واکنش ایران به قرارداد نظامی واشنگتن - تل آویو

صالحی: آمریکا به دنبال بازارگرمی برای فروش تسلیحات است

مهمانپرست: قرارداد نظامی در راستای جنگ نرم علیه ایران است دنیای اقتصاد- چاک هیگل وزیر دفاع ایالات متحده در اولین سفر خارجی خود، مشابه رییس‌جمهور این کشور، مقصد خود را اسرائیل انتخاب کرد. سفری که طی آن هیگل قرارداد فروش برخی تسلیحات نظامی آمریکا به این رژیم و البته عربستان و امارات متحده عربی را هم در دستور کار خود قرار داد. قراردادی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار که هیگل آن را سیگنالی برای برنامه هسته‌ای ایران دانسته و مدعی شده بود که همه گزینه‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران روی میز است. ایران اما در واکنش به این اظهارات والبته این قرارداد تسلیحاتی، این اقدامات را در راستای جنگ نرم واشنگتن علیه تهران دانسته و آن را نوعی بازارگرمی ایالات متحده برای فروش اسلحه ارزیابی کرده است. این واکنش‌هایی بود که علی‌اکبر صالحی وزیر امور خارجه و رامین مهمانپرست سخنگوی این وزارتخانه به سخنان چاک هیگل داشتند. هرچند که قرارداد تسلیحاتی بین آمریکا و اسرائیل در رسانه‌های خارجی هم بازتاب داشته است. این رسانه‌ها از قول مقامات دفاعی آمریکا نوشته‌اند که قرارداد مزبور شامل بمب‌های بتن شکن و تسلیحاتی که اسرائیل بتواند از آنها برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران استفاده کند، نمی‌شود. برخی از تحلیلگران هم نوشته‌اند که این قرارداد در ازای حق وتوی ایالات متحده در برابر حمله احتمالی اسرائیل به ایران منعقد شده است. تحلیلی که تقریبا به واقعیت نزدیک است؛ چرا که هیگل در سخنان خود در اسرائیل هم به این موضوع اشاره کرده و گفته بود که ایالات متحده تصمیم در خصوص اقدام نظامی علیه ایران و زمان آن را به اسرائیل واگذار می‌کند. با این حال رویکرد وزیر دفاع ایالات متحده نسبت به اسرائیل و ایران در سفر به سرزمین‌های اشغالی تغییر کرده است و ایران هم این موضع‌گیری‌های هیگل را بی‌پاسخ نگذاشته است.

اجازه تعرض به هیچ دشمنی را نمی‌دهیم

برهمین اساس، رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در باره این قرارداد گفت: موضوع همکاری‌های تسلیحاتی و کمک‌های بی‌دریغ دولتمردان آمریکایی به رژیم نامشروع صهیونیستی مساله جدیدی نیست و ادامه این جنایات‌ منجر به فعالیت گسترده‌تر رژیم صهیونیستی در کشتار مردم بی‌گناه منطقه و بی‌ثباتی و ناامنی خواهد شد. آمریکا با بهانه قرار دادن خطرات در منطقه به دنبال فروش تسلیحات خود است و روشن است که حضور چنین کشورهایی که به دنبال منافع خود در سایر مناطق جهان هستند فقط با ایجاد ناامنی و بی‌ثباتی میسر است. به گزارش ایسنا، او همچنین ادامه داد: اظهارات وزیر دفاع آمریکا درباره فروش تسلیحات به رژیم صهیونیستی توضیحاتی برای بزرگ‌نمایی خطراتی است که در منطقه در فضای جنگ نرم دامن زده می‌شود و قصد نهایی این بزرگ‌نمایی‌ها فروش تسلیحات است. کشور ما به اندازه کافی قدرتمند است که از حقوق خود دفاع کند و اجازه تعرض به هیچ دشمنی را ندهد.

از سوی دیگر، علی‌اکبر صالحی وزیر امور خارجه هم در این باره گفت: آمریکا برای تامین منافع خود و فروش سلاح مشغول بازار گرمی است، با این حال ایران در طول سال‌های گذشته به ویژه ۳۴ سال اخیر نشان داده است که همواره برای ثبات و صلح منطقه کوشش کرده است. فتنه در منطقه، مباحث شیعه و سنی، ایجاد طالبان و القاعده توسط چه کسانی ساخته و پرداخته شده است؟ اینها توسط مراکز امنیتی سازمان جاسوسی خودشان ساخته شده است. کتاب‌های زیادی در این باره در این کشورها نوشته شده است. وی درباره انعقاد قرارداد تسلیحاتی ده میلیارد دلاری با برخی کشورها از جمله رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی گفت: این اقدامات برای تامین منافع‌شان و فروش سلاح است.

واکنش به اظهارات کری و هیگ

وزیر امور خارجه ایران البته به سخنان جان کری و ویلیام هیگ وزرای خارجه ایالات متحده و بریتانیا که به طور جداگانه از سنای آمریکا و اتحادیه اروپا خواسته بودند تا تحریم‌های جدید علیه ایران وضع نکنند، هم واکنش نشان داد. کری و هیگ گفته بودند که فعلا باید بر اعمال تحریم‌های فعلی متمرکز شد و از سویی باید منتظر نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری ایران هم بود.

