاورزی تامین می‌کند تا این ۵ شهرک تا پایان سال کلنگ‌زنی شوند.وی در خصوص سفر به لهستان و تفاهم‌نامه‌های منعقد شده در این کشور خاطرنشان کرد: تفاهم احداث کارخانه کود شیمیایی در منطقه آزاد و کارخانه تراکتورسازی از دستاوردهای سفر به لهستان بود. همچنین در بحث صادرات محصولات کشاورزی هماهنگی‌ها انجام گرفت تا بتوانیم حدود یک میلیون تن صادرات داشته باشیم و امیدواریم این تفاهم‌نامه‌ها عملیاتی شود و شاهد سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف باشیم.