افزایش کمک‌های نظامی آمریکا به مخالفان سوریه - ۲ اردیبهشت ۹۲

عکس: AFP نتیجه نشست دوستان سوریه در استانبول:

دو برابر شدن کمک‌های آمریکا به مخالفان سوری

گروه بین‌الملل- وزیران خارجه ۱۱ کشورعضو گروه موسوم به دوستان سوریه روز شنبه در استانبول تشکیل جلسه دادند.

به گزارش ایسنا به نوشته روزنامه فرامنطقه‌ای الحیات، جان کری، وزیر امور خارجه ایالات‌متحده که برای شرکت در این نشست به ترکیه سفر کرده‌است از دو برابر شدن میزان کمک‌های غیر نظامی آمریکا به مخالفان سوری خبر داد. او اعلام کرد که علاوه بر کمک‌های غیرنظامی، کمک‌های انسان دوستانه به مردم سوریه نیز افزایش خواهد یافت.

جان کری گفت: «افزایش کمک‌های غیر نظامی آمریکا، نشانگر تاکید این کشور بر یافتن یک راه حل سیاسی برای پایان تنش‌ها در سوریه است.» به گفته کری، باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا، متعهد به «سوریه‌ای متحد و دموکراتیک بعد از پایان حاکمیت بشار اسد است.» میزان کمک‌های غیرنظامی آمریکا ۱۲۳ میلیون دلار ذکر شده است. مجموع کمک‌های غیرنظامی آمریکا به مخالفان و گروه‌های مدنی سوری هم به ۲۵۰ میلیون دلار می‌رسد. قرار است بخشی از کمک‌ها به شورای عالی نظامی، یک گروه مخالف دولت سوریه برسد. پیش‌تر کمک‌های آمریکا به این گروه شامل غذا و وسائل پزشکی بود، اما گفته می‌شود در آینده کمک‌های غیرنظامی دیگری به این فهرست اضافه شود. وزیر امور خارجه آمریکا همچنین اعلام کرد با توجه به بحرانی‌تر شدن وضعیت مردم سوریه، حدود ۲۵ میلیون دلار کمک‌های انسان دوستانه، از جمله مواد غذایی مانند گندم، به منطقه فرستاده خواهد شد. این کمک‌ها به پناهجویانی که در اردن به سر می‌برند نیز ارسال خواهد شد. همچنین برنامه جهانی غذا، شاخه کمک غذایی سازمان ملل متحد، توزیع گندم در سوریه را برعهده خواهد داشت. وزیر امور خارجه آمریکا وضعیت سوریه را «اسفناک» توصیف و دولت این کشور را به «استفاده از موشک‌های بالستیک علیه مردم» متهم کرد. به گفته کری باراک اوباما از او درخواست کرده است همکاری با مخالفان افزایش داده شود. پیش از این مخالفان دولت سوریه بارها خواهان افزایش کمک‌های نظامی از سوی کشورهای خارجی بوده‌اند. آنها در نشست روز شنبه تاکید کردند که در صورت کمک نظامی، اسلحه‌ها «به دست افراد سودجو نخواهد افتاد.» آمریکا و کشورهای اروپایی این درخواست‌ها را رد کرده‌اند. آنها نگران افتادن این اسلحه‌ها به دست افراط‌گرایان هستند. همزمان چهره‌های مخالف دولت سوریه، از جمله احمد معاذ الخطیب، رییس ائتلاف ملی مخالفان سوریه، غسان هیتو، نخست وزیرمخالفان سوری، جرج صبرا، مصطفی الصباغ و سلیم ادریس از دیگر اعضای ائتلاف مخالفان از کشورهای غربی و عربی حاضر خواستند تا پایگاه‌های موشک‌های اسکاد در سوریه را هدف قرار دهند. در بیانیه ائتلاف ملی مخالفان سوریه آمده است: «جامعه جهانی باید به عنوان وظیفه اخلاقی و به رهبری کشورهای عضو گروه دوستان سوریه اقدامات مشخص و فوری برای حمایت از غیرنظامیان سوری در برابر موشک‌های بالستیک و استفاده از سلاح‌های شیمیایی در سوریه اتخاذ کند.»

یاسر طباره، سخنگوی غسان هیتو گفت: «آیا تنها صحبت کردن از اینکه بشار اسد، رییس جمهوری سوریه بر مناطق مسکونی سوریه موشک پرتاب می‌کند بدون اینکه هیچ مجازاتی برای او در نظر گرفته شود کافی است؟ پاسخ این مشکل با حمایت مالی حل نخواهد شد. ما خواهان حمله به پایگاه‌های موشک‌های اسکاد و نابود کردن آنها هستیم تا به این وسیله دست کم از خطرات روزانه برای ملت سوریه رها شویم.» در بیانیه مخالفان تاکید شده: «مردم سوریه می‌دانند که تعدادی از کشورهای عضو گروه دوستان سوریه این قدرت و توانایی را در اختیار دارند اما هنوز هیچ اقدام جدی برای پایان دادن به این ترس و وحشت مردم انجام نگرفته است. علاوه بر این، ما خواهان ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه با هدف فراهم شدن زمینه برای انتقال راحت آوارگان سوری از شمال و جنوب سوریه هستیم.» مخالفان سوری در ادامه بیانیه خود نسبت به صدور قطعنامه الزام‌آور از سوی شورای امنیت که در آن استفاده از موشک‌های بالستیک و سلاح‌های شیمیایی محکوم شده باشد ابراز امیدواری کردند. آنها همچنین تشکیل صندوق بین‌المللی برای حمایت از دولت انتقالی جدید و بازگشت آوارگان به کشور را خواستار شدند. از سوی دیگر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز ساعاتی پیش از برگزاری نشست مذکور اعلام کرد: «گروه دوستان سوریه در دو سال گذشته نقش منفی را در طولانی شدن درگیری‌های سوریه داشته‌اند.»

جان کری (راست)‌ ، معاذالخطیب (چپ)‌ / عکس: دویچه وله