گروه بورس- محبوبه مغانی: هفته گذشته در حالی بازارهای داخلی و جهانی همچنان نگران شاهد افت قیمت طلا، ارز و نفت بودند که در بازار داخلی بورس اوراق بهادار تهران موفق به کسب بازدهی 53/0 درصدی برای سرمایه‌گذارانش شد.


به گزارش خبرنگار ما، در قاره سبز شدت بحران مالی در قبرس، کاهش شدید شاخص سرمایه‌گذاری آلمان در ماه آوریل، کاهش شاخص فضای اقتصادی در آلمان و منطقه یورو در ماه مارس، افزایش شاخص قیمت مصرف‌کننده یورو از 3/1درصد در فوریه به 5/1 درصد می‌توانست منجر به کاهش نسبت برابری یورو در برابر دلار در بازارهای جهانی شود.
به ویژه آنکه پس از افت شدید تولیدات کارخانه‌ای در آمریکا و درخواست برخی از فعالان اقتصادی این کشور مبنی بر توقف سیاست‌های انبساط پولی، می‌توانست دلار را در برابر یورو تقویت کند.
اما به ناگاه وقوع انفجارهایی در تگزاس و بوستون آمریکا منجر شد تا در پایان هفته منتهی به سی ام فروردین ماه نسبت برابری یورو به دلار از تغییرات غیر‌قابل توجهی برخوردار شود.
در حال حاضر فدرال رزرو برای بهبود اقتصاد آمریکا و حمایت از سرمایه‌گذاری، اشتغال و رشد اقتصادی، ماهانه ۴۰ میلیارد دلار اوراق قرضه رهنی و ۵۴ میلیارد دلار اوراق قرضه خزانه خریداری می‌کند.براساس اعتقاد حامیان سرسخت برنامه‌های انبساطی بانک مرکزی آمریکا، اوراق قرضه رهنی نسبت به اوراق قرضه خزانه از طول مدت کوتاه‌تر و بازدهی بیشتری برخوردار است. بنابراین در صورت عدم فروش اوراق قرضه رهنی برای رسیدن به زمان سررسید اوراق موجود، روند بهبود اقتصادی آمریکا بدون افزایش غیرضروری اقلام ترازنامه بانک مرکزی شتاب خواهد گرفت. بر این اساس خرید اوراق قرضه رهنی یکی از دلایل رونق اقتصادی مسکن به شمار می‌رود. حامیان این سیاست پیشنهاد داده‌اند که اوراق قرضه رهنی فروخته نشود و بانک مرکزی آمریکا نیز به خرید ۴۰ میلیارد دلار اوراق قرضه رهنی در ماه‌های پیش‌رو و حتی به کاهش خرید اوراق قرضه خزانه ادامه دهد. اعلام این اظهارات سبب شد تا برخی از سیاست‌گذاران فدرال رزرو درخصوص این خریدهای وسیع که ممکن است منجر به اختلاف در بازارها و بروز تورم آتی و فراهم کردن زمینه برای ضررهای بزرگ‌ ترازنامه‌‌ای شود، هشدار دهند.
این هشدار ها منجر به انتشار بیانیه ای از سوی فدرال رزرو شد که در آن از محتمل بودن پایان سیاست‌های انبساطی این بانک در سال جاری و احتمال تامین مالی بخشی از بدهی‌های قبرس از محل فروش ذخایر طلای این کشور خبر داده بود. لحن فدرال رزرو در این بیانیه‌‌ که مربوط به ملاقات ماه مارس بانک مرکزی آمریکا بود، به گونه‌ای است که تقاضا برای طلا به عنوان دارایی امن را کاهش داد. از سوی دیگر در بازار طلا، پس از اعلام شورای جهانی طلا مبنی بر استفاده دولت‌ها از طلا به عنوان پشتوانه‌ای برای صدور اوراق قرضه، از ایتالیا تقاضا شد تا بخشی از ذخایر طلای خود را برای تامین مالی بدهی سیستم بانکی‌اش استفاده کند. مساله‌ای که در ماه گذشته مورد نظرسنجی قرار گرفت که بیشترین آرای موافق را نیز به خود اختصاص داد.
از سوی دیگر تصمیم قبرس مبنی بر فروش بخشی از ذخایر طلایش برای جبران ۴۰۰ میلیون یورو (معادل ۴ درصد از کمک ۱۰ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به این کشور)، این نگرانی را دامن زده است که سایر کشورهای درگیر بدهی نیز برای تامین مالی بدهی‌هایش نیازمند فروش ذخایر طلایشان شوند.
ذخایر طلای قبرس 9/13 تن به ارزش 697 میلیون دلار آمریکا است که به منظور تهیه 400 میلیون یورو، دولت باید 4/10 تن از ذخایر طلایش را به فروش برساند. در رابطه با سایر کشورهای عضو منطقه، اسپانیا 6/281 تن طلا نگهداری می‌کند که 29 درصد از ذخایرش را شامل می‌شود، یونان با 9/111 تن طلا و پرتغال با 5/382 تن به ترتیب 82 و 90 درصد ذخایر خود را به طلا اختصاص داده‌اند.
