پرش دوم نفت به بالای 100 دلار - ۲ اسفند ۸۶

سقوط بازارهای سهام همزمان با جهش نفت. در پی پرش 51/4دلاری قیمت‌ها

بهای نفت یک‌بار دیگر از 100دلار گذشت

گروه بین‌الملل-سحرگاه روز چهارشنبه بهای نفت خام در بورس نیویورک برای دومین‌بار در سال جدید میلادی و کل تاریخ فروش نفت خام از یکصد‌دلار در هر بشکه عبور کرد. به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، در ابتدای کار بازارهای نفت در ایالات متحده بهای نفت خام با ۵/۴دلار افزایش ناگهانی روبه‌رو شد.

این افزایش قیمت سبب شد که قیمت هر بشکه نفت وست‌‌تگزاس اینترمدیت برای اولین‌‌بار به ۱۰/۱۰۰دلار در هر بشکه برسد. از سال ۱۹۸۳ که بورس نفت نیویورک فعالیت خود را آغاز کرد، این نخستین‌بار است که نفت بهای ۱۰/۱۰۰دلار را در هر بشکه ثبت کرد.

کاهش تولید فرآورده‌های نفتی در ایالات متحده به علاوه نگرانی بروکرهای نفتی از سطح تقاضا برای پرکردن ذخایر استراتژیک در کنار نگرانی گسترده‌ جهانی از آینده عرضه اوپک مهمترین عواملی است که روز چهارشنبه زمینه پرش ناگهانی قیمت‌ها را فراهم کرد. اریک راش تحلیل‌گر نفتی موسسه سنجش ریسک میتسوبیشی در این مورد به خبرگزاری رویترز گفت: عبور نفت از ۱۰۰دلار بیش از آ‌نکه به خودی خود اهمیت داشته باشد، زنگ خطری برای کشورهای وارد‌کننده نفت است. به اعتقاد این تحلیل‌گر وقتی که بازارها میل کاهش قیمت دارند و مجموعه اخبار و گزارش‌های سازمان بین‌‌المللی انرژی نیز نشان از کاهش تقاضا دارد، اما باز هم قیمت نفت گران می‌شود، به این معنی است که اتفاق مهمی در جریان معاملات نفت در حال وقوع است.

این تحلیل‌گر عقیده دارد که کاهش تولید اوپک از سه ماه دوم سال در صورت عملی شدن یک فاجعه بزرگ برای بازارهای نفت و انرژی خواهد بود. اگرچه تحلیل‌ها نشان می‌دهند که میزان تقاضا برای نفت خام به دلیل خطر رکود و کاهش رشد اقتصادی در ایالات‌متحده و دیگر کشورهای صنعتی کاهش خواهد یافت؛ اما هنوز این اتفاق رخ نداده است. به علاوه افزایش تقاضای نفت خام چین و هند که در طول سال ۲۰۰۸ به طور میانگین ۸/۵درصد خواهد بود، می‌تواند این کاهش تقاضا را جبران کند. به این ترتیب است که هرگونه کاهش عرضه به هر دلیل منجر به شوک عرضه در بازار نفت خواهد شد.

برخی خبرگزاری‌های خارجی در چند روز اخیر اخباری را مبنی بر احتمال کاهش تولید اوپک پس از اجلاس وزرای نفت عضو این سازمان در ماه مارس منتشر کردند. این اخبار موجب شد تا جوروانی بازار نفت به سود افزایش قیمت‌ها تغییر کند. به نظر می‌رسد این گونه اخبار بخشی از جنگ روانی کشرهای واردکننده نفت علیه اوپک باشد تا با بحرانی نگاه داشتن وضعیت بازار نفت و قیمت‌های بالا از تصمیم کاهش تولید اوپک جلوگیری کنند.

در همین حال گزارش‌های رسیده حکایت از تداوم قطع تولید در پالایشگاهی در تگزاس دارد. این پالایشگاه روز ۱۷ فوریه به دلیل سهل‌انگاری کارگران دچار انفجار و حریق شد. به نوشته هرالد تریبون ممکن است بازگشت این پالایشگاه به مدار یک ماه به طور انجامد.

به فاصله چندساعت پس از رکورد‌زنی نفت خام در ۱۰/۱۰۰دلار گزارش هفتگی دپارتمان انرژی ایالات متحده منتشر شد. این گزارش نشان می‌داد که میزان ذخایر نفت خام در هفته گذشته میزان ۷/۴درصد افزایش پیدا کرده است. به این ترتیب میزان ذخایر استراتژیک ایالات متحده به بالاترین میزان در سال ۲۰۰۸میلادی رسیده است. انتشار این خبر توانست آبی بر آتش نفت ۱۰۰دلاری ریخته و قیمت نفت را تا ۰۴/۹۹دلار در هر بشکه پایین آورد. با این وجود سازمان بین‌المللی انرژی از کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، درخواست‌ کرده است تا میزان تولید خود را ۵۰۰هزار بشکه دیگر افزایش دهند؛ چرا که این میزان اضافه تولید برای حفظ تعادل بازار و جذب شوک‌های احتمالی تقاضا لازم است.

اوپک در جریان اجلاس ماه سپتامبر ۲۰۰۷ خود نیز تحت فشار ایالات متحده به کشورهای عربی عضو اوپک افزایش ۵۰۰هزار بشکه‌ای تولید را تصویب کرد. شکیب خلیل وزیر نفت الجزایر و رییس دوره‌ای اوپک در جمع خبرنگاران هر گونه تصمیم در مورد آینده عرضه را به اجلاس ماه مارس اوپک موکول کرده است.