بازار در مسیر بازگشت به قیمتهای پایان اسفند
گروه بازار پول- مسعودرضا طاهری: با رسیدن به روزهای پایانی هفته اول کاری فروردین ماه، دیروز نیز برای سومین روز متوالی بازار داخلی شاهد افت قیمت ارز بود. نرخ ارز بازهم در مسیر کاهشی قرار گرفت و اگرچه میزان تقاضا و عرضه در بازار به مراتب پررنگتر از روزهای قبل نیز بود، اما قیمتها همچنان در مسیر کاهشی قرار داشت. دیروز نرخ دلار در کف قیمت به ۳۵۱۰ تومان نیز بر تابلو کاهش یافت. این افت قیمت البته بلافاصله با افزایش تقاضای خرید، دوباره تکان خورد. در ادامه البته قیمت تا ۳۵۵۰ تومان رسید، اما نسبت به قیمت روز دوشنبه تقریبا ۳۰ تا ۵۰ تومان افت ثبت کرد.
گروه بازار پول- مسعودرضا طاهری: با رسیدن به روزهای پایانی هفته اول کاری فروردین ماه، دیروز نیز برای سومین روز متوالی بازار داخلی شاهد افت قیمت ارز بود. نرخ ارز بازهم در مسیر کاهشی قرار گرفت و اگرچه میزان تقاضا و عرضه در بازار به مراتب پررنگتر از روزهای قبل نیز بود، اما قیمتها همچنان در مسیر کاهشی قرار داشت. دیروز نرخ دلار در کف قیمت به ۳۵۱۰ تومان نیز بر تابلو کاهش یافت. این افت قیمت البته بلافاصله با افزایش تقاضای خرید، دوباره تکان خورد. در ادامه البته قیمت تا ۳۵۵۰ تومان رسید، اما نسبت به قیمت روز دوشنبه تقریبا ۳۰ تا ۵۰ تومان افت ثبت کرد. با رفع برخی هیجانهای زودگذر در بازار، قیمت ارز دوباره در مسیر کاهشی تا ۳۴۰۰ تومان پایان سال ۹۱ قرار گرفته است. تعلل تقاضاهای کلان در بازار، خوشبینی به برخی مسائل پیش رو در عرصه سیاسی روانی در بازار و انتظار برای دریافت خبرهای بهتر از مذاکرات هستهای، بازار را در حالت انفعالی قرار داده است. بازار داخلی ارز در حالی نسبت به رویدادهای اقتصادی و سیاسی حساس است که برخی از مقامات از جمله رییس سازمان انرژی اتمی نتایج مذاکرات هستهای را با قیمت سکه و ارز بیارتباط میداند. رییس سازمان انرژی اتمی درباره تاثیر تحریمها بر اقتصاد ایران، خاطرنشان کرد: باید تاکید کنم که موضوع مذاکرات هستهای تاثیری بر بازار و اقتصاد ایران ندارد. برخی سودجویان به دنبال این هستند که از این فضا منافع خودشان را در داخل به دست آورند؛ اما تحریمها و قیمت ارز و سکه ربطی به مذاکرات هستهای ندارد. فرض کنید امروز موضوع هستهای حل و فصل شود؛ اما دشمنی آنها با ما ادامه خواهد داشت.
با این وجود به نظر میرسد که قیمتها در بازار به این مسائل واکنش نشان میدهد و برنامهریزیهای مختلف اقتصادی در این راستا تقریبا به نتایج احتمالی تحرکات سیاست داخلی و خارجی وابستگی دارد.
در این روزها بازار البته از ناحیه برخی مسائل غیر شفاف در خصوص تغییرات آتی نرخ ارز مرجع تحت فشار است. واقعیت این است که در سالهای ۸۱ تا نیمه ۸۹ که بازار ارز متلاطم نشده بود و به اصطلاح نظام تکنرخی حاکم بود، بازهم نرخ ارز مرجع وجود داشت. قیمت ارز بین بانکی با فاصله تقریبا چند ریال با آن هر روز تغییرات اندکی را ثبت میکرد و برخی پروژهها نیز امکان استفاده از ارز ارزانتر را نیز دارا بودند. بااین حال قیمتهای مختلف برای آن وجود داشت و بنا بر قانون نظام ارزی کشور که شناور مدیریت شده است، قیمت ارز در داخل کشور همواره تحت مدیریت از طریق کنترل عرضه بوده و لذا بر اساس مقررات بانک مرکزی امکان برچیده شدن کامل این قانون وجود ندارد؛ اما تنها میتوان فاصلهها را به حداقل رساند.
در این روزها بحث افزایش قیمت دلار مرجع از ۱۲۲۶ تومان از سر گرفته شده و برخی با استدلال اینکه قیمتهای برخی از کالاهای اساسی نیز بیشتر با دلار مبادله ای وارد میشود و نرخ ۱۲۲۶ نقش سابق خود را ندارد و ارائه آن «رانت خیز» است تلاش برای افزایش نرخ آن تا حد ارز مبادلهای را به کار گرفتهاند. این تحولات که بعضا از راهروهای مجلس و کمیسیونهای تلفیق نیز خبرهای آن به بیرون درز میکند، هنوز به صراحت مورد تاکید قرار نگرفته اما خبر آن ابهاماتی را در سطح بازار به وجود آورده بود.
در عین حال در دو روز گذشته در حالی که قیمت ارز مرجع همچنان ۱۲۲۶ تومان بوده و قیمت بازار نیز تقریبا ۸۰ تومان افت داشته، قیمت دلار در مرکز مبادلات ارزی با بیش از ۱۱ تومان افزایش به ۲۴۷۱ تومان رسیده است.
