بازارهای جهانی در کانون توجه معامله‌گران

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار هفته گذشته شرایط ناپایداری را به دلیل عرضه اولیه هلدینگ خلیج فارس، نوسان‌های شدید بازار جهانی و تداوم سکوت در مورد گزارش‌های ۱۲ماهه شرکت‌ها پشت سر گذاشت. در حالی که بسیاری از کارشناسان وزن زیادی را برای شرایط بازارهای جهانی در سال جاری قائل بودند، در هفته گذشته بخش عمده‌ای از انتظارات اولیه معامله‌گران محقق نشده و افت شدید بهای مواد خام و فلزات نگرانی را به همراه آورد. اما این نگرانی به زودی جای خود را به انتظار ناشی از نوسان شدید بازارهای جهانی داد.

این در حالی است که آنچه در بازار طلا رخ می‌دهد، برای نخستین بار در تاریخ معاملات این فلز به شمار می‌رود؛ امری که بهای هر اونس طلا را از ۱۵۵۰ دلار به کمتر از ۱۳۳۰ رساند و سپس در یک بازگشت مجدد بهای این فلز در روز جمعه به ۱۴۱۵دلار بازگشت.

در این میان بهای فلزات رنگین نیز نوسان قابل ملاحظه‌ای را در هفته گذشته تحمل کرده‌اند؛ بهای مس و نفت بیش از موارد دیگر مورد توجه بود. در آخرین معاملات دیروز بهای مس به کمتر از ۷هزار دلار در هر تن، بهای هر بشکه نفت وست تگزاس نیز به ۴/۸۸ دلار رسید. از دیدگاه کارشناسان بحث اساسی در صورت کاهش بهای فلزات و مواد خام، کاهش درآمد شرکت‌های وابسته است. هرچند که می‌توان امید داشت تغییر ارزش دلار بتواند بخشی از کاهش قیمت‌های جهانی را جبران کند اما در مورد بودجه دولت شرایط ناشی از کاهش بهای نفت می‌تواند بر اقتصاد کشور تاثیر عمیقی برجای بگذارد. در همین حال بهای روی در بازار جهانی به هزار و ۸۵۳دلار و سرب به ۲هزار و ۱۱دلار در هر تن رسیده است.

در کنار نوسان شدید بازارهای جهانی، در مسائل سیاسی، بازار در انتهای هفته پس از برگزاری بدون حاشیه تجلیل از خادمان سفرهای نوروزی به آرامش کامل رسیده است که انتظار می‌رود این آرامش تا انتخابات ریاست جمهوری ادامه یابد؛ امری که می‌تواند تاثیر مثبتی هرچند اندک را بر بازار داشته باشد. در همین حال در حوزه سیاست خارجی سایت شبکه خبری «ای بی سی نیوز» از توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای برگزاری دور جدیدی از مذاکرات خبر داده است.

در کنار مسائل سیاسی و بازارهای جهانی آنچه بیش از هر چیز در بازار سهام نوسان ایجاد کرد، عرضه اولیه هلدینگ خلیج‌فارس و همچنین خبرهایی در حوزه اقتصادی بود. پس از آنکه مجلس روز سه شنبه کلیات لایحه بودجه دولت را تصویب کرده و از بازگرداندن لایحه به دولت خودداری کرد، بحث در مورد مفاد این لایحه اهمیت بیشتری را پیدا کرد.

به ویژه که این لایحه در برگیرنده افزایش درآمد دولت از محل عوارض و فروش کالاهای دولتی به ویژه حامل‌های انرژی است. از این رو برخی منابع از احتمال افزایش بهای گاز از ۷سنت به ۱۵سنت و تبدیل نرخ ارز از یک هزار و ۲۲۶تومان به دو هزار و ۵۰۰تومان خبر دادند که ماحصل این اخبار، افزایش ۴برابری بهای گاز ۹۲ به ۹۱ خواهد بود.

هر چند که تصویب این افزایش مورد تردید است اما دبیر‌کل انجمن صنفی پتروشیمی در گفت‌وگو‌ با بورس‌نیوز عنوان کرد: با اطلاعاتی که تاکنون از بدنه دولت به دست ما رسیده تصمیمات جدی مبنی بر افزایش نرخ خوراک متان از ۷۰ تومان به ۳۲۵ تومان در حال نهایی شدن است که در صورت تحقق چنین امری دیر یا زود باید چشم انتظار رخداد فاجعه‌ای عظیم در این صنعت باشیم.