از سوی دیگر اقدام صندوق سرمایه‌گذاری SPDR مبنی بر ادامه روند کاهش ذخایر طلای خود، منجر شد تا قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی از افت ۲/۶ درصدی برخوردار شود.
اما در بازار جهانی نفت، بهای نفت خام تحت تاثیر انتشار ارقام ضعیف چین و آمریکا از سیر نزولی برخوردار شد. این کاهش قیمت نفت خریدهای سوداگرانه در بازار طلای سیاه را در پی داشت. در این میان وقوع زلزله شدید در ایران و نگرانی از کار افتادن برخی از مراکز تولید نفت منجر به افزایش قیمت جهانی نفت شد.
افزون بر این در بازار داخلی، به‌رغم کاهش قیمت طلا در بازار جهانی، طلا در بازار داخلی با کمترین تاثیرپذیری از بازار جهانی مورد معامله قرار می‌گیرد. مساله‌ای که اتحادیه کشوری طلا و جواهر را مقابل بانک مرکزی قرار داد؛ بانک مرکزی مسوول این قیمت‌گذاری و تعیین‌کننده قیمت طلا در بازار داخلی است و مجالی برای ورود بدون ضابطه طلا به داخل و در عین حال تقاضا برای خروج ارز از کشور فراهم شده است.
این انتقاد سبب شد تا طی هفته ای که گذشت قیمت سکه 2 درصد و هر گرم طلای 18 عیار نیز از کاهش 8/1 درصدی برخوردار شود.
در بازار ارز هم طی هفته‌ای که گذشت نرخ دلار در برابر ریال در مرکز مبادلات ارزی از ۲۴ هزار و ۷۴۸ ریال به ۲۴ هزار و ۷۴۷ ریال و یورو از ۳۲ هزار و ۴۴۱ ریال به ۳۲ هزار و ۲۸۲ ریال کاهش یافت. اما در بازار آزاد دلار بدون تغییر ماند و قیمت یورو تنها از افت ناچیز ۱/۰ درصدی برخوردار شد.
در ادامه تحولات بازارهای موازی، در بازار مسکن، اعلام شد براساس مرکز آمار ایران درباره میزان نوسان قیمت مسکن در شهر تهران؛ در سرتاسر سال گذشته قیمت مسکن با شیبی بیشتر از نرخ تورم رو به افزایش بوده است. اگرچه در نیمه اول سال 91 فاصله این دو نرخ (نرخ رشد قیمت مسکن و نرخ تورم) چندان زیاد نبوده است اما در پاییز ناگهان افزایش یافته است.
در سال گذشته میانگین قیمت مسکن در تهران ۵۲ درصد افزایش یافت؛ این در حالی است که نرخ تورم ۳۴ درصد بوده است. این نرخ رشد قیمت مسکن در سال ۹۱ از یک سو نشان از آن دارد که در سال گذشته جهش در قیمت مسکن رخ داده است و از سوی دیگر بیانگر عبور بازار مسکن از طوفان قیمت‌هاست.
این گزارش می‌افزاید: از سوی دیگر زمین در تهران رتبه اول بیشترین افزایش قیمت را در مقایسه با قیمت مسکن و اجاره بها به خود اختصاص داده است.اما در بازار سرمایه، در فعالیت 4 روزه بورس اوراق بهادار تهران در هفته منتهی به بیست و هشتم فروردین ماه، در حالی حجم معاملات از رشد 7 درصدی برخوردار شد که ارزش کل معاملات سهام و حق‌تقدم از کاهش 62 درصدی برخوردار بود.عرضه 5 درصد از هلدینگ خلیج فارس در بازارسرمایه بر تعداد خریداران در این بازار به میزان 28 درصد افزود تا به این واسطه بازده کل بورس اوراق بهادار تهران را از رقم 53/0 درصدی برخوردار سازد.
در این بازار شرکت‌های حاضر در صنایع فرآورده‌های نفتی، کک، سوخت هسته‌ای، ساخت محصولات فلزی، لاستیک و پلاستیک، ابزار پزشکی و ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی مورد توجه فعالان بورسی قرار داشتند. در این بین با ادامه افت قیمت‌های جهانی و حاشیه‌نشین شدن گروه فلزات اساسی در بورس، گروه‌های سیمان و دارویی نیز مورد رصد سهامداران بودند که معاملات خود را در صف خرید ادامه دادند. با این حال مهم‌ترین موضوعی که هفته آینده پیش روی سهامداران است مربوط به مسائل تعیین نرخ خوراک و نهایی شدن آن است که می‌تواند گروه پتروشیمی را متاثر کند.