دنیای اقتصاد - وزیر امور خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه در سنای این کشور حاضر شد و از اعضای کمیته روابط خارجی سنا و سایر نمایندگان کنگره خواست «در مقابل تهران صبوری بیشتری به خرج دهند.» جان کری علت درخواست خود را نزدیک بودن انتخابات ریاست‌جمهوری ایران عنوان کرد. این درخواست دو روز پس از آن مطرح شد که کمیته روابط خارجی سنا بیانیه‌ای تازه علیه ایران تنظیم و تصویب کرد. در همین حال ۳۵ دیپلمات سابق ایالات‌متحده از دولت باراک اوباما خواستند تا مذاکره مستقیم تهران-واشنگتن را در برنامه خود قرار دهد. توصیه وزیر خارجه آمریکا به سناتورها

جان کری: درباره ایران صبور باشید

دنیای اقتصاد- کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز سه‌شنبه تحریم‌های سختگیرانه‌تری را درباره برنامه هسته‌ای ایران تصویب کرد. اما جان کری وزیر امورخارجه ایالات متحده روز پنح‌شنبه به سنا رفت و از اعضای این کمیته و البته سایر نمایندگان کنگره خواست در مقابل تهران صبوری بیشتری به خرج دهند.

کری دلیل درخواست خود را نزدیک بودن انتخابات ریاست‌‌جمهوری ایران ابراز کرده و گفت که این گونه اقدامات، ایران را جسورتر می‌کند. همزمان با جان کری، ۳۵ دیپلمات سابق ایالات متحده که برخی از آنها به تازگی دولت اوباما را ترک کرده‌اند درگزارشی از دولت اوباما خواسته‌اند تا مذاکره مستقیم تهران- واشنگتن را در برنامه خود قرار دهد. آنها همچنین از دولت اوباما خواسته‌اند تا گام‌هایی فراتر از تحریم‌ها را بردارد تا ایران متقاعد به تغییر رفتار شود. لحن گزارش مزبور به نوعی در تضاد با اظهارات جدید جان کری درباره سیاست دولت اوباما درباره تحریم‌ها علیه ایران است اما روایت‌های دیگری از این گزارش توسط روزنامه‌های آمریکایی منتشر شده که بر اساس آن این دیپلمات‌ها از سیاست‌های دولت اوباما در قبال ایران انتقاد کرده و گفته‌اند که تعادل بین تحریم و دیپلماسی در سیاست خارجی اوباما در قبال ایران به‌هم خورده است.

به هر روی انتشار این گزارش به روایت‌های مختلف در کنار اظهارات جدید جان کری زمانی طرح شده است که کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز سه شنبه هفته گذشته قطعنامه‌ای را به تصویب رساند که طی آن بر حمایت آمریکا از اسرائیل در صورت اقدام نظامی علیه ایران تاکید می‌کند. این قطعنامه برنامه اتمی ایران را تهدیدی بین‌المللی توصیف کرده است و خواهان اجرای کامل تحریم‌های اعمال شده علیه ایران شده است.این قطعنامه که سناتور منندز هم یکی از تهیه‌کنندگان آن است در کمیته روابط خارجی سنا تصویب شد و باید برای تصویب نهایی در صحن مجلس سنا به رای‌گیری گذاشته شود.

جان کری اما با حضور در سنای آمریکا اگرچه بار دیگر ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی متهم کرد ولی باز هم ضمن تاکید بر اظهارات گذشته خود به حل و فصل موضوع هسته‌ای ایران از راه دیپلماسی انگشت تایید گذاشت. اگرچه او باز هم خاطر نشان کرد که این پنجره برای همیشه باز نیست. به گزارش خبرگزاری فارس، وزیر خارجه آمریکا، در این سخنرانی از سناتورهایی که خواهان تحریم سختگیرانه‌تر تهران هستند خواست در ماه‌های مانده به انتخابات ایران صبوری بیشتری به خرج دهند. همچنین به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از لس آنجلس تایمز ، جان کری از نمایندگان کنگره خواست تا با وضع نکردن تحریم‌های جدید علیه ایران فرصت کافی را برای حل مساله هسته‌ای ایران از طریق دیپلماسی بدهند.

وی به نمایندگان کنگره آمریکا هشدار داد که اعمال تحریم‌های بیشتر در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری، ایران را جسورتر خواهد کرد. جان کری در ادامه ضمن اشاره به اینکه دولت اوباما اوضاع را به دقت تحت نظر دارد و با متحدان آمریکا همکاری می‌کند، افزود: «فکر می‌کنم زمان انجام یک کار و تصمیم به انجام آن از اهمیتی حیاتی برخوردار است. ما باید در این مورد با یکدیگر همکاری کنیم.»