سایر قیمتها
قیمت در بازار سکه نیز دیروز با افت تقریبا۱۰ هزار تومانی به ۱ میلیون و ۴۳۰ هزار تومان رسید. در کف بازار قیمتها از این حد هم پایینتر بود. دیروز نیم سکه هم تا ۷۳۵ هزار تومان و حتی پایینتر هم افت کرد. ربع سکه اما همچنان در سطح ۴۴۵ هزار تومان در نوسان است. گرم طلای ۱۸ عیار نیز تقریبا در سطح ۱۳۶ هزار تومان باقی مانده است.
در این روزها بیش از ۲۰ روز از برچیده شدن چراغ خاموش بساط ثبت نام سکه بانک مرکزی در ۲۸ اسفند میگذرد. بهمنی در تازهترین واکنشها به این اتفاق از بازپسگیری وجوه ۲۴۱ هزار عدد از این سکهها خبر داده است.
عودت ۲۴۱ هزار سکه پیشفروشی
رییس کل بانک مرکزی با تاکید براینکه از طرح پیشفروش سکه در ماه پایانی سال گذشته استقبال نشد، گفت: هم اکنون ۲۴۱ هزار سکه خریداری شده در این طرح عودت داده شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمود بهمنی اظهار کرد: یکی از راهکارهایی که بانک مرکزی برای کاهش قیمتها در نظر داشت، پیشفروش قیمت سکه بود که در حال حاضر و با ثبات قیمتها تصمیم به پیشفروش سکه نداریم.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به پیشفروش سکه در اواخر سال گذشته و با بیان اینکه متاسفانه از پیشفروش سکه که در اواخر سال گذشته انجام شد، استقبال چشمگیری صورت نگرفت، گفت: در حال حاضر خریداران سکه، سکههای خریداریشده خود را بازپس میدهند و تاکنون در حدود ۲۴۱ هزار سکه پیشفروش شده عودت داده شده است.
وی در ادامه افزود: یکی از راهکارهایی که بانک مرکزی برای کاهش قیمتها در نظر داشت، پیش فروش سکه بود که در حال حاضر و با ثبات قیمتها تصمیم به پیش فروش سکه نداریم.
بهمنی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا با برخی از موسسههای مالی و اعتباری که با نام ائمه فعالیت و بعضا اقدام به سودجویی از مردم میکنند برخورد نمیشود؟ تصریح کرد: ما بخشنامههایی به این موسسهها ابلاغ کردهایم مبنی بر اینکه باید نام خود را تغییر دهند، بانک مرکزی به دنبال جمعآوری همزمان این موسسات نیست اما اگر آنها طبق دستور العمل بانک مرکزی عمل نکنند با آنها طبق قانون برخورد میشود.
رییس کل بانک مرکزی در پایان خاطرنشان کرد: موسساتی که با نام ائمه فعالیت میکنند هرچه سریعتر باید نام خود را تغییر دهند تا مورد برخورد قانونی قرار نگیرند.
بهای طلا در بازارهای جهانی
قیمت طلا دیروز تا محدوده ۱۵۷۰ دلار افت داشت. در آمریکا تازهترین سخنان برنانکه رییس فدرال رزرو این کشور حاکی از این است که بانکها به شدت توسط فدرال رزرو تحت فشار هستند تا منابع خود را مدیریت کرده و از اتکا به وجوه و صندوقهایی با منابع کلان بکاهند. این تحرکات در راستای پرهیز وی از به راه انداختن دور تازه محرکهای اقتصادی ارزیابی میشود. در بازارهای جهانی سیاست پولی بانک مرکزی ژاپن همچنان عامل افت قیمت طلا است و در کنار آن البته برخی مسائل در اروپا به بهبود شاخص برابری دلار در مقابل سایر ارزها از جمله یورو و ین و همچنین طلا موثر واقع شده است. برخی فروشهای تکنیکی نیز در این راستا موثر اعلام شدهاند. در عین حال آمار
غیر قابل انتظار اشتغال ماه مارس آمریکا با ایجاد ۸۳ هزار شغل جدید در بخشهای غیرکشاورزی شوکی به قیمت دادو آن را دوباره تا محدوده ۱۵۸۰ دلار بالابرده بود. اما روند قیمت طلا دوباره در دو روز اخیر معکوس شده است.
در دو هفته گذشته قیمت طلا افت شدیدی داشت و خالص خرید و فروش سفتهبازانه به میزان ۵/۵۵ تن کاهش یافت. طبق آمار منتشر شده، بیشترین کاهش قیمت طلا در انتهای هفته گذشته رخ داد و در دوم ماه آوریل بیشتر از ۲۰ دلار در هر اونس از قیمت طلا کاسته شد. قیمت طلا در آن روزها تا ۱۵۳۸ دلار نیز افت کرد.
عامل اصلی ایجاد این روند نزولی، انتظارات کاهشی فعالان بازار از مسیر آینده قیمتهای طلا است. در هفته گذشته، کل معاملات فروش به میزان ۲/۵۱ تن افزایش یافتند (۸/۲۳ درصد افزایش در یک هفته) در حالی که برای دومین هفته متوالی معاملات خرید به میزان ۳/۴ تن کاهش یافتند. این اتفاقات نشان میدهند که عاملان بازارها تحت تاثیر آمار نگرانکننده دستمزد بخش غیرکشاورزی آمریکا قرار گرفتهاند که در نتیجه ابهاماتی را در مورد ادامه سیاستهای تسهیل کمی فدرال رزرو ایجاد میکند؛ چنین شرایطی قطعا اثر منفی بر روی بازار طلا دارد.
طبق آمار منتشر شده، نرخ بیکاری آمریکا برای ماه مارس معادل ۶/۷درصد بوده است.
ارسال نظر