احمد مهدوی ادامه داد: افزایش غیر معقول قیمت خوراک مصرفی شرکت‌های پتروشیمی در ایران و دو برابر شدن این نرخ در مقایسه با قیمت خوراک مصرفی در کشورهای حوزه خلیج فارس و شمال آفریقا، به معنای از بین بردن مزیت رقابتی این صنعت در منطقه است، چراکه با شرایط کنونی اقتصاد ایران تنها مزیت رقابتی مناسب صنعت پتروشیمی این کشور همین نرخ مناسب خوراک است. مهدوی افزود: بحث خوراک واحدهای پتروشیمی با گاز صادراتی کاملا متفاوت است و به طور قطع هر گونه افزایشی در خوراک مصرفی واحدها باید معقول باشد.

این اخبار باعث شد روز چهارشنبه تمامی نمادهای پتروشیمی عقب‌نشینی قیمتی را به جز نماد تازه وارد پتروشیمی خلیج فارس شاهد باشند. پتروشیمی خلیج فارس که روز سه‌شنبه در وقت اضافی به قیمت ۷هزار و ۵۰۰ریال در روی تابلو قرار گرفت، روز چهارشنبه شرایط بهتری را شاهد بود و به‌رغم خرید بیش از ۴۰درصد سهام توسط افراد حقیقی، با صف خرید، معامله نزدیک به ۸۰میلیون سهم مواجه شد.

بازار در اختیار شایعات

بازار سهام همچنین هفته گذشته دستخوش نوسان ناشی از عدم انتشار گزارش‌های ده‌ها نماد متوقف و همچنین عدم انتشار گزارش‌های ۱۲ماهه بود. هرچند گزارش برخی از شرکت‌های سیمانی منتشر شد اما همچنان در حالی که برخی از نمادهای متوقف از جمله پالایشگاهی‌ها و پتروشیمی‌ها مدعی ارسال چند باره گزارش‌ها در هفته‌های اخیر هستند، سایت کدال در سکوت قرار دارد. این امر موجب شده است بازار عمیقا به سوی شنیده‌ها و شایعات حرکت کند که همین امر نیز بر نوسان بازار افزوده است. انتظار می‌رود با پایان فروردین ماه روند انتشار گزارش‌های ۱۲ماهه تشدید گردد که می‌تواند جهت بازار را مشخص‌تر سازد.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه را باید بازار پس لرزه عرضه هلدینگ خلیج فارس تلقی کرد. پس آنکه بازار روز شنبه تا سه شنبه به نوعی درگیر عرضه این هلدینگ بود، روز چهارشنبه نیز با تشکیل صف خرید برای این نماد برخی از معامله‌گران چاره‌ای جز فروش دیگر سهام خود برای تامین وجه خرید سهام هلدینگ خلیج فارس در روز سه‌شنبه و چهارشنبه نداشتند که این امر بخش عمده‌ای از بازار را به سوی افت هدایت کرد. به‌رغم انتظار اولیه برای ورود نقدینگی جدید، ترکیب خریداران هلدینگ خلیج فارس نشان از عدم حضور نقدینگی کاملا تازه در بازار داشته و بخش عمده وجه خرید این سهام از سوی معامله‌گران بازار تامین شده و تازه واردی به چشم ‌

نمی‌خورد.

این امر نگرانی کارشناسان را در مورد مشکلات بازار سرمایه در جذب نقدینگی سرگردان اقتصاد کشور ایجاد

کرده است. از دیدگاه کارشناسان با وجود امیدواری‌های زیادی که برای افزایش نقش بازار سرمایه در اقتصاد کشور وجود داشت هنوز این بازار حتی در مقابل گردش مالی برخی از صنوف اقتصادی نیز جایگاهی ندارد.

در بازار سرمایه در گروه هلدینگی، برخی از شنیده‌ها حکایت از احتمال عرضه پتروشیمی جم تا پایان اردیبهشت دارند. این عرضه می‌تواند برای شرکت صندوق بازنشستگی شرایط مطلوبی را به همراه داشته باشد. از سوی دیگر احتمالا گروه هلدینگی دو عضو جدید نیز تا پایان اردیبهشت خواهد داشت و هلدینگ نفت و گاز تامین اجتماعی دارنده یکی از ارزنده‌ترین پرتفوی‌های سهام نفتی و پتروشیمی و هلدینگ دارویی تامین در بازار سهام عرضه خواهد شد.