او در خطابه خود بار دیگر ضمن تکرار ادعاهای خود درباره برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرد ایران موفق به دستیابی به سلاح اتمی نخواهد شد. جان کری همچنین گفت: «ما همکاری زیادی با متحدان و دوستان اسرائیلی‌مان داریم و [اطلاعات خودمان] را با آنها مقایسه می‌کنیم. ما در این مشکل مشترک هستیم.» به نظر می‌رسد اشاره جان کری به رصد شرایط ایران در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری به نوعی در راستای گمانه‌هایی است که این روز‌ها مطرح شده است، گمانه‌هایی که معتقدند تا روشن شدن نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران تحرک خاصی در حل و فصل برنامه هسته‌ای تهران صورت نخواهد گرفت. هرچند که ایران این موضوع را تکذیب کرده است اما به نظر می‌رسد که طرف غربی تا زمان برگزاری انتخابات می‌خواهد صبر کند و شرایط را رصد کند. چه خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دو دیپلمات مرتبط با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش داده بود که ایران و آژانس برای دور جدیدی از مذاکرات در اواسط ماه مه میلادی (۲۵ اردیبهشت ماه) توافق کرده‌اند. این خبر اما از سوی ایران تکذیب شد. به گزارش خبرگزاری مهر پرس تی‌وی به نقل از یک مقام ایرانی که از وی به عنوان «یک مقام نزدیک به تیم مذاکره‌کننده ایرانی»، نام برده، آورده است: گفت‌وگوهایی در این خصوص با آژانس داشته‌ایم، اما به هیچ نتیجه‌ای نرسیده ایم. بر همین اساس به نظر می‌رسد عدم توافق برای برگزاری گفت‌و‌گوی ایران و آژانس آن هم یک ماه پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری بازهم در ادامه سیاست جدید غرب در قبال پرونده هسته‌ای ایران باشد؛ یعنی احاله موضوع به بعد از انتخابات ایران.

ایران و آژانس انرژی اتمی آخرین بار در بهمن ماه سال گذشته با یکدیگر در تهران مذاکره کردند. مذاکراتی که قرار بود در آن بر سر یک مدالیته برای حل ابهامات و سوالات آژانس توافق صورت گیرد، توافقی که شکل نگرفت اما طرف ایرانی ابراز کرد که نقطه اختلاف تنها یک کلمه بوده است. با این حال آژانس ضمن طرح مجدد برخی ادعاها از جمله درباره سایت پارچین همواره اعلام کرده که خواستار بازدید از این سایت است که ایران می‌گوید نظامی است و آژانس می‌گوید در آن فعالیت مشکوک هسته‌ای صورت گرفته است.

گزارش دیپلمات‌های سابق آمریکایی

فارغ از این نکات اما در میان طرح چنین گمانه‌ها و اظهاراتی ، ۳۵ نفر از دیپلمات‌ها، نظامیان و دیگر مقامات از هر دو حزب آمریکا هم در گزارشی از دولت این کشور خواسته‌اند تلاش‌ها برای برقراری مذاکرات مستقیم با تهران را افزایش دهد و از این طریق بحران کنونی را حل کند. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، در بخشی از این گزارش آمده است: آمریکا اکنون باید حداکثر انرژی و خلاقیت خود را برای مذاکره مستقیم همزمان با ایجاد ائتلافی بین‌المللی برای فشار به ایران و منزوی کردن این کشور به کار گیرد.

«ریچارد لوگان» سناتور سابق، «مایکل هیدن» مدیر سابق سیا، «رایان کراکر» سفیر سابق در عراق و افغانستان، و همچنین «زیبیگنیو برژینسکی» مشاور اسبق امنیت ملی کاخ سفید از جمله افرادی‌ هستند که این گزارش را امضا کرده‌اند.در این گزارش آمده است که مذاکره مستقیم با تهران جایگزین مذاکرات کنونی ۱+۵ و ایران نیست و راهکاری در کنار آن است.در بخشی دیگر از این گزارش گفته شده که تحریم‌ها تا حدی موفق بوده اما نتوانسته برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کند.

در انتهای این گزارش آمده است: بعد از ۳۰ سال تحریم و تلاش برای منزوی کردن ایران، به نظر می‌رسد فشار به تنهایی نمی‌تواند تصمیم ایران را تغییر دهد. نویسندگان این گزارش همچنین توصیه کرده‌اند که گام‌هایی فراتر از تحریم برداشته شود تا ایران متقاعد به تغییر رفتار شود. اما به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نیویورک تایمز، که روایت متفاوتی از گزارش مزبور است، این کارشناسان و دیپلمات‌های سابق که برخی از آنها به تازگی دولت «باراک اوباما» را ترک کرده‌اند ضمن انتقاد از رویکرد تند اوباما نسبت به ایران، خواستار تجدیدنظر در سیاست‌های واشنگتن شدند. «توماس آر. پیکرینگ» از جمله این دیپلمات‌هاست که می‌گوید در سیاست‌های واشنگتن در قبال ایران، تعادل بین تحریم و دیپلماسی به هم خورده است. به گفته وی، اوباما باید در سیاست خود در مقابل ایران بازنگری کرده و به حمایت از اقداماتی مانند خرابکاری در تاسیسات هسته‌ای این کشور با هدف خرید زمان بیشتر، پایان دهد.