اختلاف دو طیف پایداری بر سر انتخاب کاندیدا

سعید جلیلی بالاخره کاندیدا می‌شود؟

دنیای اقتصاد- جبهه پایداری اگر چه از آغاز فعالیت‌های انتخاباتی اش اعلام کرده بود که سعید جلیلی به عنوان گزینه نخست این تشکل برای انتخابات ریاست‌جمهوری است و رایزنی‌هایی را هم با وی آغاز کرد، اما اعضای این جبهه با عدم تمایل جلیلی برای حضور در انتخابات مواجه شدند و گفته می‌شد که سعید جلیلی فقدان راه‌حل برای مشکلات کشور، فقدان تیم و برنامه مناسب و نهایتا عدم احساس تکلیف را دلایل کاندیدا نشدن خود عنوان کرده است. اما جبهه پایداری بعد از دست رد جلیلی سراغ گزینه‌های دیگری همچون کامران باقری لنکرانی، مسعود میرکاظمی و پرویز فتاح رفت که سرانجام بعد از کش و قوس‌های فراوان میرکاظمی و فتاح اعلام کردند که قصدی برای کاندیداتوری ندارند و به این صورت کامران لنکرانی که سخنگوی جبهه پایداری بود به عنوان گزینه نهایی این جبهه تعیین شد و تریبون سخنگویی را هم به قاضی زاده واگذار کرد. آنگونه که خودش درباره دلیل کاندیداتوری‌اش می‌گوید: در دیداری که با آیت‌الله مصباح در هفته‌های پیش داشته است، پیشنهاد نامزدی را به او داده است؛ اما او در همانجا گفته است که من در خودم ویژگی خاصی نمی بینم، اما مصباح تاکید کرده که این امر بر شما متعین است.به این صورت وزیر بهداشت دولت نهم به عنوان کاندیدای نهایی جبهه پایداری انتخاب شد و قرار است امروز طی مراسمی با حضور آیت‌الله مصباح به رسانه‌ها معرفی شود.اما بعد از انتخاب لنکرانی به عنوان کاندیدای جبهه پایداری برخی اخبار حکایت از آن دارد که سعید جلیلی نیز مواضعش را نسبت به گذشته تغییر داده است و در گفت‌وگو با برخی از چهره‎های انقلابی که پیش از این در جلسات خصوصی بر کاندیداتوری وی پافشاری کرده‎اند، احتمال حضور خود را منتفی ندانسته و برای کاندیداتوری در انتخابات ابراز تمایل کرده است؛ به طوری که ستادهای مردمی او نیز فعالیت خود را آغاز کرده‌اند. همچنین سعید جلیلی از برخی نخبگان دعوت کرده تا با تنظیم برنامه‎های مورد اشاره او برای اداره کشور، وی را در این باره همراهی کنند.

با این حال به نظر می‌رسد که اختلاف میان طیف تهران و قم جبهه پایداری بر سر انتخاب سعید جلیلی و کامران لنکرانی بالا گرفته است؛ چرا که هر دوی آنها ساز خود را می‌زنند و تاکید بر کاندیداتوری نامزد مورد نظر خود دارند، اما از آنجایی که با درگذشت آیت‌الله خوشوقت که پدر معنوی جبهه پایداری طیف تهران بود آنها دیگر همچون گذشته در تصمیمات جبهه پایداری اثر‌گذار نیستند و آیت‌الله مصباح که پدر معنوی طیف قم است اکنون سردمدار این جبهه شده و با تایید او لنکرانی به عنوان نامزد نهایی این تشکل معرفی شده است. ولی برخی اخبار هم حکایت از آن دارد که دلیل انتخاب لنکرانی به مخالفت آیت‌الله مصباح با نامزدی جلیلی ارتباط دارد؛ چرا که معتقدند جلیلی از سوی برخی طیف‌های اصولگرا مورد حمایت قرار می‌گیرد و این حمایت مورد قبول آیت‌الله مصباح نیست.

فعال شدن ستادهای انتخاباتی جلیلی

آنگونه که خبرگزاری مهر گزارش داده است یک منبع آگاه نزدیک به سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی از جدی شدن حضور وی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۲ خبر داد. این منبع آگاه همچنین از فعال شدن ستاد‌های مردمی جلیلی در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری خبر داد. اخبار به‌دست آمده از منابع آگاه حاکی از این است که با دعوت‌های مکرری که از سوی نخبگان مردمی و دانشجویان از جلیلی شده است قرار است وی طی روز‌های آینده نظر نهایی خود را در خصوص حضور در انتخابات اعلام کند.

