گروه بورس کالا- در شرایطی که حجم نسبتا بالایی از محصولات بخش خصوصی در بورس کالا روز گذشته معامله شد اما معاملات بازار آزاد همچنان محدود و قیمت فروش برخی از کارخانه‌ها کاهش پیدا کرد و برخی از بنگاهداران هم قیمت بعضی از سایزهای کم فروش بازار را کاهش دادند. طی روز گذشته و در معاملات رینگ فولاد در بورس، فولاد کویر موفق شد ۱۰ هزار تن میلگرد سایز ۱۸ تا ۲۸ را با قیمت یک هزار و ۶۵۰ تومان برای تحویل ۶ دی ماه به فروش برساند.

در همین حال میلگرد سایز ۱۴ تا ۲۵ این شرکت هم با همین قیمت یک هزار و ۳۲۰ تن در سبدی دیگر فروخته شد.

در این میان تختال فولاد هرمزگان با قیمت ۱۲۵۰ تومان ۴۷ هزار تن معامله شد که زمان تحویل این کالا ۳۰ دی‌ماه اعلام شده بود .

به گفته کارگزاران معامله این کالا با این قیمت و حجم به این دلیل صورت گرفته چون بعضی از مشتریان بازار انتظار دیگری از آینده و اتمام دوره رکود فصلی که تا دی‌ماه به اتمام می‌رسد دارند در نتیجه از خرید به صورت سلف استقبال می‌کنند.

اما با وجود اینکه شرایط فعلی بازار و میزان واردات این انتظار را ایجاد کرده که بازار فولاد تا پایان سال دوباره با جهش قیمت مواجه می‌شود، اما از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند تا پایان سال و اصولا تا پایان دوره فعالیت دولت دهم تغییری در بازار فولاد به وجود نمی‌آید و بعید است که قیمت‌ها افزایشی شود حتی با وجود کاهش شدید واردات فولاد.

توجیهی که برای این پیش‌بینی وجود دارد این است که اصولا تقاضا آنقدر پایین آمده که حتی اثر کاهش واردات شمش را هم از بین برده است.

مسوول فروش یکی از شرکت‌ها در این خصوص می‌گوید: طی سال‌های گذشته معمولا هر هفته ۳ تا ۵ تقاضای پروژه‌ای در حجم‌های بالا که عموما دولتی بود وارد بازار شده و در نهایت از طریق عرضه‌های ذوب آهن در بورس کالا تامین می‌شد. از سوی دیگر بیشتر تقاضاهای مصرفی و شخصی به بخش خصوصی می‌رسید، اما در حال حاضر تقاضای پروژه‌ای برای محصولات فولادی طی دو تا ۳ هفته به سختی به یک درخواست می‌رسد که این تقاضاها هم معمولا در بورس تامین می‌شود.

به گفته وی این موضوع باعث شده تا اصولا تقاضا بسیار محدود باشد و حتی اگر دوره کاهش تقاضاهای فصلی را هم پشت سر بگذاریم بعید است که تقاضا تغییری داشته باشد. به نظر وی تقاضاهای شخصی همیشه در بازار وجود داشته و در بالاترین حد هم تاثیر خاصی بر بازار فولاد و تقاضای آن ندارند.

به گفته این کارشناس بازار هر تغییر و تحولی در تقاضاهای پروژه‌ای قاعدتا تا اردیبهشت سال آینده صورت نخواهد گرفت و حتی کاهش شدید واردات شمش هم فقط می‌تواند اثر روانی کوتاه مدتی بر بازار داشته باشد.

وی در این خصوص می‌افزاید: در حال حاضر همه مشتریان به موضوع کاهش تقاضای فصلی اشاره می‌کنند و انتظار افت تقاضا را دارند و با توجه به رکود و پایین بودن تقاضا، قیمت‌های فعلی میلگرد را هم بالاتر از حد منطقی می‌دانند اما موضوع این است که فروشنده‌های مواد اولیه به ایران، شرایط و محدودیت‌هایی را که تولیدکننده‌ها و واردکننده‌ها با آن روبه‌رو هستند می‌بینند و بر اساس آن به بازار ایران قیمت می‌دهند، در نتیجه نمی‌توان انتظار داشت که تولیدکننده‌ها بتوانند کاهش قیمت بیشتری را در محصولات خود لحاظ کنند و فروش میلگرد در بورس با قیمت‌های پایین‌تر از ۱۶۲۰ تومان برای تولیدکننده به صرفه نیست هر چند که انتظار عجیب و غریبی برای جهش تقاضا هم وجود ندارد.

از این رو بالاترین قیمت مورد انتظار برای میلگرد در شرایط فعلی ۱۸۰۰ تومان است البته این موضوع هم بستگی به این دارد که تجار و برخی بنگاهداران بازار به صورت مصنوعی قیمت‌سازی نکنند. این ثبات قیمتی در حالی پیش‌بینی می‌شود که تولیدکننده‌ها به میزان لازم ارز از مرکز مبادلات برای واردات مواد اولیه نمی‌گیرند و حتی این موضوع هزینه تولیدشان را در مقایسه با قیمت فروش در نقطه سر به سر قرار داده است.