دلایل گرانی گوجه فرنگی اعلام شد

افزایش صادرات سیب و کاهش واردات موز در سال ۱۳۹۱

گروه بازرگانی- سال ۱۳۹۱ از نظر تولید محصولات کشاورزی و به تبع آن عرضه و قیمت این محصولات سالی کمابیش پرتلاطم بود. به گفته مسوولان دولتی در سال گذشته به خاطر شرایط آب و هوایی، تولید برخی محصولات از جمله گوجه فرنگی با مشکل‌هایی مواجه شد که التهاب بازار را به دنبال آورد. اما از دیگر سو آمار گمرک ایران حکایت از افزایش تولید برخی محصولات نظیر سیب در سال ۱۳۹۲ دارد، تا آنجا که افزایش تولید این محصول موجب بالارفتن آمار صادرات آن شد.

بر اساس توضیحات مسوولان کاهش تولید محصول در برخی استان‌ها و مشکل در حمل و نقل جاده‌ای به عنوان دلایل اصلی افزایش شدید قیمت گوجه فرنگی اعلام شدند. حسن خدنگی، مسوول دفتر سبزی و صیفی وزارت جهاد کشاورزی با توضیح در مورد دلیل بالا رفتن قیمت گوجه‌فرنگی در بازار گفت: امسال سرمای منطقه جیرفت باعث عدم رنگ‌گیری به موقع شد، از سوی دیگر کندی حمل و نقل به ویژه بعد از سه روز بارندگی شدید جنوب کرمان باعث کاهش عرضه گوجه فرنگی به بازار شد.

مسوول دفتر سبزی و صیفی وزارت جهاد کشاورزی افزود: از هفته گذشته روند کاهش قیمت گوجه‌فرنگی تشدید شده و در حال حاضر قیمت گوجه فرنگی در سر مزرعه کیلویی ۶۰۰ تومان است. مسوول دفتر سبزی و صیفی وزارت جهاد کشاورزی گفت: بر اساس اعتبارات طرح توسعه کشاورزی طرح احداث گلخانه‌ها در کشور برای تامین نیاز مردم در تمام فصول سال انجام می‌شود.

خدنگی در مورد دلایل افزایش فصلی قیمت برخی صیفی‌جات به «فارس» گفت: در مقطعی از سال محصول در منطقه سردسیر تولید نمی‌شود و محصول مناطق گرمسیر هم به بازار نرسیده است، بنابراین خلائی وجود دارد که در این زمان عرضه اندکی کاهش می‌یابد.

مسوول دفتر سبزی و صیفی وزارت جهاد کشاورزی افزود: برای پر کردن این خلأ و تامین نیاز مردم در تمام طول سال کارگروه طرح توسعه کشاورزی وام‌هایی را برای احداث گلخانه‌ها در نظر گرفته که به تدریج در کشور ایجاد می‌شود، وی ادامه داد: در حال حاضر سطح زیر کشت گلخانه‌های تولید سبزی و صیفی کشور ۳۸۰ هکتار است و با اجرای این طرح به سطح گلخانه‌ها اضافه خواهد شد.

خدنگی توضیح داد: کشاورزان با توجه به قیمت بازار خودشان برنامه‌ریزی تولید دارند و وزارت جهاد کشاورزی آنها را مدیریت می‌کند، به طوری که در جدیدترین تصمیم‌ قرار است از کشاورزانی که مطابق برنامه پنجم توسعه عمل نکنند، حمایت‌های نهاده‌ای انجام نشود.

رشد ۷۷ درصدی صادرات سیب

در این میان آمار رسمی کشور نشان می‌دهد صادرات سیب ایران در سال ۱۳۹۱ با رشد قابل ملاحظه ۷۷ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۰ به حدود ۳۹۶ هزار تن رسید. همچنین ارزش صادرات سیب تازه ایران در سال گذشته با رشد ۷۳ درصدی به بیش از ۳۲۸ میلیون دلار رسید.

به گزارش «ایسنا»، متوسط قیمت هر کیلو سیب صادراتی ایران در سال قبل حدود ۸/۰ دلار بود. ایران در سال ۱۳۹۱ سیب خود را به صورت مستقیم به ۲۴ بازار جهانی صادر کرد که به طور قطع این محصول از این بازارها به بازارهای دیگری نیز ورود پیدا کرده است. در این بین عراق با ۱۸۵ هزار تن، ترکمنستان با ۵۷ هزار تن و امارات با ۵/۵۶ هزار تن سه بازار بزرگ سیب صادراتی ایران بودند.

افغانستان، پاکستان، هند، مصر، قزاقستان، ترکیه و بحرین نیز رده‌های چهارم تا دهم را به خود اختصاص دادند. عربستان، روسیه، گرجستان، کویت، تاجیکستان، آذربایجان، عمان، قبرس، ارمنستان، انگلستان، سوریه، قطر، لیبریا و مالزی نیز دیگر کشورهایی بودند که در سال قبل مردم‌شان سیب ایرانی را گاز زدند.

کاهش ۴۰ درصدی واردات موز

از سوی دیگر بر اساس آمار گمرک واردات موز به کشور در سال ۱۳۹۱ با کاهش ۴۰ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۰ به بیش از ۳۵۵/۵ هزار تن رسید. براساس تازه‌ترین آمار گمرک ایران در سال گذشته ارزش واردات موز کشور نیز با افت ۳۴ درصدی بالغ بر ۲۶۷/۵ میلیون دلار شد. قیمت متوسط هر کیلو موز وارداتی در سال گذشته حدود ۷۵/۰ دلار (۷۵ سنت) برآورد شده است. رقمی که در سال ۱۳۹۰ حدود ۶۸/۰ دلار بود. به این ترتیب متوسط قیمت هر کیلو موز وارداتی بدون احتساب تعرفه ۴ درصدی در سال قبل حدود ۰۷/۰ دلار افزایش یافته است.همچنین آمار گمرک نشان می‌دهد که ارزش ریالی کل موز وارداتی در سال گذشته حدود ۴۰۸ میلیارد تومان بوده است.

با این حساب قیمت هر کیلو موز وارداتی در سال قبل بدون احتساب تعرفه حدود ۱۱۵۰ تومان بوده است. این در حالی است که به گفته رییس اتحادیه میوه و سبزی‌فروشان، قیمت هر کیلو موز وارداتی ۸۰ سنت تمام می‌شود که با توجه به هزینه حمل و نقل، قیمت آن در میوه‌فروشی‌ها به ۴۵۰۰ تومان می‌رسد. ایران در سال ۱۳۹۱ از هفت کشور امارات (۱۲۹ هزار تن)، فیلیپین (۷۹ هزار تن)، ترکیه (۷۳ هزار تن)، چین (۶۹ هزار تن)، موزامبیک (۲۳۰۰ تن)، هند (۱۱۰۰تن) و اکوادور (۸۸۸ تن) واردات موز داشت.