جلیلی مستقل می‌آید؟

همچنین خبرگزاری آریا نیز پیرامون این موضوع نوشت: در حالی که تا پیش از این از سعید جلیلی به عنوان یکی از گزینه‌های انتخاباتی جبهه پایداری نام برده می‌شد، اما تازه‌ترین شنیده‌های انتخاباتی از پاسخ رد او به دعوت این تشکل سیاسی حکایت دارد. بر اساس این گزارش‌ها گویا سعید جلیلی تصمیم گرفته است به صورت مستقل کاندیدای انتخابات شود. در جدیدترین تحول در این مورد ستاد انتخاباتی جلیلی در شیراز اعلام موجودیت کرده است. بر اساس گزارش سایت «شیرازنا» بعد از انتشار اخباری مبنی بر قوت گرفتن احتمال کاندیداتوری دبیر شورای عالی امنیت ملی در یازدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری، جمعی از فعالان فرهنگی، مذهبی و سیاسی شیراز ستاد مردمی سعید جلیلی را تشکیل دادند. این ستاد که به‌صورت خودجوش تشکیل شده است، در اولین قدم کمیته‌ها و مسوولان آن را مشخص کرده است. مسوول این ستاد مردمی ضمن دعوت از تمامی اقشار برای حضور در ستاد مردمی جلیلی گفت: طی روزهای آینده مواضع این ستاد و همچنین ساز و کار همکاری با آن، به اطلاع عموم خواهد رسید. وی همچنین عنوان کرد: این ستاد کاملا خودجوش و مردمی است و در صورت قطعی شدن کاندیداتوری دکتر جلیلی در انتخابات ریاست‌جمهوری به نظر ایشان تمکین خواهد کرد.

مخالفت آیت‌الله مصباح با کاندیداتوری سعید جلیلی

اما از سوی دیگر یک تحلیلگر مسائل سیاسی می‌گوید که جبهه پایداری در رهبری دچار بحران شده است. صادق زیباکلام، در گفت‌وگو با خبرگزاری آریا با تاکید بر این مطلب که آیت‌الله مصباح یزدی مخالف کاندیداتوری سعید جلیلی است، گفت: جبهه پایداری در خصوص انتخاب نامزد نهایی خود نتوانسته‌اند به توافق برسند. این کشمکش درونی از مدت‌ها قبل بر سر کاندیداتوری کامران باقری لنکرانی و سعید جلیلی در جبهه پایداری وجود داشته است. وی افزود: مشکل جبهه پایداری بیشتر بر سر استراتژی این جبهه است، زیرا مشخص نیست با توجه به فضای سیاسی کشور و تغییر و تحولات ایجاد شده پایداری‌ها می‌خواهند به کدام سمت و سو بروند و چه تاکتیک یا استراتژی‌ای اتخاذ کنند. این استاد دانشگاه تاکید کرد: جبهه پایداری همان هسته اصلی بود که باعث به قدرت رسیدن آقای احمدی‌نژاد شد؛ بنابراین اولین مشکل این جبهه هم بر سر احمدی‌نژاد به وجود آمد، زیرا برخی از اعضای جبهه پایداری توانستند از احمدی‌نژاد عبور کنند، اما برخی دیگر از اعضای این جبهه همچنان معتقد به احمدی‌نژاد و گفتمان سوم تیر هستند. وی ادامه داد: در هشت سال گذشته گفتمان سوم تیر که بخشی از جریان حاکمیت در جامعه بوده نتوانسته از نظر عملکرد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی موفق عمل کند. در حقیقت اعتقاد جبهه پایداری بازگشت به ارزش‌های انقلاب است که از نظر این جبهه این ارزش‌ها از سوی‌هاشمی رفسنجانی و اصلاح طلبان مورد بی‌مهری قرار گرفته است. وی تاکید کرد: بحران‌های جبهه پایداری موجب شده تا این طیف بر سر کاندیداتوری لنکرانی و جلیلی دچار مشکل شوند که بنده معتقدم هیچ یک از این دو شخصیت هیچ پاسخی برای حل سه مشکل اصلی این جبهه ندارند. تنها تفاوت سعید جلیلی با لنکرانی در این است که سعید جلیلی علاوه بر حامیانی که در جبهه پایداری دارد در طیفی از اصولگرایان و نیروهای ارزشی وابسته به آنها نیز طرفدارانی دارد یعنی همان کسانی که باعث پیروزی احمدی‌نژاد شدند قطعا این جریانات این بار نیز از سعید جلیلی حمایت می‌کنند. وی گفت: اختلاف میان لنکرانی و سعید جلیلی به تعبیری اختلاف میان آیت‌الله مصباح و اصولگرایان است، زیرا اگر بر سر این موضوع توافق وجود داشت دیگر اختلاف بر سر کاندیداتوری این دو شخصیت به وجود نمی‌آمد. بنابراین اگر شورای مرکزی جبهه پایداری یک نامزد را معرفی کند ریشه‌های اختلاف در این جبهه ممکن است منجر به انشعاب در جبهه پایداری شود.