صالحی اما در پاسخ به این اظهارات گفت: اینها همواره اعلام کرده‌اند که برای تعامل با ایران آمادگی‌ دارند ما هم گفته‌ایم که ایران همواره براساس اصول منطقی سیاست خارجی‌اش عمل کرده و آمادگی تعامل دارد اگر اظهار آمادگی آنها برای تعامل با ایران صادقانه باشد ما هم آمادگی داریم.وی ادامه داد: متاسفانه با وجود توافقاتی که در آلماتی ۲ صورت گرفته است هنوز اینها به وعده خود عمل نکرده‌اند. قرار بود خانم اشتون با آقای جلیلی تماس بگیرند و رایزنی خود با وزرای خارجه شش کشور را به اطلاع آقای جلیلی برساند، اما تا الان این کار صورت نگرفته است. متاسفانه آنها هیچ‌وقت به وعده‌هایی که می‌دهند عمل نمی‌کنند. صالحی تاکید کرد: باید قدم‌های اعتمادساز و اطمینان‌ساز برداشته شود. آنها نمی‌توانند وعده دهند و بعد فراموش کنند. آنها فکر می‌کنند چون رسانه‌های گروهی را در اختیار دارند میِ‌توانند هرطور که می‌خواهند افکار عمومی را شکل دهند اما این اشتباه جدی است.وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اظهاراتش در سال گذشته مبنی بر اینکه سال ۹۲ را سال سرنوشت‌سازی می‌داند، گفت: هنوز هم معتقدم سال جدید سال سرنوشت‌سازی خواهد بود و فصل جدیدی باز خواهد شد. غرب چاره‌ای جز تعامل با ایران ندارد و امیدواریم آنها روند مثبتی را در پیش گیرند.

جزئیات قرارداد تسلیحاتی

موضوع فروش تسلیحات نظامی ایالات متحده اما در برخی رسانه‌های خارجی هم انعکاس یافته است. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز»، مقامات دفاعی آمریکا و مقامات اسرائیلی از این قرارداد فروش تسلیحات به عنوان گامی برای تقویت قوای نظامی اسرائیل یاد کردند اما مقامات اسرائیل می‌گویند که این قرارداد شامل سلاح‌هایی نمی‌شود که در صورت تصمیم اسرائیل در حمله به ایران بتواند سایت‌های هسته‌ای ایران را هدف بگیرد.بنا به این گزارش، بسته جدید قرارداد فروش تسلیحات شامل هواپیما برای سوخت‌گیری در هوا و موشک‌هایی می‌شود که می‌تواند سامانه دفاع هوایی دشمن را فلج کند اما این قرارداد شامل بمب‌های بتن‌شکن نمی‌شود. این اقدام آمریکا می‌تواند به نوعی مخالفت واشنگتن با حمله یکجانبه رژیم صهیونیستی به ایران را نشان دهد زیرا تحلیلگران آمریکایی و اسرائیلی بر این باورند که بمب‌های بتن‌شکن، تنها سلاحی است که می‌تواند در جنگ احتمالی اسرائیل علیه ایران به آن کمک کند. نیویورک‌تایمز در گزارش خود افزود که دولت «باراک اوباما» رییس‌جمهوری آمریکا حتی تمایلی به بحث کردن درباره فروش چنین قابلیتی به رژیم صهیونیستی ندارد.همچنین به گزارش خبرگزاری فارس،‌ روزنامه آمریکایی «ورلد تریبیون» هم در گزارشی نوشت که انتظار می‌رود معامله تسلیحاتی ۳ میلیارد دلاری آمریکا با اسرائیل، تضمین کننده توانایی آمریکا برای مسدود کردن هرگونه حمله احتمالی رژیم صهیونیستی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران باشد.بر اساس این خبر، تحلیلگران در ادامه نظرات خود گفته‌اند که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل به «باراک اوباما» رییس‌جمهور آمریکا متعهد شده است که واشنگتن روی هرگونه عملیات رژیم صهیونیستی علیه تهران دارای حق وتو است.ورلد تریبیون در ادامه خبر خود به اظهارات «ایتان بن الیاهو» فرمانده سابق نیروی هوایی رژیم صهیونیستی اشاره کرده که گفته است: زرادخانه تسلیحاتی که وعده آن (از طرف آمریکا) به اسرائیل داده شده است، با هدف مهار تل آویو و ارائه حق تصمیم درباره مقابله با تاسیسات هسته‌ای ایران به آمریکایی‌ها در نظر گرفته شده است.این مقام سابق صهیونیستی، در تحلیل مربوط به تاریخ ۲۱ آوریل خود در روزنامه اسرائیلی «یدیعوت آحارنوت» این طور ارزیابی کرده است که اوباما گرچه تمایل دارد به هشدارهای نتانیاهو درباره برنامه هسته‌ای ایران گوش کند؛ اما نخست وزیر اسرائیل در شرایطی تسلیحات آمریکایی را دریافت می‌کند که از خود خویشتن داری نشان دهد.