در گروه فلزی، روز چهارشنبه اکثر نمادهای این گروه با عرضه‌های قابل ملاحظه‌ای مواجه بود که باعث شد اکثر نمادها با صف فروش همراه شود. بدترین صف فروش اما در این گروه متعلق به ذوب آهن اصفهان بود که با ادامه روند کاهش به زیر مرز ۳هزار ریال رسید.

در میان تولید‌کنندگان روی دو نماد ملی سرب و روی و فرآوری مواد معدنی روز چهارشنبه گزارش‌های خود را منتشر کردند که با وجود تعدیل ۱۳درصدی گزارش فرآوری کاملا ناامید‌کننده است؛ زیرا باوجود رسیدن ارزش دلار به بیش از ۳۰هزار ریال این شرکت‌ها نتوانستند روزهای اوج خود را تکرار کنند. این امر در کنار کاهش عیار معدن و افت بهای جهانی کارشناسان را از این نمادها ناامید ساخته است. در این گروه، بازار در انتظار گزارش زرین معدن آسیاست شرکتی که خارج از گروه توسعه معادن روی می‌تواند گزارشی متفاوت را ارائه کند.

در گروه فلزی، نگرانی در مورد برخی مصوبات دولتی در مورد وضعیت معدن مس و پروانه آن منتشر شده است .هر چند که با توجه به مدت اندکی که به پایان کار دولت باقی مانده است مشخص نیست وضعیت معادن و تغییرات مدنظر دولت در این گروه و تولید‌کنندگان سنگ‌آهن سرانجام چه خواهد شد.

در گروه پتروشیمی هفته جاری شرکت پتروشیمی لاله مجمع خود را برگزار خواهد کرد که می‌تواند برای پتروشیمی مارون مهم باشد.

در این گروه براساس گزارش منتشره شرکت پتروشیمی شیراز توانست به عنوان اولین پتروشیمی ایران در سال ۱۳۹۱ مقدار ۱۹۶۶۷۴۵ تن محصول تولید نماید که این مقدار ۱/۱۱۰ درصد ظرفیت اسمی و ۲۱/۱۱۳ درصد برنامه تولید می‌باشد.

در این گروه، پتروشیمی امیرکبیر براساس اعلام مسوولان از بازار پایه به بازار دوم فرابورس منتقل خواهد شد.

در گروه تصفیه نفت شنیده‌ها حکایت از ۳۵۰ریال افزایش سود نماد متوقف نفت بهران دارد. در این گروه، نمادهای پالایشگاهی با انتظار برای اعلام گزارش‌های ۱۲ماهه و تعیین تکلیف دو موضوع مهم مالیات بر ارزش افزوده و سهم صندوق توسعه ملی از صادرات شرکت‌های پالایشگاهی است.

در گروه غذایی، فرابورس شاهد حضور قند بیستون در بازار پایه خواهد بود.

در گروه سیمانی، امروز پس از مدت‌ها یک نماد سیمانی مشمول ضوابط رفع گره‌های معاملاتی است. سیمان فارس امروز پس از مدت‌ها صف خرید می‌تواند تا ۱۲درصد رشد را تجربه کند. در این گروه، دو گزارش سیمان بهبهان و قائن امیدواری را برای دریافت سودهای نقدی قابل ملاحظه از این گروه فراهم آورده است. این گروه در حال جانشینی گروه خودرویی است که در گذشته پرداخت کنندگان مناسب سود نقدی به شمار می‌رفتند.

در این گروه دبیر انجمن صنفی کارخانه‌های سیمان عبدالرضا شیخان در گفت‌وگو با معدن ۲۴ با اشاره به ارسال درخواست انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان برای بازنگری در مکانیزم قیمت گذاری سیمان، اظهار کرد: پیرو مذاکرات صورت گرفته این انجمن به نمایندگی از فعالان صنعت سیمان کشور درخواست افزایش ۵/۳۰ درصدی قیمت سیمان مطابق با حداقل نرخ تورم اعلامی کشور در اول اردیبهشت‌ماه جاری را به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان ارائه نموده است.

