گروه انرژی- طلب ایران بابت فروش نفت به کشورهای خارجی چقدر است؟ این سوالی است که بعد از افزایش محدودیت‌های بین‌المللی علیه ایران و سخت شدن نقل و انتقال پول به کشور، منابع خبری به دنبال پاسخی برای آن بودند. در جدیدترین اظهارنظر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران این رقم هم اکنون چهار میلیارد دلار است که قرار است به صورت تهاتر با کالا، مواد غذایی و دارو به ایران پرداخت شود. احمد قلعه‌بانی در نشست خبری روز گذشته ظرفیت تولید نفت کشور را چهار میلیون بشکه در روز اعلام و تاکید کرد: به دلیل برخی از محدودیت‌ها ما کمتر از این رقم تولید می‌کنیم. به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، وی آمار صادرات و تولید نفت کشور را ذکر نکرد و ادامه داد: برخی از آمارها برای هر کشوری محرمانه است و به همین دلیل نمی‌توانیم این رقم‌ها را رسمی اعلام کنیم.

سرمایه‌گذاری ۲۲ میلیارد دلاری در سال ۹۱

مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به میزان سرمایه‌گذاری در سال گذشته، گفت: در بخش توسعه، رکورد سرمایه‌گذاری بیش از ۲۲ میلیارد دلار در بخش بالادستی جذب شد که بیش از ۵۰ درصد از آن متعلق به میادین مشترک و ۳۰ درصد نیز برای نگهداشت تولید صرف شد.

به گفته وی، در سال جاری شش میلیارد دلار از منابع داخلی نفت، در سرمایه‌گذاری هزینه خواهد شد.

اولویت با میادین مشترک

قلعه‌بانی با بیان اینکه میادین مشترک در اولویت توسعه قرار دارند، افزود: در سال جاری نیز بیش از ۷۰ درصد بودجه پیش‌بینی شده را در میادین مشترک هزینه خواهیم کرد و امیدواریم در میدان گازی پارس جنوبی فاز‌های ۱۲، ۱۵ و ۱۶ و همچنین ۱۷ و ۱۸ به بهره‌برداری برسد.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، اظهار امیدواری کرد که تا پایان سال جاری، بخش‌هایی از فازهای ۱۳، ۱۹، ۲۲ تا ۲۴ نیز وارد مدار شود.

توقف سوآپ نفت

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه با تایید این موضوع که هم اکنون سوآپ نفت خام متوقف است، گفت: تا چهار ماه منتهی به تیر سال ۹۱ سوآپ نفت ادامه داشت که حجم این عملیات ۴۵۰ هزار بشکه و با قیمت چهار دلار برای هر بشکه بود.

وی یکی از دلایل متوقف شدن سوآپ را تبدیل شدن ایران به واردکننده نفت عنوان کرد و گفت: در عملیات سوآپ، ایران نفت خام را از کشورهای شمالی دریافت می‌کرد و مجبور بود برای نفت تحویل گرفته شده در جنوب بازاریابی کند که این امر موجب شد در برخی روزها کاهش تکلیفی تولید به دلیل انجام بازاریابی برای نفت خام سوآپ شده داشته باشیم.

وی یکی دیگر از دلایل قطع سوآپ را افزایش تحریم‌ها اعلام کرد و افزود: با شدت گرفتن تحریم‌ها کشتی‌های خارجی برای ورود به پایانه خارگ و بیمه کشتی‌ها دچار مشکل شدند. مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد که در صورت ارائه پیشنهاد به ایران برای ادامه سوآپ، ایران تمایل دارد که سوآپ نفت خام را از سر گیرد.

قلعه‌بانی در مورد صادرات نفت خام از سوی بخش خصوصی نیز گفت: بخش خصوصی داخلی به دلیل آنکه قادر نیست تضامین لازم برای نفت خام تحویلی را پرداخت کند، تاکنون نتوانسته است که وارد عرصه صادرات نفت خام شود. به گفته وی، با وجود اینکه شرکت ملی نفت سعی کرده است که بیشتر محدودیت‌های صادرات نفت خام از سوی بخش خصوصی را حذف کند، باز هم شرکت‌های خصوصی داخلی قادر به حضور در این عرصه نیستند.

دفاع از نفت ۹۵دلاری در بودجه

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا قیمت ۹۵ دلاری نفت در بودجه با توجه به نوسانات قیمت نفت مناسب است، گفت: از نگاه شرکت ملی نفت ایران، نفت ۹۵ دلاری در بودجه سال جاری یک قیمت منطقی بوده و قابل تحقق است. وی افزود: اگر قیمت نفت به زیر ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه کاهش یابد، توسعه و استخراج نفت و گاز از ذخایر نامتعارف دارای توجیه اقتصادی نخواهد بود.

احتمال تولید زودهنگام در سه فاز

قلعه‌بانی از تولید زودهنگام از سه فاز میدان گازی پارس جنوبی با مهلت ۳۵ ماه خبر داد و گفت: اگر روند سرمایه‌گذاری در پارس جنوبی به خوبی انجام شود، امسال از سه فاز ۳۵ ماهه این میدان تولید گاز صورت خواهد گرفت.

وی در مورد تاخیر در توسعه فازهای ۳۵ ماهه نیز توضیح داد: برای توسعه این تعداد فاز باید سالانه ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری صورت می‌گرفت که حجم سرمایه‌گذاری‌ها در پارس جنوبی از سال ۸۹ تا ۹۱ به طور کامل محقق نشد که این امر یکی از دلایل تاخیر در توسعه این فازها است، البته وجود تحریم نیز دراین مورد بی تاثیر نبوده است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با ابراز امیدواری از افزایش ۱۰۰ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز در سال ۹۲، گفت: این حجم از تولید از فازهای ۱۲، ۱۳، ۱۵ و ۱۶ ، ۱۷ و ۱۸ و ۱۹ خواهد بود.