شیخان با بیان اینکه درخواست افزایش ۵/۳۰ درصدی قیمت سیمان بدون احتساب افزایش قیمت حامل‌های انرژی است، عنوان کرد: علاوه بر این موضوع نحوه تسعیر ریالی نرخ ارز برای تسویه بدهی فعالان صنعت سیمان به صندوق توسعه ملی نیز در دست پیگیری بوده و انجمن کارفرمایی صنعت سیمان مذاکراتی در این زمینه برای جلوگیری از زیان شرکت‌های سیمانی انجام داده است.

وی درباره رابطه قیمت‌گذاری سیمان در درب کارخانه تا مبادی صادراتی و جلوگیری از انگیزه‌های دلالی در این فرآیند، پاسخ داد: تلاش برای افزایش قیمت سیمان در بازار داخلی برای حذف چنین رانت‌های سوداگرایانه بوده و حال آنکه تلاش‌هایی برای قیمت گذاری سیمان صادراتی در مبادی گمرکی کشور براساس نرخ فوب خلیج فارس (FOB) صورت گرفته که مطابق با آن نرخ صادرات سیمان با احتساب کرایه حمل و عوارض از حداقل نرخ ۷۰ دلار در هر تن پایین‌تر نخواهد آمد.

در گروه تجهیزات، برگزاری نمایشگاه نفت و گاز و پتروشیمی فرصتی برای مدیران شرکت‌های تجهیزاتی فراهم آورده است که خبرهایی در مورد وضعیت این شرکت‌ها منتشر کرند. در این گروه اعلام شد دومین سکوی نیمه شناور مخصوص حفاری در آب‌های عمیق با هدف تسریع و توسعه عملیات اکتشاف در دریای خزر و ایمنی عملیات حفاری سکوی امیرکبیر ساخته می‌شود.

همچنین به عقد قرارداد دیگری با شرکت صدرا برای تهیه مشخصات فنی جهت ساخت یک فروند شناور فرآورشی - مخزنی برای انجام بهره برداری و تولید زودهنگام نفت از آب‌های عمیق دریای خزر خبر داد.شرکت نفت خزر و صدرا (پنج شنبه ٢٩ فروردین) در حاشیه هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی درمجموع سه قرارداد و یک تفاهمنامه همکاری امضا کردند.

در این گروه، مدیرعامل شرکت ملی حفاری شمال با اشاره به دستگاه سحر۲ که هفته آینده وارد ایران می‌شود، گفت: پس از ورود این دستگاه، کار حفاری در فاز ۱۹ پارس جنوبی آغاز می‌شود.

خادمی با اشاره به دستگاه سحر۲ که روز دوشنبه یا سه‌شنبه هفته آینده وارد ایران می‌شود، گفت: پس از ورود این دستگاه حفاری، کار خود را در فاز ۱۹ پارس جنوبی آغاز می‌کنیم.

مدیرعامل شرکت حفاری شمال با اشاره به خرید ۱۴ دستگاه حفاری از خارج از کشور گفت: این ۱۴ دستگاه که ۱۰ دستگاه آن حفاری خشکی و ۴ دستگاه آن حفاری در دریاست، تا ۲ سال آینده وارد ایران می‌شود. خادمی تصریح کرد: این شرکت در استان‌های خوزستان، خراسان، فارس و ایلام مشغول کار حفاری است و قراردادهایی را با عراق و عمان در حال انعقاد داریم، اما به دلیل کمبود دکل حفاری هنوز نتوانستیم، همه پروژه‌ها را شروع کنیم.در مجموع روز چهارشنبه بازار با افت ۸۷ واحدی شاخص کل به ۴۰هزار و ۷۴۷ واحد رسید که در کل هفته با ۲۱۵واحد رشد به میزان ۵۳/۰ درصد رشد کرد که این رشد البته می‌توانست بیشتر باشد؛ به گونه‌ای که شاخص برای لحظاتی به بیش از ۴۱هزار واحد نیز در کل هفته رسید. ارزش معاملات روز چهارشنبه به ۱۸۷میلیارد تومان رسید که ۳۳درصد آن را معامله ۸۰میلیون سهم هلدینگ خلیج فارس تشکیل داد. از ۲۴۷نمادی که به روی تابلو رفتند نیز ۱۱۷نماد با کاهش قیمت و ۱۲۵نماد با رشد ارزش همراه شدند.